Kde se bere sexismus? Už malé kluky vedeme k tomu, že holky jsou něco míň!

Kde se bere sexismus? Už malé kluky vedeme k tomu, že holky jsou něco míň!
Foto: istock
Sdílej na facebooku
3. prosince  2019 
 06:00

Mladý americký umělec Damian Alexander zveřejnil na svém instagramovém účtu dokonalý komiks, který vtipně poukazuje na fakt, jak už z chlapců ve školním věku vytváříme my, dospělí, zaryté sexisty – vychovávané k tomu, aby pohrdali vším ženským a vysmívali se všemu, co utváří ženský svět. Čím vším jim ubližujeme a proč to děláme?

Vše, co se s námi děje v raném dětství a během dospívání, zásadním způsobem utváří naši osobnost, formuje charakterové vlastnosti a směruje pohled na okolní svět. Přístup, komunikace a styl výchovy – nejen od rodičů, ale také od učitelů a dalších dospělých – jsou důležité pro celý další život, zejména kvalitu vztahů k ostatním lidem. Proto bychom všichni měli dělat maximum, co je v našich silách, abychom „vyprovodili“ do společnosti socializované, respektující, tolerantní, všímavé a empatické lidské bytosti. A že je toho spousta, co se dá pokazit! Bostonský karikaturista a fejetonista Damian Alexander nedávno vytvořil originální kreslený (a varující) komiks, který ukazuje na jeden obrovský společenský problém, o kterém si autor myslí, že by zasluhoval mnohem více pozornosti. Podařilo se mu brilantně vyobrazit, jak snadno se z normálních, genderovými poučkami, zažitými stereotypy a šovinismem nezatížených kluků stávají arogantní a povýšení sexisté přesvědčení, že ženské pohlaví je méněcenné a ženy jsou v podstatě nižší bytosti. Podívejte se, jak se mu to povedlo!

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Jako dítě jsem obdivoval výhradně ženské hrdinky. Jenže problém je v takovém případě v tom, že když jste kluk, myslí si pak o vás lidé divné věci a dívají se na vás skrz prsty. Jednou jsme ve škole dostali za úkol napsat esej o oblíbené filmové nebo literární postavě. Hrdě jsem se přiznal, že mou nejoblíbenější je Matilda (pozn. red.: hlavní hrdinka dětské knížky spisovatele Roalda Dahla, velmi sečtělá, chytrá a nadaná dívka bojující s konvencemi a nespravedlností).

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Většina třídy se mi začala smát a překvapilo mě, že i učitelka se pokoušela přesunout můj zájem jiným směrem. Nechápala, co mě to napadlo, a podsouvala mi nenápadně Supermana, Indianu Jonese, Skywalkera a jim podobné… Ne! Upřímně, neviděl jsem absolutně nic špatného nebo divného na svém vlastním výběru. Nutno ale říci, že s podobnými situacemi jsem se setkal již dříve. Ano, bylo to kvůli ženským hrdinkám, které mě prostě bavily mnohem víc. Zajímavé je, že ačkoli má učitelka neměla sebemenší problém s dívkami, které si pro slohovou práci zvolily oblíbené mužské hrdiny (naopak, ještě byly vesměs pochváleny, když padala jména jako Harry Potter, Spiderman nebo Peter Pan), my chlapci jsme si mohli vybírat pouze výhradně zase jiné „chlapce“. Děvčata měla zcela volnou ruku. Proč?

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Pamatuji se, že jsem tenkrát vůbec nic nechápal. Nerozuměl jsem, proč má vůbec někdo problém s tím, že ač jsem kluk, mám rád dívčí postavu z oblíbené knížky. Co je na tom tak podivného, neobvyklého, špatného?

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Stateční literární nebo filmoví hrdinové jsou přece pro všechny, ne? Jenže vypadalo to tak, že zkrátka hrdinky ženského pohlaví jsou „povolené“ výhradně jen pro dívky, nám chlapcům jsou zapovězené.

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Snažili se nám vtloukat, že obdivovat dívčí hrdinky je pro kluky přece nedůstojné, nepřípustně zženštilé a vůbec po všech stránkách trapné. Mužské postavy jsou všude zobrazovány „jen“ jako nepřemožitelní siláci, bytosti hodné nekritického obdivu s nadpozemskými schopnostmi. Zatímco dívky se díky „svým“ hrdinkám inspirují jejich přirozeně ženskou silou, něhou, různými ženskými rolemi a pozitivními vlastnostmi vyhrazenými tradičně ženám.

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Všem klukům se jednoduše odmalička opakovaně a vytrvale říká a opakuje, že holčičí záležitosti jsou přihlouplé, naivní, podřadné… A společnost jim to sugeruje tak dlouho, dokud tomu sami neuvěří. Dokud si v hlavě nevyrobí přesvědčení, že i skutečné dívky jako takové jsou trapné, méněcenné, přitroublé a prostoduché. Je to celkem jednoduchá matematika, která má obrovský psychologický efekt…

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Často ale nikdo nebere v úvahu, že takové názory a chování mají na smýšlení malých chlapců dlouhodobý a nesmazatelný vliv. Může to negativně narušit proces vytváření vlastního světonázoru a pohledu na ženské pohlaví a mít nedozírné následky pro život. Snadno přejmou přesvědčení, že dívky a ženy jsou méněcenné, méně schopné, bojácné, nerozhodné a závislé na mužích…Protože mají „zakázáno“ zajímat se o příběhy, kde vystupují jako statečné a neohrožené hrdinky nebo vůdkyně, které dokážou téměř cokoli, a mnohdy lépe jejich mužské protějšky.

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Pokud chlapcům nikdo nic včas neukáže a nikdo je nevede k tomu, aby uvěřili (a na vlastní oči se přesvědčili), že ženy jsou po všech stránkách obdivuhodné bytosti, těžko k nim budou mít později zdravý vztah, který se obejde bez ponižování a urážek. Stává se, že stejní rodiče, kteří s přehnanou péčí a opatrností ochraňují své dcery, současně vychovávají své syny k tomu, aby se chovali k ženám neuctivě a arogantně. Neomluvitelné!

...
...
Autor: Instagram @DamiAnimated

Pokud chcete, aby vaše dcery vyrůstaly jako silné, samostatné a sebevědomé dívky a seznámily se se silnými ženskými vzory, proč tyto vzory zároveň neukázat a nepřiblížit rovněž svým synům? Proč by neměli vědět, že i dívka může být hrdinka?

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku