Tohle dětem nedělejte, jinak budou depresivní! Co a proč je ohrožuje?

Tohle dětem nedělejte, jinak budou depresivní! Co a proč je ohrožuje?
Foto: istock
Sdílej na facebooku
9. srpna  2019 
 06:00

Nový výzkum ukazuje, že některé výchovné metody a přístupy rodičů ohrožují malé děti, a můžou u nich vyvolat dokonce deprese. Správný rodič by se měl snažit nalézt rovnováhu mezi povzbuzováním dítěte, aby něco udělalo podle jeho představ, a tím, aby si šlo svou vlastní cestou. To je ale v praxi velmi obtížné dodržet. A je to taky věc, v níž rodiče podle průzkumů soustavně selhávají.

Podle průzkumu v roce 2014 se zjistilo, že 61 procent rodičů vychovávalo na základě ctižádostivých kritérií. Jen kolem 40 procent připustilo, že se snaží vychovávat děti s humorem a více svobodně. Nový průzkum taky naznačuje, že příliš ctižádostivý přístup k dětem má ve skutečnosti negativní dopad na děti.

Další výzkum – publikovaný v Journal of Personality – ukázal, že tlak při plnění školních povinností a obavy z nesplnění rodičovských očekávání vyvolávaly v dětech pocity viny a zvyšovaly u nich sebekritiku. Psychologové uvedli, že ty děti, které mají takové rodiče, vykazují další příznaky, jako jsou úzkost a deprese.

Studie, která v pětiletém období zkoumala 263 sedmiletých žáků základních škol v Singapuru, zjistila, že rodiče, kteří očekávali perfektní výsledky u svých potomků, neustále své děti nutili k ještě vyšším výkonům i po splnění stanovených cílů. Přehnaně také reagovali, když děti udělaly chybu, a málo je povzbuzovali, aby se děti vydaly svou vlastní cestou, pokud jde o zájmy...

Profesor Ryan Hong ze Singapurské národní univerzity k tomu řekl: „Když jsou rodiče extrémně ctižádostiví, může to dětem signalizovat, že to, co dělají, není nikdy dost dobré. Dítě se může obávat, že udělá sebemenší chybu a že ho budou obviňovat z toho, že není dokonalé. V průběhu času může být takové chování známé jako maladaptivní perfekcionismus, neboli špatná forma perfekcionismu, velmi škodlivé pro dětskou psychiku, protože zvyšuje riziko vzniku deprese, úzkosti, a dokonce i sebevraždy.“

To koreluje s názory britské ředitelky střední školy Jane Lunnon z Wimbledon High School, která říká, že aplikace pro chytré telefony zbavuje děti jejich nezávislosti. „Sociální média umožňují rodičům špehovat své děti dokonce i mimo školní výlety a akce.“ Rodiče by podle ní měli přestat tak ctižádostivě dohlížet nad životy svých dětí a místo toho by je měli učit, aby se osvobodily.

„Neustálý kontakt vede k tomu, že pro děti je pak mnohem těžší naučit se samostatnosti, což narušuje jejich vývoj,“ dodala. Pokud zabráníte v tom, aby se děti mohly chovat nezávisle, nikdy nebudou moct vzlétnout. „Budou se bouřit, nebo budou příliš poddajné, a ani jedno není v pořádku.“

Rodiče by se měli při výchově snažit, aby nepřekračovali hranice mezi motivací a násilným donucováním. Důležité je stanovit si realistické cíle a stanovovat menší a dosažitelné cíle, které umožní, aby dítě nebylo pod tlakem. Oslavujte úspěchy a oceňte tvrdou práci, to děti nakopne. A nedovolte jim, aby utíkaly z boje. Možná se nepodaří vše na první dobrou, ale je dobré jim připomenout, že překážky v životě jsou od toho, aby se překonávaly.

 

Jaké zásady by měli rodiče při výchově dodržovat? Odpověď najdete v našem VIDEU:

Video se připravuje ...
10 zásad dobrého rodiče • VIDEO: 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku