7 frází, které říkejte dětem každý den. Zlepší to váš vztah!

  • 7 frází, které říkejte dětem každý den. Zlepší to váš vztah!
    Povídáte si? A co jim říkáte?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    9. září  2018 
     06:00

    Mnohokrát přemýšlíme o tom, co dětem neříkat a co by neměly slyšet, ovšem mnohem důležitější často je, co jim říkat v různých situacích, abychom zlepšili vzájemné vztahy. Na které fráze bychom jako rodiče neměli zapomínat?

  • Co pro tebe můžu udělat, aby ses cítil lépe?

    Autor: iStock

     

    Touto frází dítěti sdělujete, že vás zajímá, jak se cítí, a že mu můžete pomoct, aby se jeho pocity zlepšily. Nikdy mu nevyčítejte, že brečí nebo se něčeho bojí. Naopak mu trpělivě vysvětlujte, že žádný jeho pocit není nedůležitý a že není potřeba se za něj stydět.

     

  • Můžeš se vždycky chytnout mé ruky

    Autor: iStock

     

    Touhle větou sdělujete dítěti, že se nikdy nebude cítit jako kůl v plotě a že jste tady vždycky, když bude potřebovat. Držet dítě za ruku není ostuda ani známka slabosti, naopak to dítěti přináší pocit bezpečí. Vaše ruka je kotva, která mu dodá sílu a odvahu. A taky pocit, že ho milujete.

     

  • Jsem ráda, když to uděláš takhle, děkuji

    Autor: iStock

     

    Je důležité mluvit s dětmi pozitivně i o činnostech, které dítě nemá moc rádo a nechce se mu je dělat. Když dítě uslyší, že ho nenutíte křikem nebo negativním přístupem, udělá to snadněji a nebude ho to stát tolik energie. A možná to nebude ani tak dlouho trvat.

     

  • Jsem tady pro tebe, řekni mi, až mě budeš potřebovat

    Autor: iStock

     

    Tahle fráze vyjadřuje bezpodmínečnou lásku, kterou dítě potřebuje cítit. Je důležité ji dětem říkat každý den. Je jedno, jestli si zamaže kalhoty nebo rozlije hrnek s čajem, rodičovská láska by vždy měla být bez podmínek.

     

     

  • Víš, že se na mě můžeš spolehnout

    Autor: iStock

     

    Přidejte tuhle větu k té předchozí, protože symbolizuje bezpodmínečnou podporu a zlepšuje komunikaci mezi rodiči a dítětem. Ať už je dítě malé nebo větší, vždy potřebuje vědět, že se na vás může spolehnout. Že ho vytáhnete z bryndy, že mu pomůžete napsat úkol nebo že ho podpoříte v čemkoli.

     

     

  • Můžeš mi pomoct? Spolu to zvládneme rychleji

    Autor: iStock

     

    Tahle věta učí dítě, že úkoly, které jsou zdlouhavé ale nezbytné, zvládnete rychleji, když si vzájemně pomůžete. Můžete spolu uklízet hračky, uklízet nádobí z myčky nebo vyndávat prádlo z pračky. Učit dítě solidaritě a spolupráci se jednou bude v životě hodit.

     

     

  • Jsi pro mě nejdůležitější

    Autor: iStock

     

    Fráze, která dítěti sděluje, že je vaší prioritou, je jednou z nejdůležitějších, pokud jste se rozhodli být mámou nebo tátou. Musíte jim to říkat a mít na paměti, že není nic důležitějšího. Ani práce, kariéra nebo kamarádky. Ne že byste se jako rodiče měli obětovat, ale nikdy byste neměli zapomenout na to, že jste rodiče a že jste si tuhle roli vybrali.

     

    Proč by měly děti pomáhat s domácími pracemi? Podívejte se na naše VIDEO:

     

     

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku