Co nikdy nezakazovat dítěti, kterému jsou dva nebo tři roky?

  • Co nikdy nezakazovat dítěti, kterému jsou dva nebo tři roky?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. června  2018 
     06:00

    Aby se děti mohly správně rozvíjet, potřebují taky, abyste jim jako rodiče dopřáli aspoň trochu nezávislosti a nechali je dělat to, co chtějí. Je to pro ně důležitý vývojový mezník! Které věci byste jim neměli zakazovat?

  • Kreslit

    Autor: iStock

     

    Možná skáčete po stropě, když najdete pomalovanou zeď ve vašem obýváku, ale věřte, že kreslení je pro děti zvláště v tomhle věku důležité. Umožňuje jim rozvíjet představivost, emoce a taky schopnosti. Zkuste se k nim připojit, vybrat jednu stěnu v bytě a malovat s nimi! Budete překvapení, co všechno vám dítě svou kresbou sdělí.

     

  • Jíst samotné

    Autor: iStock

     

    Přestaňte své děti pořád krmit, nechte je, ať to zkoušejí samy! Děti milují, když si mohou vzít lžíci nebo vidličku do ruky. Nechte je, ať se zamažou, vy se smiřte s tím, že budete zase prát, ale dětem tyhle pokusy neberte. Je to velká škola, kdy se učí koncentraci a taky trpělivosti.

  • Aby běhaly, křičely a zašpinily se

    Autor: iStock

     

    Jistě, všeho s mírou. Nenecháte je samozřejmě běhat přes frekventovanou silnici, ale jinak jim dopřejte maximum volnosti a svobody. Ať skáčou, běhají, hrabou se v hlíně nebo dupou v kalužích. Budou sice špinavé, ale šťastné a spokojené. Děti potřebují poznávat a vybíjet svou energii. Jen jim vysvětlete, že jsou určitá místa, kde se to prostě nedělá.

     

  • Aby vám pomáhaly

    Autor: iStock

     

    Spousta matek své děti odhání z kuchyně, když se chystají zametat nebo luxovat. Je jasné, že dvou- až tříleté dítě nezvládne úklid stejně perfektně jako vy, ale to je jedno. Nechte ho, aby vám pomohlo s nádobím, aby míchalo v hrnci vařečkou nebo zkusilo zamést smetí. Je to užitečné a učíte tím dítě pozitivní disciplíně. A nezapomeňte ho vždycky pochválit!

  • Aby projevily svůj názor

    Autor: iStock

     

    Že jsou malé a nemají ještě rozum? No, někdy byste se divili! Musíte pochopit, že i tak malé dítě má své myšlenky a touhy, takže dětem dopřejte, aby vyjadřovaly svůj názor na cokoli. Rozhodně jim neříkejte: "Tomu nerozumíš, tak to neříkej." Nebo: "Já moc dobře vím, co je pro tebe dobré." Vaše přesvědčení nemusí být vždycky ta správná.

     

  • Aby lezly a šplhaly

    Autor: iStock

     

    Ty určitě spadneš, nelez tam! Můžete mít strach, ale zkuste dítě nechat, aby se dostalo tam, kam chce. Některé naše strachy jsou poněkud přehnané. Děti ve věku 2 až 3 let se nebojí, jsou odvážné a mají v sobě zakódovaný silný duch vědoucí, co můžou a co ne. Dopřejte jim, aby si to ověřily na vlastní kůži. Ale hlídejte je při tom, samozřejmě.

     

    Co by mělo vaše dítě vědět, pokud se ztratí ve městě? Odpovědi najdete ve VIDEU:

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku