Čerstvá babička: 10 věcí, které vás mohou hodně překvapit

  • Čerstvá babička: 10 věcí, které vás mohou hodně překvapit
    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    20. prosince  2019 
     12:00

    Nová etapa života, další radosti, ale i strachy a možná taky trocha sebeovládání. Na to by se měla připravit každá žena, která se poprvé stane babičkou. Co vás může překvapit a jaké chyby rozhodně nedělat?

     

    Zkušené babičky mají jasno. Dítě patří rodičům a prarodiče jsou od toho, aby si s dítkem pohráli a zase ho předali rodičům. Tï rozhodují o tom, v kolik půjde spát, zda bude jíst sladkosti, nebo za odměnu dostane jablíčko. Přečtěte si rady zkušených, abyste se stala součástí nové rodiny a nelezla všem na nervy.

    I když jste vychovala čtyři děti, není třeba každému hned vysvětlovat, jak jste to dělala vy. Úplně pak zapomeňte na větu "to za našich časů se s námi nikdo tak nebabral". Dnešní maminky a tatínkové jsou prostě tolerantnější než generace jejich rodičů. Čili žen, kterým je dneska kolem padesáti a šedesáti. Vy jste taky asi jiná než vaše babička, která byla v důchodu od padesáti pěti. Co vás těsně před a hned po narození vnoučete čeká? A co vám radíme?

  • Nestrašte

    Autor: iStock

    Přece jen jste už se svými kamarádkami a známými hodně zažila. A tak si možná ve chvíli, kdy se dozvíte o těhotenství vašich potomků, začnete představovat všechny ty případy, kdy to nedopadlo dobře. O to hůř, pokud půjde o vaši dceru. Znáte to dobře, dosud jste chtěla děti před vším ochránit a nebylo lehké si zvyknout, že už musí samy. Všechny ty strachy a historky si nechte pro sebe. Nevyprávějte o tom, kdy která kamarádka potratila a kterou opustil manžel v šestinedělí. Moudrost a zkušenosti předků je sice dobré uchovávat, ale teď není ten správný čas.

  • Respektujte hormony

    Autor: Shutterstock.com

    Dej mi pokoj, mami, ne, nechci pomoct se stěhováním. I takové věci se určitě dozvíte od své dcery, která právě zvrací třikrát denně a je v druhém měsíci těhotenství. Nepřesvědčujte ji, že přijdete. Počkejte. Možná jste byla stejná a myslela jste si, že všechno zvládnete sama. Možná jenom čeká, že jí pomůže její manžel, kterého vy stále ještě považujete za cizince v rodině. Pravděpodobně vám za dva dny na mobilu vyskočí zpráva: Mami, nechceš přijít na kávu? A pak teprve přijde chvíle, kdy jí složíte všechno prádlo do skříně. Dejte jí prostor, když chce být samostatná. Je to její domov.

  • Nemusíte mít nervy na všechno

    Blíží se termín porodu a váš zeť vám právě oznámil, že vám napíšou, až pojedou do porodnice. Klidně řekněte ne. Že vám stačí až informace a fotka šťastné rodiny po porodu. Dovedete si to totiž představit? "Už pět hodin nevolají: něco se zvrtlo? Ta moje chudinka už 4 hodiny rodí. Určitě se něco špatného stalo." Ne, opravdu to nepotřebujete vědět. Má známá si takhle kousala nehty 6 hodin, než zjistila, že budoucí rodička i její muž doma spí, když je z porodnice poslali domů, protože šlo o planý poplach.

  • Netlačte na pilu, Pepa to nebude

    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Autor: istock.cz

    I když to matka budoucí rodičky určitě má těžké, tchyně na tom je ještě hůře. Logicky prostě nebude tak moc součástí příprav. Jak se zapojit? Obligátní nákup kočárku určitě nikoho nezarmoutí, pokud tedy budete respektovat přání nové rodiny. Na co byste rozhodně ale měla zapomenout, je nenápadné ovlivňování výběru jména. Větu “Josef je moc hezké, klasické české jméno, u nás v rodině se dává už 150 let” prostě musíte spolknout. Stejně jako: “Tetička Irma, která se v šedesátém sedmém zabila v autě, by si moc přála, aby někdo nesl její jméno.” Je to vydírání a věřte, že si zvyknete i na takové výstřelky, jako jsou Kristián nebo Amélie.

  • Mantra zní: jak chceš...

    Autor: Shutterstock

    Ano, budoucí matky nemají ponětí o tom, co je čeká. Pokud ta vaše nakoupila v Londýně oblečení za 500 liber ve velikosti pro novorozence a všechna bodýčka mají krátký rukáv, i když bude rodit v listopadu, polkněte a pochvalte ji. Je jasné, že oblečky new born v podstatě nikdo nevidí, protože jsou pořád schované v rychlozavinovačce, ale to je taky informace, kterou si můžete nechat pro sebe. Jedna má kamarádka to vyřešila tím, že pár teplých kousků včetně kombinézy koupila v second handu a vyprané a nažehlené je přinesla těsně před porodem rodičce – jakože pro jistotu. Co myslíte, v čem šlo miminko z porodnice? V bodýčku s krátkým rukávem?

  • Respektujte klid

    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Autor: istock.cz

    A další rada směřuje k tchyním. Měly by pochopit, že s nimi novopečená matka přece jen nemá tak blízký vztah. Čest výjimkám. A tak si třeba nebude přát, abyste za nimi hned druhý den běžela do porodnice. Kojení, všechny ty zdravotní komplikace po porodu prostě nejsou chvilka, kterou chce za každou cenu sdílet s každým, zejména když to zažívá poprvé. Fotka z porodnice vám prostě na chvíli bude stačit. Aspoň se nad ní vypláčete dosytosti, protože ten váš malinký synáček je najednou sám táta, a nebudete tolik slzet nad kolíbkou novorozence. Na emoce má mnohem větší nárok vaše snacha a vy mějte pochopení. A to platí i pro novopečené babičky ze všech stran. Respektujte šestinedělí.

  • Nechte se poučit

    Autor: iStock

    Pomaličku jsem se dostala do chvíle, kdy se po několika měsících čekání konečně můžete na novorozené miminko podívat. Stoprocentně vás to zasáhne. Je vám šedesát, vašemu synovi třicet a vy jste novorozence přesně tolik let nedržela v rukou? Pak pro vás určitě bude všechno nové. Vy si pamatujete krajkové zavinovačky a látkové pleny a tohle dítě má jeho matka v šátku na břiše. Nechte si to vysvětlit, naučte se dítě přebalovat ať už do ekologických látkových plen (vypadají úplně jinak než ty z vašeho mládí) nebo těch papírových. Naučte se polohovat kočárek, používat dětskou chůvičku, bezdotykové teploměry. Nebojte se novinek, jinak se vám budou bát dítě svěřit a vy z toho budete smutná.

  • Nebuďte příliš opatrná

    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Jak si zvyknout na roli babičky?
    Autor: istock.cz

    Stejně tak jako v těhotenství, i po porodu budete i vy mít emoce a obavy, které vás možná překvapí. Jedním z nich je strach o vaši dceru, prostě vám jí bude líto, když ji uvidíte s kruhy pod očima a nešťastnou z toho, že jí nejde kojení. Budete hůře než u svých dětí snášet nemoci svých vnoučat a také o ně budete mít větší obavy. Zatímco své děti jste klidně nechala před obchodem v kočárku, s vnoučetem to už neuděláte. Je to logické, ale nepřehánějte to! Jinak budete jako má kamarádka, která dětem zakazovala dělat kotoul, aby si nezlomily páteř!

  • Neutrácejte

    Autor: Shutterstock.com

    I když vy si své mateřství pamatujete jako neustálé shánění nedostatkových věcí na děti, dneska je všeho pro miminka opravdu hodně. Jdete kolem obchodu a vidíte tam roztomilé bodýčko ve tvaru medvídka i s čumáčkem na kapuci. A jenom za 700 korun! Něco tak krásného jste na své děti nikdy neměla! Vraťte kartu do peněženky a raději se zeptejte, co opravdu potřebují. Nebudete věřit, ale kombinézy ve tvaru medvídka budou mít možná tři. Mezi matkami opravdu koluje spousta oblečení na novorozence. Možná budou raději, když jim tu tisícovku dáte do obálky a oni si za to koupí něco tak banálního jako pleny.

  • Buďte moudrá

    Autor: istock.cz

    Vy na rozdíl od novopečených rodičů už víte, jak to všechno rychle uteče. Najděte si čas na svá vnoučata, dělejte s nimi to, co jste s vašimi dětmi nestihla a na co jste možná ani neměla chuť a sílu. Trpělivě je chovejte, když budou plakat, naplánujte si, že jim budete číst knížky, uděláte jim bojovku, vezmete je do galerie. A nezapomeňte zapojit dědečky, většina z nich je ochotná svým vnoučatům věnovat více pozornosti než svým dětem. I oni mají své emoce a jako většinu mužů je třeba je někdy jen trochu popostrčit. Doba, kdy muži neuměli přebalit miminko, je snad už dávno pryč.

/
Autor: Alžběta Javorková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku