Sociální média ovlivňují rodiče víc, než si myslí! Jak na výchovu ve světě Facebooku?

  • Sociální média ovlivňují rodiče víc, než si myslí! Jak na výchovu ve světě Facebooku?
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    24. ledna  2019 
     06:00

    Zamysleli jste se někdy nad tím, jak ovlivňují chod vaší rodiny a výchovu potomků platformy jako Instagram, Pinterest, Twitter, YouTube a další? Často na nás, rodiče, vytvářejí obrovský tlak a my si jimi necháme řídit každodenní život, aniž bychom si to uvědomovali. A co je ještě důležitější – tušíme, co dělají s našimi dětmi?

  • Soukromí již neexistuje

    ...
    ...
    Autor: istock

    „Prohlížela jsem si nejnovější příspěvky na facebookovém profilu a kochala se obrázky roztomilých dětiček, psů, koček a dovolených svých přátel, když v tom na mě vyskočila hodně detailní fotografie červeného nočníku s obrázkem Mickey Mouse, který byl – jak to říci jemně – po okraj naplněn výsledky snažení hodně napapaného batolete. Poprvé na nočníčku, tak zněl titulek od hrdé maminky. Pod fotkou následovala hromada palců nahoru a několik komentářů ve stylu: wow, šikulka, paráda, to je skvělé, máš na co být pyšná! Stala jsem se součástí a svědkem slavnostní události, aniž bych o to stála. Je tohle ještě normální?“ ptá se Klára, maminka dvou dětí.

    Kde pramení naše potřeba sdílet i velice intimní okamžiky? Dříve býval rodinný život soukromý, vše, co se stalo doma, tam také zůstalo. Cokoli se přihodilo, ať už hezkého, veselého, nebo naopak špatného či smutného, s tím se rodiče svěřili maximálně příbuzným nebo nejbližším přátelům. Dnes každou maličkost rádi prezentujeme širokému publiku, včetně sousedů, kolegů i nadřízených – nebo lidem, které jsme třeba ani nikdy osobně nepotkali, jednoduše všem, které máme v okruhu „přátel“ na sociálních sítích. O našich úspěších, frustracích i plánech na víkend se může dozvědět v podstatě kdokoli. Není to trochu děsivé?

  • Děti jako megahvězdy?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Podle posledních průzkumů si již spousta rodičů naštěstí uvědomuje, že se hromadné sdílení soukromých informací vymklo kontrole. Samozřejmě – co je v normě a akceptovatelné pro jednoho z nás, jinému se zdá už "přes čáru" nebo zcela nepřípustné, každý máme hranice tolerance nastavené jinak. Sociální média v různé míře využívá 79 % všech rodičů, z nich si 65 % podle odborníků myslí, že není v pořádku například zveřejňování fotografií nahatých miminek nebo dětí jen ve spodním prádle. Stojí za to zamyslet se, jaký vliv budou tato média mít na naše potomky, kteří se již narodili do „sdíleného“ světa a v prostředí YouTube a Facebooku se pohybují v podstatě od plenek. Jak známo, děti ve všem kopírují své rodiče, chtějí dělat vše, co vidí u nich. „A také jim chtějí dělat radost, potěšit je. Takže odmalička dobře vědí, že když dělají něco, co má jejich maminka ráda, co ji rozesměje a připadá jí vtipné, okamžitě to ona vyfotí nebo natočí a vloží na Instagram,“ vysvětluje psycholožka Judith Donath, autorka několika publikací o vlivu sociálních médií na náš život.

  • Touha po slávě

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Většina současných rodičů malých dětí vyrůstala v době, kdy se zábava u počítače omezovala na hraní několika her, a zažila časy, kdy internet byl teprve v plenkách. Jejich ratolesti ale běžně používají tablety a chytré telefony a prohlížejí videa na YouTube od batolecího věku a sílu sociálních sítí, kde každý může být svou vlastní hvězdou, objevují velmi brzy.

    V rámci průzkumu Kalifornské státní univerzity v Los Angeles (UCLA Digital Media Center), který byl zaměřen na děti od 9 do 13 let, vyšlo najevo, že 26 % žáků mladších 13 let má již založen svůj vlastní účet na YouTube. Jsou přesvědčeni, že jsou díky tomu zajímavější a populárnější než jejich vrstevníci, kteří ho nemají. „Neuvěřitelné, že i děti, které ještě ani nejsou tak staré, aby mohly jezdit v autě bez autosedačky, se nejvíce zajímají o to, kolik lidí je na sociálních sítích sleduje a kolik lajků obdržely za své příspěvky. Je pravdou, že naše děti mají zcela jiný pohled na to, co je soukromí a jak s ním pracovat. Na druhou stranu spousta z nich se občas cítí zesměšňována a ponižována fotkami nebo videi, které s nadšením sdílejí jejich rodiče. Například můj syn se proti tomu tvrdě ohrazuje. Chce žít svůj život bez Facebooku a dalších sítí. Jedinou výjimku tvoří hraní Minecraftu. Ale pokud jde o dceru, ta se pokaždé, když ji vyfotím, třeba na oslavě narozenin, ptá: Dáš to na Facebook? A pak vyzvídá, zda o ní někdo napsal něco v komentářích,“ říká dětský psycholog Patrick Riccards, otec dvou dětí z New Jersey.

  • Jak prodat mateřství?

    A co nejčastěji hledáte vy?
    A co nejčastěji hledáte vy?
    Autor: istock.cz

    Existuje celá řada maminek, které si ze svého rodičovství udělaly slušný byznys, založily vlastní blogy, YouTube kanály, denně postují videa z rodinného života, točí reportáže z výletů, lekcí poporodního cvičení, přípravy večeří nebo výroby domácích džemů, některé i z průběhu kojení nebo večerního koupání. A ani trochu je nezajímá, zda by s tím jejich ratolesti souhlasily, jsou přece malé! Jako příklad poslouží populární instagramová star Heather B. Armstrong alias Dooce, jejíž blog sledují desetitisíce lidí po celém světě. Dozvíte se tam třeba dopodrobna vše o ošetřování prsou při kojení nebo poporodní depresi, kterou prošla. Všechny tyto zdánlivě nevinné příspěvky nutí k zamyšlení: co na ně děti řeknou, až vyrostou? Co si budou o svých rodičích myslet? Zasypou je výčitkami? Důsledky mohou být fatální! To, co jednou do on-line prostoru vyšlete, tam již zůstane. Digitální stopu nelze vymazat. Před odesláním každé fotky či videa si rozmyslete, jaké to bude, až čtrnáctiletý puberťák najde příspěvek, jak jako dvouleté batole uvízl ve sněhu – a máma s tátou se tomu srdečně smějí a natáčejí jeho srdceryvný pláč místo toho, aby mu hned běželi na pomoc...

    Jakákoli chvilička z vašeho každodenního společného života je krásná a nezapomenutelná, i když ji žádné publikum nevidí a nehodnotí! Nepotřebujete žádné lajky, vaše nejkrásnější okamžiky jsou totiž reálně sdíleny těmi nejdůležitějšími lidmi, tedy rodiči a jejich dětmi!

  • Vychloubání se bez hranic

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kdo by se rád nepochlubil? Ať už svými dětmi, dovolenou na horách, medailí z gymnastiky své dcery, kyticí od partnera, právě upečeným koláčem, novou sukní nebo tím, jak skvěle zvládá péči o děti i o domácnost, a ještě se stihne dokonale nalíčit? Dříve jsme se musely spokojit s pochvalou od manžela, sousedky nebo kamarádky, dnes ale můžeme o svém skvělém „já“ nebo o svých neskonale talentovaných dětech dát vědět komukoli! Odolává se těžko.

    Existuje samozřejmě obrovský rozdíl mezi vysláním příležitostného „výbuchu radosti“, o který se chcete podělit (například první krůčky nebo zub vašeho potomka), a nezáživným popisováním každodenního „bahna“. Upřímně: někteří rodiče jsou až podezřelí tím, jak urputně se snaží skrze sociální sítě oživit a zdokonalit svůj vlastní obraz. „Jistě, sociální média jsou v mnoha ohledech úžasná. V jediném okamžiku se můžete podělit o své zážitky a radosti s celou rodinou a přáteli, a to i s těmi, kteří možná žijí na druhém konci světa. Na druhou stranu se stávají hrozbou, pokud jde o ochranu dětí a soukromí rodiny, potažmo o rodinné vztahy vůbec,“ uvádí psycholožka a pedagožka Catherine Steiner-Adair.

  • Pinterest – taková „hodná“ dokonalost

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Představte si normální maminku před padesáti lety – vesele se usmívá, nakupuje, uklízí domácnost, s láskou vaří obědy a večeře, obětavě denně pere a žehlí, chystá svačinky, do školky ráno odvádí krásně upravené a spokojené děti. Připadá vám takto dokonalá žena jako mýtus? Nikoli! I dnes takové najdete – na Pinterestu, Facebooku a Instagramu! Pravidelně vysílají záplavu dokonale fotogenických záběrů z rodinného stolování, pečení domácích buchet, procházek po lese i pláži, a to vše ve stylových šatičkách podle poslední módy a s rudou rtěnkou. Sdílejí recepty na dětské dorty, špaldové knedlíky i výrobu háčkovaných čepiček, vyšívaných deček i figurek z roliček od toaletního papíru, aby bylo nad slunce jasné, že jsou perfektní hospodyňky, a navíc ještě samozřejmě s dětmi rády tvoří. Nutně brzy získáte pocit, že co matka, to druhá Nigella Lawson v kombinaci s Mary Poppins.

    „Dříve mi hodně záleželo na tom, co si mí spolupracovníci, kolegové a známí o mně myslí. Proto jsem své facebookové příspěvky pečlivě vybírala a kontrolovala jsem, zda na fotkách není vidět v pozadí neuklizený stůl, děti jsou hezky oblečené a já sama vypadám dobře. Trvalo mi pár let, než jsem to dokázala brát s nadhledem a jen jako zábavu a přestalo mě trápit, co si o mně budou lidé myslet. Absolutně nemá smysl pokoušet se svůj život srovnávat s – na první pohled dokonalým – pozlátkem, které vidíme na sociálních sítích. Je to celé jen bludný kruh, souboj, čí dům je načančanější, čí děti mají dražší botičky, kdo má nejlepší účes nebo kdo dostal okázalejší dárek od manžela,“ prozradila Viktorie, maminka dvou synů, pětiletého Adama a sedmiletého Jeníka. „Nikdy nevíte, jaká je realita, co se za fotkou skutečně skrývá, protože žádná máma nemá snadný a dokonalý život,“ dodává.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku