Konec každodenních bojů s oblékáním! Od teď to bude hračka!

  • Konec každodenních bojů s oblékáním! Od teď to bude hračka!
    Ach to oblékání.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    29. ledna  2019 
     06:00
    Jak vybrat dítěti pohodlné oblečení do školky nebo školy, aby mu ráno oblékání netrvalo věčně a během dne pak vystresovaně nebojovalo se zipy, šněrováním a dalšími „zákeřnostmi“? Zde máte pár praktických rad od profesionálů!
     
  • Kašlete na trendy!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Podle posledních módních trendů vyfešákované a do detailů sladěné dítko je sice krásné na pohled, zamysleli jste se ale nad tím, jak mu některými „modely“ komplikujete život? A spolu s ním zároveň také učitelkám ve školce nebo hlídacím babičkám. Představte si ten usilovný souboj, který se opakuje mnohokrát za den – kam co správně patří, která část oděvu se kam vkládá, zastrkává nebo přicvakává, kde se zapíná, rozepíná a připíná, proč chybí knoflíky nebo je jich naopak tolik, k čemu jsou všechny ty přezky…? Zkrátka, čím praktičtější a jednodušší jsou všechny části oblečení, tím lépe pro všechny! Jak tedy vybrat ideální dětské oblečení? Myslete na tohle!

  • Hlavně pohodlí a praktičnost!

    Nechte děti, ať se oblékají samy.
    Nechte děti, ať se oblékají samy.
    Autor: iStock

    Přemýšlejte, co všechno vaše dítě během dne čeká, kolikrát se bude svlékat a převlékat, kde všude se může ušpinit a tak dále. Do školy nebo školky upusťte od všemožných nažehlených kanýrků, volánků, silně mačkavých materiálů a spousty malinkých knoflíčků a patentek. Ano, vaše ratolest bude jako ze škatulky, věřte ale, že to nikdo neocení. Vaše mantra by měla znít „hlavně prakticky.“ Slavnostnější modely nechte ležet v šuplíku a vsaďte na sportovní ležérní módu, u které nebude nikomu líto, když se zašpiní, roztrhne nebo jinak poškodí. Tomu se totiž nejspíš nevyhnete. Nebo se vám snad vrací potomek ze školky či školy nažehlený a zářící čistotou? Například u mikin a svetrů dávejte pozor, zda mají dostatečně volný výstřih, ve kterém „neuvízne“ hlava, pozor i na hodně těsné oblečení, případně pevně stažené do gumy!

  • Zapomeňte na punčocháče

    ...
    ...
    Autor: istock

    Kdo z dnešních rodičů by si „s láskou“ nevzpomněl na vytahovací „plácačky“, tesilové punčocháče, ve kterých jsme se jako mrňata zvesela proháněli? I když dnešní punčocháče jsou přeci jen kvalitnější, stále se nic nemění na tom, že srolovat je ke kotníkům, v případě akutní potřeby například „na malou“, dá práci nejen dětem ale leckdy i dospělákům. Stejně tak dobře poslouží a proti chladu ochrání modernější leginy, které se vyrábějí i v chlapeckých verzích. Nebo se porozhlédněte v obchodech se sportovní módou po lyžařských spodních termo kalhotách. Podobně „zábavné“ jako punčošky mohou být kalhoty s laclem, zejména u dětí, které ještě nosí plenky nebo se teprve učí na nočník. Ty rozhodně potřebují modely s co nejrychlejším a nejsnazším ovládáním, jen tak dokážete předcházet „nehodám“!

  • Pozor na vlasy!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Malým parádnicícm se jen těžko vysvětlujte, že nejrůznejší sponečky, pinetky, klipsy, ozdobné hřebínky, stuhy, mašličky a čelenky s ostrými hroty, jim mohou ošklivě ublížit. Kromě toho obvykle sklouzávají, vypadávají nebo se zamotávají do kštice a trhají vlasy, když se o ně i jen nepatrně zavadí. Což je v dětském kolektivu spíše pravidlem než výjimkou, co si budeme povídat! Volte raději spolehlivější gumičky, které drží na svém místě. Obecně platí, snažte se v co nejvyšší míře omezit jakékoli dekorativní prvky u všech kousků garderoby, o které by se dítě mohlo poranit nebo je dokonce spolknout.

  • Sledujte předpověď!

    Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích.
    Děti vychovávané dvojjazyčně začínají mluvit často později, rovnou však ve dvou jazycích.
    Autor: iStock

    Rolák, když je venku šestadvacet stupňů? Mini šatičky a balerínky, přestože zrovna začalo sněžit? I to je častá realita! Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení! A platí to v jakékoli roční době. Oblékejte děti s ohledem na aktuální sezonu a venkovní teplotu. Zvláště paní učitelky z mateřských škol by mohly o svérázných rodičovských představách ohledně oblékání dětí, vyprávět. Přitom stačí jedno zcela nevhodně oblečené dítko a tento problém může narušit plánovaný program celé třídy, přiznávají. Není od věci, pokud například vozíte děti do školky (školy) autem, mít v kufru uloženo „do zálohy“ pár kousků (teplejší bundu, nepromokavé boty a tak dále), pro případ rychlé a nepředvídatelné změny počasí.

  • Sandály ani pantofle rozhodně ne!

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Oblíbené gumové pantofle nebo sandály jen s páskem přes patu, stejně tak jako plážové žabky, nechte prosím doma. Jistě je užijete na dovolené nebo na zahradě, do školky ale nepatří! Zejména z bezpečnostních důvodů. Vybavte potomka pevnými botaskami nebo teniskami a také náhradními ponožkami. U bot je podstatné, aby si je dítě dokázalo pohodlně samo zapnout či zavázat (suché zipy, pokud neumí ještě zavázat tkaničku). Taktéž přezůvky by měly být dostatečně pevné, nejlépe kotníčkové, a se zapínáním, které dítko umí ovládat.

     

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku