Kosmos se otevírá! Všechno, co vaše děti musí vědět o černých dírách a bílých trpaslících

Tahle knížka stojí za to!
Foto: Jakost.net
Sdílej na facebooku
10. ledna  2019 
 06:00

Máte doma malého astronoma, který už vyrostl z encyklopedií pro nejmenší a jen o trochu větší děti? Pak tu pro vás máme tip: skvělou knížku Kosmos z nakladatelství Jakost. Potomek si ji může číst sám nebo klidně s vámi. Ideální pro věk od osmi deseti let výše. 

K něčemu se musím přiznat. Zatímco taková čeština nebo dějepis mi ve škole šly samy, s fyzikou či chemií to bylo podstatně horší. Své rozhodně zavinil způsob výuky, každopádně mi toho z té doby v hlavě moc nezůstalo. Rozhodně ne dost na to, abych mohla některé jevy uspokojivě vysvětlit sedmiletému synovi. Naštěstí nemusím, protože dnešní dětské knížky nám rodičům výrazně pomáhají

Z knížky Kosmos, jejímž autorem je Tomasz Rożek, jsem proto nadšená. A ačkoli jsem nikdy nebyla extra fanda do poznávání vesmíru, v tomhle podání mě vyloženě baví. Doporučuju ho proto v souladu s nakladatelskou anotací všem, kterým nedávají spát otázky kolem černých děr, hvězdných trpaslíků, galaxií, mlhovin, temné hmoty a nekonečna!

Jaký objev nás čeká zítra?

"Polský fyzik a vědecký novinář nabízí ve své knize stručný přehled současných názorů astronomů, fyziků, chemiků, geologů a biologů ohledně vesmíru. Probírá v šesti kapitolách historii vesmíru od tajemného velkého třesku až po možné scénáře jeho budoucnosti.

Využívá přitom hojně kreseb a snímků, ale také různých podobenství, a dokonce i návodů k jednoduchým pokusům, aby svým čtenářům názorně objasnil jevy, které se ve vesmíru odehrávají a s nimiž vlastně nikdo z nás nemá bezprostřední zkušenost," komentoval knihu přední český astronom Jiří Grygar. 

Díky němu je knížka navýsost aktuální, protože při odborné korektuře překladu čtyři roky starého polského originálu nakladatelství doporučil, aby text aktualizovali, zejména pokud jde o číselné údaje, ale i o několik nečekaných důležitých objevů.

Ještě před devadesáti lety se lidé domnívali, že v kosmu je jediná galaxie – Mléčná dráha. Teorie velkého třesku byla s konečnou platností potvrzena teprve před necelými padesáti lety a zhruba před čtyřiceti lety se ukázalo, že viditelný vesmír tvoří nepatrnou část celého vesmíru. Před necelými 20 lety vědci objevili, že se vesmír rozšiřuje čím dál rychleji. Víme toho o vesmíru dost, nebo pořád málo? Jaký objev nás čeká zítra?

Čtenáři se mimo jiné dozvědí, jaké těleso se po vesmíru pohybuje nejrychleji, zda mají černé díry dno a proč nejsou hvězdy rozloženy rovnoměrně. Co myslíte, dají se na noční obloze rozlišit planety a hvězdy? Asi taky netušíte, proč se dezinfikují přístroje a vybavení, které poletí do vesmíru... Formou intuitivních dialogů se v šesti kapitolách (Vesmír, Galaxie, Hvězdy, Planety, Země, Život) dozvíte věci, které fascinují nejen matematiky a fyziky.

První z trilogie

Knihu doplňují poznámky na okrajích stránek – srovnávací a podrobnější či odbornější informace. Obrazový materiál je koláží neuvěřitelných fotografií z NASA, původních ilustrací, záběrů ze známých sci-fi filmů či fotografií z Hubbleova teleskopu.

Kosmos je první knihou z chystané trilogie, kterou spojuje způsob výkladu: četné příklady z každodenního života, názorná srovnání, fascinující zajímavosti či návrhy experimentů, které si může každý vyzkoušet klidně i doma. 

Autorem textu je polský fyzik a vědecký publicista Tomasz Rożek. Působí jako vedoucí rubriky Věda a ekonomika v týdeníku Gość Niedzielny. Spolupracuje s televizí TVN, kde divákům přibližuje různé vědecké otázky. V Katovicích provozuje Science Café. Na internetovém portálu YouTube provozuje videoblog Nauka. To lubię (Máme rádi vědu).

KOSMOS, napsal Tomasz Rożek, grafický design a ilustrace Aleksandra Nałęcz-Jawecka a Tomasz Kędzierski – to/studio, přeložil Martin Veselka, odborné korektury českého překladu Jiří Grygar, Jan Janík, redakce českého vydání Barbora Antonová, vydalo nakladatelství Jakost

 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku