Pětiletý syn si nejraději hraje sám. Matka se ptá, jestli je to normální

Pětiletý syn si nejraději hraje sám. Matka se ptá, jestli je to normální
Předškolák si nejraději hraje sám? Nevadí!
Foto: istock.cz
Sdílej na facebooku
22. ledna  2019 
 06:00

Katharine Stahl je matka dvou dětí, osmileté dcery Mae a téměř pětiletého syna Sama. Publikuje články a píše o mateřství. Momentálně jí dělá vrásky chování jejího syna, který prý tráví až moc času o samotě. Přestože si dokáže hrát a blbnout, nejraději si vystačí sám. Je to normální?

Katharine vypráví o tom, jak její téměř pětiletý syn ze všeho nejraději vyhledává samotu, kde rozjímá o životě. Ona sama prý byla jako dítě taky taková, takže by se neměla nijak zvlášť divit.

Rodina Katharine Stahl. Vlevo syn Sam, který si nejraději hraje sám.
Rodina Katharine Stahl. Vlevo syn Sam, který si nejraději hraje sám.
Autor: BPŽ/Popsugar

O jeho samotářství ale začali mluvit prarodiče, když byli před rokem na rodinné dovolené, které se zúčastnilo asi dvanáct lidí.

Všichni trávili čas společně, ale už třetí den se Sam odloučil a vždycky odešel někam, kde mohl být sám. Prarodiče se začali vyptávat, jestli s ním není něco v nepořádku. Není snad nemocný? Nechybí mu něco? Má nějaké psychické problémy? Proč není mezi ostatními?

Ne, nemá. Odpověď byla jednoduchá. Pětiletý Sam prostě potřebuje více času na to, aby byl sám, a je to v pořádku. Pro mnohé matky je vlastně takové dítě, které si samo vyhraje, doslova splněným snem. Dítě, které nepotřebuje rodičovskou asistenci a zabaví se samo.

Podle psycholožky Kimberley Lemkeové je to naprosto v normě, a pokud jinak dítě s rodinou komunikuje, i se sourozenci a dalšími dětmi, není třeba se obávat. Naopak – to, že se dítě dokáže samo zabavit, je známkou toho, že se cítí v bezpečí. „Děti potřebují rozvíjet i svou vlastní nezávislost. A pokud se cítí zahlceny emoční stimulací, to, že jsou samy, jim velmi pomůže,“ říká psycholožka.

Samotářské děti bývají nadmíru senzibilní, což v dnešním světě není zrovna výhra. Na druhou stranu je nutné to akceptovat a nesnažit se z takového dítěte udělat lva salonů. Hypersenzitivní děti bývají často velmi vnímavé, přemýšlivé a tak trochu plaché. Takové děti se nemusí rády zapojovat do kolektivních her a raději sledují dění z větší dálky. A právě potřeba samoty je jedním z hlavních znaků citlivých dětí. Akceptujte to a dávejte jim najevo, že je to v pořádku.

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku