Už zase neposlouchá? Pět metod, jak zavést doma pravidla pro vaše batole!

  • Už zase neposlouchá? Pět metod, jak zavést doma pravidla pro vaše batole!
    ...
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    5. června  2018 
     06:00

    Prckové od jednoho do tří let jsou někdy jako neřízené střely a mají tendenci dělat si, co zrovna chtějí. Na vás je, abyste jim určili hranice. Říkáte si, že se to lehko říká a hůře provádí? Vyzkoušejte tyto jednoduché strategie, jak malé tvrdohlavce zkrotit.

  • Rodič jako vzor

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Jako dvouletý zbožňoval náš Max souboje. S hračkami i čtyřletou sestrou. Byl přímo fascinován tím, když mohl něčím mlátit a do něčeho tlouct. Nevyhnutelně tedy docházelo každou chvíli k tomu, že jsem musela řešit boule a srdceryvný pláč malé Sáry. Pokaždé jsem musela Maxe důrazně donutit, aby se sestřičce omluvil tím, že ji pohladí a obejme. Bylo to vyčerpávající a frustrující. Často jsem tajně plakala a nevěděla si s tím rady. Pronásledoval mě strach, aby nám jeho hrubé chování nepřerostlo přes hlavu. Snažila jsem se ze všech sil, abych ho naučila, jak si má hrát bez projevů agrese,“ vzpomíná Marcela (36), dnes již maminka tří dětí.

  • Mamíííí, on mě tluče!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nastolení „pravidel hry“, disciplíny a mantinelů pro rozdováděné batole je jedním z nejtěžších rodičovských úkolů a také zkouškou, která dokonale prověří vaši vůli, vytrvalost a trpělivost. Je to zdánlivě nikdy nekončící bláznivý souboj mezi vámi a potomkem. Protože často jen pár minut poté, co vaše tříletá dcera „dostane na pamětnou“ za to, že se usilovně snažila mladšího bratříčka přizabít oblíbenou panenkou, visí tento zachráněný nezbeda potrestané sestře na vlasech a pokouší se jí utrhnout copánky. Takže celý „výchovný proces“ začíná nanovo.

    Co přesně si představit pod termínem disciplína? Někteří ji chápou jako „za prohřešek následuje trest“. Tak jednoduché to ale není. Podle odborníků se disciplína týká nastavení pravidel, rodinných zásad a vzorů chování, které mají ukázat vašemu malému človíčkovi, jak se slušně chovat a zorientovat mezi lidmi ve společnosti mimo bezpečný domov. Měl by díky nim pochopit, že křik, hysterické scény v obchodě, válení se po chodníku, bití nebo kousání sourozenců či dětí na hřišti, vynucování si pozornosti brekem a vztekáním jsou zapovězené, nebudou tolerovány a nezůstanou bez následků.

    Jak být svým ratolestem "dobrým šéfem", a zůstat přitom milujícím rodičem? Zde je několik tipů, které vám pomůžou nastavit zlobidlům limity a omezit jejich výbuchy nevhodného chování. Podle dětských psychologů skutečně zabírají!

  • 1. Vyberte si, které bitvy stojí za pozornost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Pokud budete dítěti vše zakazovat a nejčastější slovo, které od vás uslyší, bude „ne“, brzy se vůči němu stane imunní. Batole nechápe pohnutky vašeho jednání a nerozumí vašim prioritám ani záměrům. Nemůžete ho peskovat za všechno. Rozmyslete si, co je pro vás skutečně důležité, a hlavně: buďte ve svých rozhodnutích důslední. Malé prohřešky je určitě možné tolerovat a nechat bez komentáře, pozornost ale věnujte vytváření správných návyků, které s dítětem porostou a budou ovlivňovat jeho další život. Které to jsou? Uklízet si po sobě, poděkovat, poprosit a pozdravit, správně stolovat, neházet jídlem, vážit si věcí – tedy nerozbíjet hračky a neničit vybavení domácnosti. „Dcera si nikdy večer nechce uklidit v pokojíčku. Naučila jsem ji, že je tedy uklidíme vždy hned brzy ráno po probuzení, kdy není ospalá, unavená, a tím pádem mrzutá,“ popisuje zkušenost, která se jí osvědčila, Laura (32).

  • 2. Odhalte rozbušky a odstraňte pokušení

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak dobře znáte své dítě? V případě, že ho pozorně sledujete, můžete často nevhodnému chování nebo výbuchu zlosti předejít. Pokud dokážete předvídat, co je může vyvolat, můžete včas nepozorovaně odstranit z dosahu všechna hmatatelná pokušení. Vytíráte několikrát denně byt, protože váš malý objevitel si rád půjčuje mop s kýblem, který máte trvale odložený v chodbě? Odstěhujte je do komory. Máte každou hodinu vyházené veškeré příbory z kuchyňského šuplíku na podlaze? Než byste se dokolečka rozčilovala a v jednom kuse uklízela, kupte plastové zamykací chrániče zásuvek. Tříletá dcera nechce půjčovat své oblíbené plyšáky? Dobře je schovejte, než dorazí na návštěvu kamarádka s dětmi. Nedokážete v klidu nakoupit, jelikož benjamínek běhá po supermarketu sem a tam a nosí vám do vozíku hromady plechovek? Vezměte s sebou oblíbené hračky a do každé ruky mu strčte jednu. Podobně poslouží rohlík či tvarohový koláček (který samozřejmě u kasy zaplatíte). Vše má řešení!

  • 3. Pamatujte si, co říkáte

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Děti od dvou do tří let tvrdě makají na tom, aby pochopily a také záměrně a permanentně zkoušely, jak jejich chování ovlivňuje okolí a působí na dospěláky kolem nich. Pálí jim to, bedlivě sledují vaše reakce a pamatují si je. Takže pozor! Jestliže jeden den necháte syna házet si míčem v obýváku, ale druhý den mu za to vyčiníte a striktně mu to zakážete, způsobíte tím jen zmatek a smíšené pocity v jeho hlavě. Nebude vám rozumět. Dávejte si pozor, abyste na dětské rozmary reagovali vždy stejným způsobem. Jen tak se dítě naučí, že vaše slovo platí, a pochopí, co po něm chcete. Na to, že batole dělá něco, co se vám nelíbí, můžete upozornit zvýšeným hlasem, dodáte tak svým slovům důraz (pamatujte: zvýšit hlas neznamená permanentně křičet). Jakkoli je vaše ratolest roztomilá, nenechte se ovládat její „přítulnou taktikou".

  • 4. Emoce držte na uzdě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jistě, je hodně těžké (někdy dokonce takřka nemožné) zůstat v klidu tehdy, když již pátý večer v řadě uspáváte rozdováděné dítko dvě hodiny, případně ve chvíli, kdy potřetí během odpoledne rozlije s rozkošnickým výrazem plný hrneček čaje na koberec. Pokud se ale necháte ovládnout hněvem, začnete křičet na celé kolo a vyčítat, dosáhnete jen toho, že se dítě rychle odklidí z vašeho dosahu. Stejně nebude vnímat nic z toho, co mu říkáte, protože ho zahltí negativní emoce. Nedivte se, když začne také křičet, plakat nebo dělat další naschvály. Vyrovnává se tak se stresem, rozrušením a nervozitou, které jste na něj přenesli. Raději si vždy v duchu napočítejte do deseti a vydýchejte se třeba na toaletě. Pak si sedněte k dítku, abyste byli výškově na stejné úrovni, a důrazně, pevným a přísným tónem ho pokárejte. Používejte krátké fráze a klidně je několikrát opakujte.

  • 5. Zůstaňte pozitivní

    ....
    ....
    Autor: iStock

    Ať už máte z nevhodného chování nebo každodenních emočně vypjatých scének s vaším batolátkem jakkoli špatnou náladu, frustrující pocit selhání nebo ve vás hrozí vybuchnout potlačovaný vztek, nikdy nedopusťte, aby bylo dítě svědkem projevů vaší zlosti či zoufalého bezmocného pláče. Bylo by to stejné, jako kdyby respektovaný šéf přiznal svým zaměstnancům: „Nevím si rady, co mám dělat. Řídím sice velkou firmu, ale absolutně netuším, co se po mně chce a jak mám dále postupovat.“ Také byste k takovému šéfovi ztratili respekt a úctu a dovolovali byste si k němu mnohem více, že? Děti by nikdy neměly slyšet, že o nich rodiče mluví negativně nebo s pocity zklamání či beznaděje. Proto pokud máte skutečně pocit, že situaci nezvládáte, nestyďte se obrátit na odborníka.

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku