Velký knižní čtvrtek: Ruce v hlíně pro děti, spousta čtení pro rodiče

Máte co číst? Velký knižní čtvrtek přináší zajímavé novinky
Foto: Kosmas
Sdílej na facebooku
19. března  2020 
 08:00

Někdo se ani v karanténě nezastaví, ale možná zrovna vy máte víc času na čtení než předtím a hodí se vám, že zrovna dneska vyjde najednou patnáct knižních novinek – včetně jedné pěkné dětské – v rámci Velkého knižního čtvrtku. 

Představení všech knížek si můžete dát ve čtvrtek 19. března odpoledne od 17 hodin na Facebooku Velkého knižního čtvrtku, kde vás čeká on-line přenos. 

"Abychom vám mohli nabídnout zážitek v domácím prostředí, pořad s autory, kterého se účastní Bianca Bellová, Irena Dousková, Petr Stančík, Ondřej Hübl, Ondřej Štindl, Radek Kedroň, Pavla Jonssonová, Petr a Petra Třešňákovi, Martin Řezníček a překladatel Joseph F. Vedlich, moderovaný Petrem Vizinou, bude možné sledovat jeho živý on-line stream," popsal plán pořadatel akce Ctirad Fuchs.

Do knihkupectví se pro knížky sice momentálně nemůže, ale obchody je budou mít na dobu, až zase otevřou, případně si je můžete objednat například na e-shopu Kosmasu s doručením domů. 

Podrobnosti o knížkách ZDE

Celá nabídka vypadá zajímavě, my doporučujeme na úvod třeba Krvavý Bronx. Bianca Bellová, Irena Dousková, Petr Stančík, Ondřej Hübl patří k nejlepším autorům z nakladatelství Host a Druhé město. Spolu s dalšími kolegy napsali texty na motivy z „černé kroniky“ do obsáhlé povídkové antologie – vraždy, krádeže, otrava lékárenským jedem, bizarní záměny či sňatkové podvody… Vše se točí kolem brněnské čtvrti známé jako Bronx.

Zvuky probouzení
Zvuky probouzení
Autor: Kosmas
Silná je knížka, jejímž autorem je novinář Petr Třešňák z týdeníku Respekt. S manželkou Petrou Třešňákovou založil a oba vedou spolek Naděje pro děti úplňku, který usiluje o zlepšení sociální podpory rodin dětí s autismem. Manželé Třešňákovi ve své knize Zvuky probouzení vyprávějí příběh výchovy dcery s autismem spojeným s mentální retardací a vážnými projevy chování.

Radek Kedroň je šéfredaktorem zpravodajského serveru iROZHLAS.cz, který založil. V novince Sněžím! se zaměřil na rozkrytí machinací a korupce v českém zdravotnictví.

Ruce v hlíně
Ruce v hlíně
Autor: Kosmas
A skvěle vypadá knížka Ruce v hlíně od Kristin Bradleyové, kterou vydal Labyrint. Podtitul? Kniha pro malé zahradníky. Knížka plná inspirativních nápadů naučí děti ve městě i na venkově pozorovat a prozkoumávat přírodu od jara do zimy. Zjistí, jak pohodlně ubytovat hmyzí rodinku nebo kdy je vhodná doba na zasetí semínek. 

Řecké mýty, mytologie a filosofie
Řecké mýty, mytologie a filosofie
Autor: Kosmas
Mým soukromým tipem jsou Řecké mýty od Luka Ferryho. Filosof a univerzitní profesor předkládá v tomto díle rozbor řeckých mýtů a jejich přínos moderní době. Nejedná se ale o pouhé převyprávění klasických řeckých mýtů, jak je tomu v doposud jediné ucelené knize od Roberta Gravese v češtině. Ferry se snaží o popis schémat chování řeckých hrdinů, kniha se tak pohybuje na pomezí mytologie a psychologie. Díky tomu, že Ferry často využívá pro přiblížení mýtů ustálených slovních spojení, která dodnes používáme v běžném jazyce (jako např. Midasovy uši, Ariadnina nit, popadnout býka za rohy), je jeho text dobrodružnou a zároveň přístupnou výpravou do světa antiky.

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku