Mít děti je super! Tyhle mámy se svěřily, co je na rodičovství dostalo nejvíc!

  • Mít děti je super! Tyhle mámy se svěřily, co je na rodičovství dostalo nejvíc!
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    2. prosince  2018 
     06:00

    Nejen radost a štěstí, mateřství znamená také spoustu probdělých nocí, únavu, nejistotu, slzy zoufalství i nervy nadranc. Proč to i tak stojí za to? Prozradí samotné maminky…

  • Krásná dřina!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Být mámou je ten největší dar, který můžete od života dostat, také ale důsledná dlouholetá dřina a obrovská zodpovědnost. Vedle všech každodenních potíží, rodičovských povinností a stresu nastanou okamžiky, kdy se zastavíte a uvědomíte si, jaký poklad vám roste přímo před očima. Proč nás potomci tolik inspirují, nastavují neúprosně zrcadlo a dokáží nás toho spoustu naučit? Přečtěte si dojemné přiznání několika maminek.

  • Učí mě lásce a soucitu

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Hřeje mě u srdce, když slyším svého staršího syna, jak utěšuje mladšího brášku nad roztrženým kostýmem Batmana: „Neboj se, máma to opraví.“ Ano, vzpomínám, jak jsem v dětství také žila v domnění, že rodiče dokážou všechno a nic pro ně není problém (a po pravdě, spoléhám na to občas doteď). Rodičovství je tou nejdůležitější rolí, kterou můžete hrát v životě druhého člověka. Není nic lepšího než vědět, že žijete autentický a opravdový život, který má smysl. Oba s manželem děláme maximum pro to, aby naše děti vyrůstaly v lásce, učíme je pokoře, soucitu a lidskosti. A my se to učíme znovu s nimi.

    Eve Evans, Richmond, Virginie


  • Mazlení není nikdy dost

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Připadá vám vyměňování plenky patnáctkrát za den jako nezáživná a trochu únavná činnost? Udělala jsem si z povinnosti zábavu a krásný zážitek. Začala jsem přebalování brát jako vynikající příležitost k tomu, jak navazovat a posilovat vzájemné pouto se svou malou dcerou. Milovala jsem ty chvíle! Zpívala jsem hloupé písničky, dívala se jí přímo do očí, lechtala ji na bříšku, líbala ta miniaturní chodidla, hladila ji po tvářičkách a zasypávala polibky. Byla jsem na vrcholu blaha, když mi něžnosti oplácela širokým úsměvem.

    Julia Dennison, New York


  • Prožívám naplno každou chvilku

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Děti vás naučí vnímat celým srdcem veškeré emoce, nálady a pocity, které s sebou mateřství přináší. I když je to někdy jako na houpačce! Než jsem porodila, neuměla jsem si představit, že bych mohla procházet životem, aniž bych cítila tak široké spektrum hlubokých citů a intenzivních emocí. Existují dny, kdy je vše zalité sluncem, jindy se mi zase chce utéct někam  daleko a sžírají mě pochybnosti o každém rozhodnutí, které jsem udělala. Jenže pocity, že je vše dobré, nebo naopak špatné, ačkoli jsou občas trýznivé, dávají mému životu smysl. Mateřství je každopádně obrovský nápor na nervovou soustavu, o tom žádná!

    Vivienne Borne, Maryland


  • Hraju si s nimi

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Je skvělé vracet se do dětství a moci si zase hrát s panenkami, autodráhou nebo stavět obří věže z kostek! Nestydím se houpat na houpačce, prolézat bludiště, viset na lanovém žebříku, lovit imaginární bizony, pomalovat si obličej jako indiánský válečník, vylézt na strom a trhat třešně rovnou do pusy. Miluju adrenalin v únikových místnostech se starším synem i turnaj v pexesu s nejmladší ratolestí.

    Dahlia Rizk, New Hampshire


  • Děti jsou učiteli i velkou inspirací

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Naprosto mě naplňuje, když mohu sledovat své děti, jednoduše proto, že jsou dětmi. Hravé, zvídavé, kreativní a impulzivní bytosti. Baví mě pozorovat, jak rostou a vyvíjejí se, jejich první slovíčka, krůčky, když poprvé vylezou na prolézačku nebo se naučí jezdit na kole. Vše je tak výjimečné a neopakovatelné! Každý jejich pokrok, bláznivý nápad, originální myšlenka nebo nová dovednost, to všechno mě neustále udivuje a chci si to navždy vrýt do paměti.

    Sarah Ganjon, Maryland


  • Jsem vděčná za takové privilegium

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Být matkou je pro mě v životě úplně nejvíc. I přes všechny potíže, nevyspání, každodenní zkoušky nervů a všudypřítomný stres. Vědomí, že jsem „spoluautorem“ jejich osobnosti, pomáhám utvářet jejich myšlení a chování, mám zřejmě největší vliv na vývoj jejich mysli, mě popohání dále. I když si uvědomuji tu obrovskou zodpovědnost. Zároveň je to totiž velké privilegium, že si mě „vybrala“ jiná lidská bytost, abych zrovna já byla její maminkou.

    Kelley, Washington, D.C.


  • Jejich radost mě posiluje

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Každý jejich úsměv, srdečný smích, nový úspěch a sebemenší pokrok, to všechno mě nabíjí a motivuje! Mohu mít za sebou ten nejhorší den na světě, plný potíží a stresu v práci, jakmile přijdu domů a děti mě zavalí vyprávěním o tom, jaký byl jejich den, co se naučily ve škole, jak si hrály s kamarády nebo užily výlet, naprosto vypnu, poslouchám jejich chichotání a překřikování a únava i špatná nálada jsou pryč. V tu chvíli si uvědomím, že všechno v mém životě je správně a nic mi nechybí.

    Jen Jackson, Texas


  • Každodenní komedie

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    S malými bytostmi v domě je každý den nekonečný mejdan plný zábavy a dobrodružství. Pravda, často také velmi nečekaných zvratů a překvapení! Například když si starší syn plánuje, jak poletí na Mars, nebo ten mladší, šestiletý, přijde s nápadem, proč si nepořídíme kozu. Jejich nadšení je nakažlivé!

    Elena Ledoux, Las Vegas


  • Už nehledám smysl života

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Bylo mi 33 let, když jsem porodila své první dítě – a chcete něco vědět? Jasně, že vím, že existoval život před dětmi, ale nějak si nemůžu vzpomenout, jaké to vlastně bylo. Jediné, co si pamatuji, je, že jsem občas vlastně ani moc nevěděla, kam směřuji a co bude dál. Mít vlastní děti byla objevná zkušenost a pochopila jsem díky nim, že teď už o smyslu a směru svého života vůbec nemusím přemýšlet. Už jsem ho našla! Stala jsem se maminkou a snažím se být v tom co možná nejlepší! Což ale neznamená, že nedělám spoustu chyb. Díky nim ale o všem kolem sebe mnohem více přemýšlím a cítím se poctěna, že můžu být jejich matkou.

    Kathy Radigan, New York


  • Můžu fantazírovat

    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Co je nejkrásnějšího na mateřství?
    Autor: istock

    Vzhledem k tomu, že jsem srdcem a duší pořád ještě velké dítě, s nadšením jsem se vrátila k magii dětství, do světa fantazie, pohádek a vymyšlených příběhů. Hrajeme si na fiktivní postavy, čteme pohádky, povídáme si s vílami, pod peřinou se schováváme před bubáky a duchy a rádi se bojíme. Navíc mám zase důvod zvát k nám domů kouzelné bytosti, jako jsou Zoubková víla, Santa Claus nebo velikonoční zajíček.

    Vivian Lee, San Francisco


/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku