Je vaše dítě osamělé a nemá žádné kamarády? Tohle s tím můžete udělat

  • Je vaše dítě osamělé a nemá žádné kamarády? Tohle s tím můžete udělat
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    9. ledna  2019 
     06:00

    Je opravdu těžké přijmout fakt, že vaše dítě vyjadřuje osamělost nebo vám tvrdí, že nemá ve škole žádné kamarády. Čas od času se osamělý cítí každý, ale pokud je to často, pak to nejen rve rodičovské srdce, ale je to taky signál k tomu, abyste přemýšleli, proč to tak je. Sociální izolace může být pro dítě katastrofou a její důsledky si může nést po celý život.

    Důvodů, proč se dítě cítí osamělé, může být více. Buď je dítě povahou spíše introvert, který se s nikým moc nebaví, nebo může jít o nepřímou šikanu, která spočívá v sociální izolaci dítěte. Nedostatek sociální podpory a kontaktů vede k řadě zdravotních problémů, mimo jiné ke zranění duše. Co tedy dělat?

  • Realistický pohled na sociální dovednosti

    Autor: iStock

     

    Vztahy mezi dítětem a rodiči jsou základem, na kterém bude dítě stavět své sociální dovednosti. Bude opakovat společenské zkušenosti, které získává denně při kontaktu s rodiči. Pokud jsou sociálně nevyzrálí sami rodiče, jen těžko můžeme chtít, aby bylo sociálně vyzrálé i dítě. Nebude vyhledávat kontakt s dalšími dětmi, raději bude doma s rodiči nebo sourozenci.

    Realisticky se tedy zamyslete nad tím, zda není chyba i u vás. Výzkumy jasně naznačují, že děti se musí naučit přizpůsobit se jakékoli sociální situaci a upravit své chování tak, aby vyhovovalo potřebám dané situace. Abyste pomohli dítěti s jeho osamělostí, musíte nejprve určit, jaké sociální překážky ho drží zpátky.

     

  • Stydlivost, osamělost, nebo samotářství?

    Autor: iStock

     

    Stejně tak byste měli realisticky zvážit to, zda je dítě skutečně osamělé, protože se stydí navazovat kontakty s dětmi, nebo protože je to jeho povahový rys. Vy můžete být divocí extroverti, ale vaše dítě může být introvert, kterému ke štěstí postačí jeden či dva kamarádi.

    Je taky rozdíl, jak si vysvětlit pojmy. Samotáři jsou obvykle se samotou spokojení, stydlivé děti se zase mezi ostatními necítí moc fajn, a často se jim tedy vyhýbají. Osamělé děti by uvítaly více sociálních vazeb, ale nevědí, jak na to a kde je získat. Tam je na místě o tom hovořit.

  • Komunikujte a hlavně nemlčte

    Autor: iStock

     

    Důležitý je čas, který dítěti věnujete. Mluvte s ním, abyste pochopili, co se v něm děje a jak vypadá sociální prostředí, v němž se pohybuje. Bez ohledu na to, co říká, snažte se do něj vcítit. Mnohé děti se zdráhají sdílet s rodiči to, co se v nich opravdu děje.

    Caroline Maguire, certifikovaná koučka pro rodiny, radí, že jednou z možností je parafrázovat to, co dítě říká, a opakovat to po něm. Tím, že jste zvědaví a snažíte se pochopit jeho úhel pohledu, vyzvete ho, aby se vám otevřelo. Taky mu tím nabídnete pomoc, jak se vyrovnat s různými sociálními dilematy.

     

  • Otevřenost k vytváření kamarádských vztahů

    Autor: iStock

    Když dojdete k závěru, že by dítě uvítalo další kamarády, měli byste si otevřeně popovídat o tom, co mu v tom brání. A pak taky o tom, jak takové kamarádství vzniká. Podle odborníků nestačí k navázání vztahů jen to, že s někým chodí dítě do školy nebo do nějakého kroužku, je nutná otevřenost k vytváření takových vztahů.

    Je tedy na místě učit dítě, jak komunikovat s druhými. Stydlivé děti většinou uhýbají očima a nejsou moc slyšet, takže v tomto ohledu je třeba s dítětem doma trénovat. Pochvala je další z možností, jak získat něčí pozornost, a stačí třeba obyčejné „super střela“ a podobně.

  • Získejte informace a zvyšujte odolnost vůči šikaně

    Autor: iStock

     

    Informace jsou důležité. Oslovte školu a učitele, abyste se dozvěděli více o každodenním životě dítěte ve škole a zjistili, proč je dítě tak osamělé a nemá přátele. Můžete do akce zapojit i sourozence. Cílem je zjistit, proč se dítě cítí osamělé a proč má pocit, že s ním nikdo nechce kamarádit. Možná se dovíte, že je dítě terčem nepřímé šikany.

    Vyvarujte se jednání, kterým byste podporovali sebelítost, a také toho, abyste z něj dělali rozmazleného chudáčka. Učte dítě, aby se nebálo ránu snést a v určitých situacích ji i vrátit. Prospěšný je i trénink odvahy a tělesné síly, díky kterému může získat větší respekt u spolužáků.

     

  • Zajistěte, aby vaše dítě zářilo

    Autor: iStock

     

    Každý potřebuje místo, kde se cítí dobře, zejména dítě, které je osamělé a má pocit, že nemá žádné kamarády. Objevte v dítěti jeho silné stránky, oblast jeho zájmu nebo najděte nové místo, kde se může setkat s novými potenciálními kamarády se společnými zájmy. Podporujte jeho společenský život a nové koníčky, které navíc rozvíjejí sociální dovednosti. Dítě, které začne dělat něco, co ho baví, se bude cítit lépe a spokojeně a bude se mít taky na co těšit ve chvílích, kdy se cítí osaměle.

     

     

     

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku