Váš puberťák lže! Jak na to reagovat a co rozhodně nedělat

  • Váš puberťák lže! Jak na to reagovat a co rozhodně nedělat
    Foto: Shutterstock
    Sdílej na facebooku
    19. září  2018 
     06:00

    Podle odborníků jsou malé lži u náctiletých naprosto normální. Dost často vlastně nejde o lež, jen o drobné mlžení a neříkání úplné pravdy. Přesto nás dokážou pořádně vytočit. Co dělat, když je při nějaké lži přistihnete?

    Vzpomenete si ještě na vlastní lži a výmluvy, které jste používali v době svého dospívání? Tehdy vám to zřejmě přišlo jako jediná dobrá možnost, jak se vyhnout přehnané rodičovské kontrole a zákazům, které by možná přišly. 

    Nebo taky ne, ale to, že některé věc je lepší řešit na přímo, víte až dneska. Dá se přepokláda, že dneska už nelžete a že z toho nejspíše vyroste i váš pubertální potomek. Berte to tak, že pomocí lží testuje hranice, což ke svému vývoji potřebuje. 

  • Malé lži jsou normální

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Řekl vám váš patnáctiletý syn, že jde ke kamarádce na návštěvu, ale vynechal informaci o tom, že její rodiče nejsou doma a že tam bude dalších deset spolužáků, a že se tedy chystá parádní mejdan? Bohužel, tyhle lži bývají u teenagerů velmi časté. Jejich lži bývají rafinovanější, takže i když si jejich informaci ověříte, pravděpodobně se od ostatních kamarádů dozvíte totéž, protože puberťáci přece drží při sobě. Přitom vy chcete pouze vědět, kde doopravdy jsou, protože o ně máte strach.

     

  • Proč vlastně lžou?

    T
    T
    Autor: Shutterstock

    Podle psycholožky Terezy Beníškové je lhaní u dospívajících součástí normálního vývojového procesu. V této fázi života se teenageři snaží osvobodit od autorit a vytvořit si vlastní identitu. Někdy se tento proces projevuje lhaním, zvláště když se náctiletí domnívají, že jejich činy a aktivity se zcela vymykají ideálům a morálce rodičů. Konkrétně pak náctiletí lžou tehdy, když se nechtějí dostat do potíží, myslí si, že by vám pravda ublížila, mají pocit, že vaše názory jsou naprosto odlišné, nebo lží vedou vnitřní emocionální bitvu. Snažte se každou zjištěnou lež nebrat osobně, nezuřte a uvědomte si, že všichni chybujeme. Učte své děti, aby dokázaly vyjadřovat své potřeby, aniž by byly nuceny vytvářet falešné příběhy. Jak tedy reagovat a co dělat?

  • Vytvořte bezpečný přístav

    Autor: Shutterstock

    Když chcete, aby vaši teenageři mluvili pravdu, pak si musí být jistí, že jejich názory berete vážně a že je vyslechnete a podpoříte v jejich rozhodnutí na vlastní pěst. I náctiletí musí mít prostor, aby prozkoumali, jak udělat věci vlastním způsobem. To je naučí, že nemusí lhát a že mohou dostat i s pravdou to, co potřebují, a že nepřijdou o svou nezávislost.

  • Požádejte je, aby mluvili pravdu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Bez ohledu na to, kolikrát vám váš puberťák lhal a kolikrát jste o tom už mluvili, jakmile přijde další lež, je čas na opakovací kurz. Vysvětlujte pořád dokola, co znamená čestnost, a vysvětlujte důvody, proč chcete znát celý příběh. Můžete mu taky nabídnout alternativní způsob, jak vyjádřit pravdu – například posláním esemesky nebo napsáním dopisu.

     

  • Sdělte jim, že dobře víte, že lžou

    T
    T
    Autor: Shutterstock

    Váš teenager by měl vědět, že moc dobře víte nebo tušíte, že vám neřekl celou pravdu. Samozřejmě mu to naznačte nekritickým způsobem. Poukažte například na to, že existuje řeč těla a že podle některých znaků poznáte, kdy lže. Například začne mluvit rychleji, pomaleji, nedívá se vám do očí nebo mluví moc potichu.

  • Diskutujte o tom, jak vše řešit

    Autor: Shutterstock

    Tento krok přichází tehdy, když vám dítě řeklo ve finále pravdu. Doporučujeme diskutovat o tom, jak by se váš pubescent měl příště chovat, aby nemusel lhát a zároveň se necítil poníženě. Opět platí: vytvořte mu bezpečný prostor, aby neměl potřebu lhát. Společně můžete taky určit, jaké následky ho čekají v případě, že vám zase něco zatají.

  • Žádné urážky

    Autor: Shutterstock

    Nekřičte na svého teenagera ani nijak neurážejte jeho důstojnost. Nebijte ho a snažte se nebýt naštvaní, jinak se konverzace může vymknout z rukou. Jakmile budete řvát nebo se chovat hystericky, pravděpodobně bude váš puberťák lhát i nadále, protože se bude bát, že ho zahanbíte nebo přísně potrestáte. Obecně platí, že nejefektivnější je klid a nekritický přístup. Na druhou stranu mu připomínejte, že nepřijatelné chování nebudete tolerovat, a nastavte taková pravidla, abyste je nemuseli připomínat.

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku