5 rozdílů ve výchově kluků a holek: V tomhle se liší, nejsou to jen mýty!

  • 5 rozdílů ve výchově kluků a holek: V tomhle se liší, nejsou to jen mýty!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    15. března  2019 
     06:00

    I když bychom si to možná přáli, aby žádné rozdíly neexistovaly, věda nás přesvědčuje o tom, že vývoj mozku u chlapců a dívek probíhá odlišně. Kluci a holčičky se tedy zhruba ve věku dvou let nechovají zcela stejně, proto je dobré tyhle rozdíly znát a podle toho k dětem přistupovat. Nebo je prostě akceptovat. Rozhodně jim však neříkejte, že se nějaké chování pro kluky nebo holky nehodí! Za to se moc přimlouváme. 

    Ale Velasco, odborník na problematiku rodičovství, naznačuje, že mezi výchovou kluků a dívek existují určité rozdíly. Obecně platí, že chlapci jsou impulzivnější a více riskují, což je dáno hormonem testosteronem.

    Ten sice dívky taky mají, ale ne tolik. Impulzivita kluků vede k tomu, že se velmi často soustředí sami na sebe, zatímco dívky bývají empatičtější. Neznamená to však, že bycho měli děti k podobným projevů nutit, pokud jim nejsou vlastní. 

  • Bez ohledu na pohlaví dávejte dětem lásku

    Autor: iStock

    Dívky bývají méně aktvní a nezaměřují se jen na sebe, zajímá je i svět kolem. Snáze dodržují pravidla a lépe dodržují vhodné chování. „Bez ohledu na pohlaví dítěte by ale rodiče měli své děti vychovávat podobně, dávat jim najevo svou lásku, aby se posílila vzájemná vazba,“ tvrdí odborník. A jaké jsou podle něj nejdůležitější rozdíly mezi výchovou kluků a holek?

  • Kluci častěji a rychleji rozbíjejí hračky

    Autor: iStock

    Jedna věc je jistá. Pokud jste matka synů, pak budete muset věnovat častěji zvláštní pozornost rozbitým hračkám. Samozřejmě, je na vás, abyste své kluky učila, že hračky se nemají rozbíjet a tak dále a tak dále. Ovšem chlapci jsou při hře více impulzivní a jejich aktivity více podněcují k násilí. Je tedy snadné mrsknout autíčkem do zdi. Vštěpujte jim ale, že nemusí pokaždé reagovat tímto způsobem. Ale abychom klukům nekřivdili, i některé holky bývají destruktivní!

  • Kluci se snáze oblékají (a levněji)

    Autor: iStock

    Samozřejmě to platí hlavně v batolecím věku. Puberťáky do toho nebudeme zatahovat. Každopádně matky synů vědí, že obléknout kluka jde poměrně rychle, protože těm je v tomto věku úplně jedno, co jim na sebe obléknete. Aspoň z vlastní zkušenosti to můžu potvrdit, a to mám syny tři. Holčičky chtějí už od malička vypadat krásně a načančaně, takže oblékáním dívek strávíte více času a taky více zaplatíte za jejich garderobu. Tedy, pokud chcete kupovat vše nové.

  • Když přijdou vši, je horší je odstranit u holek

    Autor: iStock

    Rádi se kocháte dlouhými a nepoškozenými vlasy své dcery? Jakmile se ale ve školce objeví vši, může to být tragédie. Díky bohu už se dnes nemusí přistupovat k dramatickému aktu celkového ostřihání, přesto boj s těmito potvůrkami nebývá snadný. Zvláště když jsou vlasy opravdu hodně dlouhé. S klučičím ježkem to fakt není problém.

  • Dívky jsou komunikativnější a dřív se naučí mluvit

    Autor: iStock

    Obecně to sice platí, není to ale pravidlo. Nicméně statistiky hovoří jasně. Z nějakého důvodu, který prý nemá nic společného s evolučním vývojem nebo růstem mozku, se dívky rozmluví dříve než kluci. Proto je tedy jasné, že jsou komunikativnější. I ženy v dospělém věku řeknou zhruba třikrát více slov než muži. Rozdíly sice nejsou tak markantní, ale spíše potkáte mlčícího muže než ženu. Díky lepší komunikativnosti se tedy snáze domluvíte s holčičkou, protože prostě svoje komunikační schopnosti rozvíjí rychleji.

  • Holky jsou citlivější. Opravdu?

    Autor: istock

    Dívky jsou obecně spojovány s vyšší citlivostí než chlapci, ale většina odborníků dnes říká, že emocionalita se dá podporovat výchovou i u chlapců. Je to na matkách, jak budou ke svým klukům přistupovat. Když budete synům říkat, že nesmějí plakat a dávat najevo emoce, samozřejmě budou méně citliví než dívky. Snažte se tedy v tomto směru vychovávat obě pohlaví stejně a učte syny, aby nepotlačovali svoji afektivní část osobnosti. Citlivost není ostuda, je to lidská vlastnost. Ne holčičí. 

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku