7 věcí, které by vám měl někdo říct, než půjde vaše dítě na střední školu!

  • 7 věcí, které by vám měl někdo říct, než půjde vaše dítě na střední školu!
    ...
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    20. září  2018 
     06:00
    Čekají vašeho deváťáka přijímačky na střední školu? Jde o obrovský životní krok, a tak není divu, že z toho může být trochu nervózní. Ostatně, to vy jste určitě taky. Nenechte se strašit hororovými historkami známých, jak to jejich potomek nezvládal nebo se rapidně zhoršil jeho prospěch. 
  • Nejistá cesta do neznáma

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nový režim, učitelé i spolužáci, neznámý terén, vyšší nároky na domácí přípravu… je toho dost, co se nástupem na střední školu změní. Mezi rodiči bývá toto velké téma přetřásané ze všech stran a často jde o doslova strašidelné scénáře. Určitě jste už vyslechli zážitky typu, jak se ze vzorného školáka stal během pár týdnů problémový student, jak se dítě změnilo ve všech ohledech k horšímu vlivem nových spolužáků, případně o učitelkách, které mají na své žáky nepřiměřeně vysoké až nezvládnutelné nároky. Obavy stranou, všechno jde zvládnout. Musíte ale vědět, jak na to, o co se zajímat, a hlavně se svým vykuleným potomkem o jeho dojmech a pocitech mluvit. Takže dříve, než začnete panikařit, vyzkoušejte těchto sedm věcí. Mohou pomoci každému rodiči, kterého trápí nejistota z toho, jak tento důležitý životní milník jejich ratolest zvládne.

  • Vzpomeňte si na sebe

    ...
    ...
    Autor: istock

    Vybalte to. Povídejte si s dítětem o svých vzpomínkách a zážitcích z vašich středoškolských let. A nevynechte ani případné průšvihy, neúspěchy a trapasy. Upřímně, zase tolik se toho od dob, kdy jste vy sami byli studenty, nezměnilo. Pamatujete si, že i tenkrát se ve třídách vytvářely nejrůznější partičky, vymýšlela spousta rošťáren i lehce bláznivých vtipů a často byly geometrie nebo chemické vzorce tím posledním, nad čím jste toužili trávit čas? Přiznejte barvu, puberťák to ocení.

  • Připravte se na boj

    ...
    ...
    Autor: istock

    Samozřejmě, nejspíše neočekáváte, že zvládnout všechny nové předměty a svědomitě plnit veškeré nároky všech profesorů bude pro vyjukaného čerstvého středoškoláka úplně snadné. Pomůže, když budete na možné počáteční potíže připraveni a dítě psychicky podpoříte, uklidníte, sednete si s ním společně nad domácí úkoly. Ano, přechod může být někdy tvrdý. „Na první pololetí, kdy naše dcera začala navštěvovat gymnázium, nevzpomínáme doma vůbec rádi. Dokonce tu dobu dnes (už s úsměvem) nazýváme „obdobím temna,“ přiznává maminka Renata. Obrňte se bezmeznou trpělivostí a laskavostí.

  • Počkejte, až přijde sám

    ...
    ...
    Autor: istock

    Myslíte si, že dítě nutně potřebuje vaši pomoc? Zkuste se nevnucovat a raději s přehnanou ochotou a nabídkou každodenní pomoci vyčkejte, až si o ni samo řekne. Nechce se vám svěřovat? Nenaléhejte. Díky moderním technologiím a interním komunikačním sítím máte možnost sledovat v podstatě „online“ každý krok, počin i úspěch (nebo neúspěch) vašeho dítka v rámci vyučování a školních činností. Ano, podpořit ho je správné a žádoucí, rozhodně za něj ale neplňte jeho povinnosti a nesnažte se stát mu v jednom kuse „za zadkem“. Přílišná kontrola není na místě.

  • Opravdu může školu milovat

    ...
    ...
    Autor: istock

    Nevzpomínáte na svá středoškolská léta zrovna s láskou? Nepřenášejte své negativní zkušenosti na dítě, nestrašte ho a neodrazujte. I když vám to může připadat podivné a většina studentů procházejících navíc vypjatým obdobím dospívání se do školy příliš nezamiluje a nějak to tam prostě do té maturity „přežijí,“ zrovna vaše ratolest ji může zbožňovat. Takže dobrá rada je, na začátku nečekejte, že vše bude zalité sluncem a proběhne až zázračně idylicky, zároveň ale rovnou nepředpokládejte jen to nejhorší a nepřemýšlejte o potenciálních problémech, dokud skutečně nenastanou. Střední škola totiž může být skutečně úžasná!

  • Těžké loučení

    ...
    ...
    Autor: istock

    V okamžiku, kdy se definitivně rozloučíte se základní školou, může být těžké opustit letité zvyky a tradice, přerušit pravidelný kontakt s rodiči ostatních žáčků, kamarádů vašeho potomka, v jejichž společnosti dlouhé roky vyrůstal. Bude se vám možná stýskat po školních besídkách, festivalech, společném opékání buřtů na školní zahradě a tak dále. Málo platné, na střední škole se tolik stmelená komunita rodičů již nikdy nevytvoří. Najednou zjistíte, že není možné jen tak zavolat mamince spolužáka Pavlíka, zda nemůže z družiny vyzvednout i vašeho rošťáka, nevíte, koho se večer na poslední chvíli zeptat, zda by vám pomohl objasnit, na které stránce učebnice máte hledat zadání pro domácí úkol, jelikož váš dáreček to netuší… Je to nostalgické. Tak trošku, jako byste opouštěli důvěrně známou rodnou vesnici.

  • Seznamte se včas

    ...
    ...
    Autor: istock

    Střední školu vybírejte společně, zapojte potomka do procesu, prohlédněte si webové stránky školy, probírejte možnosti, které tam budou. Určitě nevynechte den otevřených dveří, zajděte si popovídat s učiteli, prohlédnout okolí školy, abyste zjistili, jak se tam bude dítě dopravovat. Zjistěte si, jaké mimoškolní aktivity a zájmové kroužky je možné navštěvovat, zda na škole funguje například fotbalový nebo basketbalový tým. Hodně středních škol je dnes vůči rodičům i potenciálním zájemcům o studium hodně otevřená, možná se budete moci zúčastnit letního vodáckého soustředění nebo zahradní slavnosti ještě před prázdninami. Což je skvělá příležitost k tomu, aby se všichni přijatí studenti, tedy budoucí spolužáci, poznali dříve, než oficiálně zasednou v září poprvé do lavic.

  • Všechno nejde hned

    ...
    ...
    Autor: istock

    Opakujte si tuto větu jako mantru pokaždé, když budete mít pocit, že je dítě málo snaživé, často protivné, nechodí do školy s patřičným nadšením a po večerech si stěžuje, jak je to všechno těžké a ty rovnice ani angličtina s rodilým mluvčím mu vážně nejdou. Adaptace na nové prostředí, kde to funguje o tolik odlišně než v milé, přívětivé a dobře známé základce, může trvat i několik měsíců a pro některé děti znamená velký emocionální boj. Introverti se špatně seznamují, i někteří patnáctiletí jsou konzervativními jedinci, kterým déle trvá, než se srovnají se všemi změnami a dokážou se uvolnit.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku