Máte nadané nebo geniální dítě? Takhle to zjistíte! Jak ho vychovávat?

  • Máte nadané nebo geniální dítě? Takhle to zjistíte! Jak ho vychovávat?
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    7. září  2018 
     06:00

    Co si budeme povídat, každý rodič je hrdý na to, když se jeho dítěti daří. Ve škole, ve sportu, kdekoli. Ten neuvěřitelný pocit štěstí, že právě vy máte tak úžasné dítě a že žádné jiné takové na světě není. Co ale dělat, když zjistíte, že vaše dítě není „jen“ chytré, ale poněkud více nadané, nebo dokonce geniální? A jak to na dítěti poznáte?

  • Bez problémů absorbují množství informací

    Autor: iStock

    Zdá se, že většina dětí své rodiče neposlouchá a obvykle si pamatují jen polovinu toho, co jim bylo řečeno (to v lepším případě). Děti, které mají nadprůměrnou inteligenci, nemají problém absorbovat veškeré informace, které dostanou, zvládají do hlavy uložit i tvary, barvy a detaily. Když se pak vrátíte z práce domů, můžete být překvapeni tím, co všechno vám dítě sdělí.

    Ale neznamená to, že se v běžných situacích nedokáže chovat jako mimoň. 

  • Nadané děti mívají více zájmů

    Autor: iStock

     

    Bohužel mnoho geniálních dětí je považováno za velmi rozptýlené a nepozorné, protože jejich mysl není spokojená s tím, co dostává – například ve školce či ve škole. Tyto děti potřebují neustále nějaké podněty, jeden den si čtou o vývoji dinosaurů a znají všechny jejich latinské názvy, druhý den studují funkci zážehového motoru a třetí den chtějí, abyste je naučili hrát šachy.

  • Velmi brzo se naučí číst a psát

    Autor: iStock

     

    I když vám všichni říkají, abyste děti neučili předčasně číst a psát, aby se ve škole nenudily, nadané děti se to prostě naučí samy. A to mnohem dřív než ostatní děti, a to jen tím, že vás vidí, jak čtete, píšete, a ptají se jen tak mimochodem, co je to za písmenko – a podobně.

     

  • Mívají období intenzivního soustředění

    Autor: iStock

     

    Nadané a geniální děti, na rozdíl od většiny dětí, dokážou strávit dlouhé hodiny velmi soustředěně nad jedním úkolem nebo činností.

  • Mají výtečnou paměť a bývají k sobě kritické

    Autor: iStock

     

    Samozřejmě že se to nemusí týkat jen velmi nadaných dětí, ale faktem je, že nadané a geniální děti mají neuvěřitelně skvělou paměť, kdy si pamatují například epizody z filmů či konkrétní stránku z knihy, kterou jste jim četli. Nadané děti jsou také velmi kritické samy k sobě, často analyzují své schopnosti, úspěchy a selhání.

     

  • Mají bohatou slovní zásobu

    Autor: iStock

     

    Nadané děti obvykle velmi brzo mluví, později pak používají složitější terminologii a „dospělá“ slova – a správně. Dokážou taky porozumět složitým koncepcím a analyzovat složité myšlenky.

  • Vnímají citlivě změny

    Autor: iStock

     

    Nadané děti jsou obdařeny schopností vnímat jakékoli – i drobné – změny, například jiné rozložení nábytku v bytě. Zajímají se taky o drobnosti, které obvykle děti nezajímají, například to, jak fungují hodinky. A jsou ochotné je rozebrat, aby to zjistily.

     

  • Jak vychovávat nadané děti?

    Autor: iStock

     

    Prvním klíčem je zjistit, jaké schopnosti dítě ovládá nadprůměrně, a pomoct mu, aby je využilo co nejefektivněji. Například pokud zjistíte, že dítě má zájem o dinosaury, kupujte mu hračky dinosaurů či knihy, které se týkají jejich vývoje. Totéž se týká například vztahu k hudbě. Pokud vidíte, že si podupává v rytmu nebo rádo tleská, kupujte mu hudební hračky, pouštějte mu písničky nebo s ním zpívejte. To ale samozřejmě můžete dělat i s ostatními dětmi.

  • Interakce

    Autor: iStock

     

    Nadané dítě vychováváte už tím, že s ním budete mluvit a hrát si. Myslete na to, že nadprůměrně nadané děti rády používají svůj mozek. Rády vymýšlejí nové věci a rády kladou otázky. Odpovídejte jim a rozhodně se nesnažte je oblafnout. Když jim odpovíte jako dospělí, pomůže jim to v myšlení a hledání odpovědí. Způsob, jakým budete dítěti odpovídat, pomůže udržet jejich touhu po učení.

     

  • Aktivity

     

    Autor: iStock

    Jakmile zjistíte, jaké schopnosti vaše dítě má, můžete začít plánovat některé aktivity, díky nimž je podpoříte. Ve skutečnosti ani moc plánovat nemusíte. Například jít ven na procházku nevyžaduje dvakrát velké plánování, přesto to může znamenat pro nadané dítě něco, co ho vyprovokuje k diskusím, průzkumům a otázkám. Většina nadaných dětí je velmi pozorná, takže si můžou všimnout věcí, kterých si vy ani nevšimnete.

  • Denní program

    Autor: iStock

     

    Udržet nadané dítě doma a neustále ho stimulovat, to může být těžké. Zdá se, že tyhle děti potřebují nepřetržitou intelektuální stimulaci. A k té nemusí docházet jen doma. Zkuste najít skupinu, která sdružuje nadané děti, kroužky, které dítě budou stimulovat. Informujte se ve školce, škole, zda existují nějaké speciální programy pro nadprůměrně nadané děti. Existuje i web pro nadané děti Mensa, jehož zřizovatelem je Mensa ČR. Najdete tu tipy na aktivity po celé republice právě pro nadané děti, soutěže, projekty či zajímavé hry.

     

     

  • Hry a hračky

    Autor: iStock

     

    Dobrým způsobem, jak podporovat schopnost nadaného dítěte, je poskytnout mu kvalitní hračky a knihy. Ale nemůžou to být samozřejmě jen knihy a hračky. Nadané děti často nudí typické hračky a ne vždy je snadné najít pro ně nějakou zajímavou knihu, která je bude bavit. Hledání správných hraček a knih pro nadané děti může být výzvou, ale když víte, co hledat, bude to pro vás brnkačka. Nadané děti mají tendenci hrát si s hračkami, které jim umožňují přemýšlet a být kreativní. Totéž se týká knih.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku