8 podivných věcí, které nám dělaly naše matky, když jsme byli děti

  • 8 podivných věcí, které nám dělaly naše matky, když jsme byli děti
    No tohle!
    Foto: iStock.com
    Sdílej na facebooku
    7. května  2015 
     06:00

    Ano, je hodně zábavné (a také poučné) přemýšlet a dozvídat se o tom, co vše se během let v přístupu k výchově malých dětí změnilo, kolik rodičovských trendů se objevilo a zase bylo skoro zapomenuto, které z obecně uznávaných pravidel a norem již dávno vzaly za své. Pojďte si některé připomenout!

  • Proč všichni chtějí radit?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    „Ještě dlouho předtím, než jsem držela v náručí svou dceru, jsem byla bombardována záplavou nejrůznějších rad a doporučení od svých rodičů a spousty dalších lidí ze širokého okolí. Měla jsme pocit, že každý člověk, se kterým jsem se potkala v supermarketu, v čekárně u lékaře nebo během cestování hromadnou dopravou, měl v zásobě nějaká moudra, která měl potřebu předat dále. Teprve ve chvíli, kdy jsem porodila prvorozenou dceru (a později ještě další dvě děti), jsem naplno pochopila, co mi všichni chtěli říci a proč umírali touhou radit. Mít děti je ten nejúžasnější a drahocenný zážitek a každý z nás je plný pochyb a obav, aby je dokázal vychovat „tím správným směrem“. Takže je přirozené, že každý, kdo už má dospělé potomky, cítí potřebu sdělovat své zkušenosti a postřehy dalším rodičům,“ vypráví trojnásobná maminka Ivona (39).

  • To myslíš vážně, mami?

    První týdny a měsíce s miminkem bývají náročné!
    První týdny a měsíce s miminkem bývají náročné!
    Autor: iStock

    „Nedávno jsem si povídala s mojí maminkou o tom, co ona a její přátelé prováděli s námi, když jsme byli malé děti, a kolik se toho za tu dobu až neuvěřitelně změnilo. Ano, hodně jsme se spolu nasmály, některé z jejich „kousků“ by se totiž v dnešní době už prostě nemohly přihodit, aniž by dotyční rodiče nebyli považováni za podivíny nebo by o ně neprojevil zájem sociální odbor právní ochrany dětí. Díky tomu mohu se svými vlastními potomky vtipkovat o tom, jak dobré to (oproti nám) dnes mají. A třeba mi moje dcera za dvacet let nachystá podobný seznam „šíleností“, které pod mým dozorem musela absolvovat a které už budou v té době považovány za nemorální či životu nebezpečné „úlety“, kdo ví,“ směje se Ivona. Přečtěte si osm doporučení, na která nedaly dopustit naše maminky. Nad některými se od srdce zasmějete, u jiných zase nejspíše budete s údivem nebo pohoršením zvedat obočí.

  • 1. Kaše na noc? Nikdy!?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Přidejte do láhve s večerním teplým mlékem pár lžic krupicové nebo rýžové kaše, dítě se zasytí, bude lépe spát a nebude se tak často v noci budit hlady. Naprosto běžná věc, nad kterou se nikdo nepozastavil, řada lékařů to dokonce maminkám radila. Po pravdě, tento „zlepšovák“ i dnes používá bez výčitek spousta unavených maminek, které touží po hodince spánku navíc. Jen málokterá z nich si ale troufne nahlas se tím pochlubit.

  • 2. Bolí zoubky? Dej mu whiskey!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Prořezávají se bolestivě zoubky a děťátko pláče, je mrzuté a podrážděné? Potřete mu dásničky whisky nebo jiným alkoholem, pomůže to k úlevě od nateklých dásní a zmírní bolestivost… Dnes jsou již naštěstí k dispozici i jiné možnosti, stačí zajít do jakékoli lékárny nebo drogerie a pořídit speciální jemné chladivé gely nebo chladicí kousátka a jiné vymoženosti.

  • 3. Jedině na bříško!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Miminko musí spinkat jedině na bříšku, takové důrazné doporučení dostávaly naše maminky při odchodu z porodnice. A dnes? Také je vše naprosto jinak. Toto tvrzení bylo dávno vyvráceno a lékaři se shodují, že jedinou správnou polohou pro spánek novorozence a kojence je na zádech a na zcela rovné a pevné podložce, což prokazatelně snižuje riziko syndromu náhlého úmrtí. Takže, ještě že jsme my, starší, spící do prvních narozenin jedině na břiše, přežili ve zdraví!

  • 4. To maso dojíš!

    Jak motivovat dítě ochutnat zeleninu? Zkuste některý z fíglů. Třeba soutěž o nejhlasitější křupnutí
    Jak motivovat dítě ochutnat zeleninu? Zkuste některý z fíglů. Třeba soutěž o nejhlasitější křupnutí
    Autor: iStock

    “Sníš všechno, co máš na talíři, jinak nebude žádný dezert ani bonbon!“ Je vám tento příkaz povědomý? Slýchali jsme ho asi všichni! No, možná to v některých rodinách stále ještě platí, existuje ale velké procento rodičů, kteří tuto nikdy nekončící bitvu jednoduše vzdají a raději si v klidu vychutnají svou večeři bez rozčilování, přemlouvání, výhrůžek a fňukání malých spolustolovníků.

  • 5. Určitě má žízeň!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jen kojení nestačí, novorozenci a kojenci potřebují pít také čistou vodu, aby nebyli dehydrovaní. Obrovský omyl, ke kterému se ale uchylují i mnohé současné maminky, navzdory doporučení lékařů. Jak to tedy je? Pokud je miminko plně kojené, žádné další tekutiny již skutečně k doplnění pitného režimu nepotřebuje, žádný strach! Opravdu není potřeba, abyste pětitýdennímu potomkovi nutili lahvičku s kojeneckou vodou. V mateřském mléku má vše, co potřebuje.

  • 6. K čemu autosedačku?

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Autosedačka? Jaká autosedačka? Na co? Nad touto vymožeností možná vaši rodiče a prarodiče jen kroutí hlavou. Sedačky proti směru jízdy, po směru jízdy, polstrované, se speciální ochranou proti bočnímu nárazu, výškově nastavitelné a polohovatelné až do lehu, se stříškou a pětibodovými pásy a tak dále. „Maminka mého muže nás při naší první návštěvě s miminkem jen udiveně sledovala, jak vyndáváme vajíčko s naším synem z auta, a pak pronesla: „To já jsem opouštěla porodnici se všemi třemi dětmi tak, že jsem seděla na zadním sedadle, nepřipoutaná, abych mohla miminko zabalené v zavinovačce držet v náručí,“ říká maminka dvou dětí Pavlína (43). Pro nás, současné mámy, naprosto nepředstavitelná věc.

  • 7. Co nejměkčí polstrování. Nejlépe všude!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Prohlížíte si rádi své fotky z doby, kdy jste byli rozkošnými miminky, zamotanými do krajkových deček, zavinovaček a vyšívaných plédů, vypodloženi ze všech stran polštářky? Dnešní trend velí pravý opak – v kočárku i v postýlce musí být co nejméně lůžkovin, žádné polštářky, plyšáci, deky a plínky, do kterých by se dítě mohlo zamotat nebo se jimi udusit.

  • 8. Pomoc, zácpa! Poradíme si!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Prcek trůní hodinu na nočníku, pláče, nemůže se vykakat. Co s tím? Jaký je nejlepší lék na zácpu? No přece svařené plnotučné mléko smíchané s kukuřičným sirupem! Osvědčená babská rada, které se roky držela spousta bezradných maminek. Tak se řešily potíže s vyprazdňováním v letech minulých. Mrňatům to nejspíše moc nechutnalo, takže stres spojený s celým procesem, aby se povedlo „bobo“, se ještě zvyšoval. Pokud hledáte přírodní cestu, jak potomkovi ulevit, vsaďte spíše na švestkovou šťávu nebo kompot, to funguje stoprocentně a pokud jde o chuťový zážitek, rozdíl je nesrovnatelný!















/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku