5 zaručených babských rad na dětskou rýmu a kašel. Nasaďte jitrocel a zábaly

  • 5 zaručených babských rad na dětskou rýmu a kašel. Nasaďte jitrocel a zábaly
    Podzim je tady! A s ním i rýma, kašel, nachlazení.
    Foto: istock.cz
    Sdílej na facebooku
    20. ledna  2020 
     06:00

    Zima se zatím teprve rozjíždí. Tento čas se ve spoustě školek a škol i rodin nese ve znamení neustálého koloběhu rýmy a kašle, které putují od dítěti k dítěti a zase zpět. Při nachlazení je důležité dopřát dítěti dostatek odpočinku, spánku a tekutin. A než poběžíte do lékárny pro nějaké kapičky a sirupy, zkuste pár rad, se kterými si vystačily naše babičky. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší!

    Jak to, že některé děti jsou celou zimu zdravé, maximálně mají občas nudli u nosu, zatímco u jiných kašel střídá angínu, rýma se hned mění v žlutozelenou a tak stále dokola? Možná je to smůla, možná problém s imunitou, ale možná alespoň do určité míry rozhoduje přístup rodičů. Co dělat, aby bylo dítě zdravé nebo aby se bacilů zase rychle zbavilo? ze všeho nejdříve můžete zkusit posilovat imunitu jako takovou, psali jsme o tom například ZDE

  • Rýma – horká voda a sůl

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Během rýmy potřebuje ucpaný nos spíš než násilné smrkání naředit hlen a snížit otok sliznic. Kapky do nosu sice zabírají, tělo si na ně ale postupně zvyká, sliznice se stává méně pružnou a kapky pak ztrácejí účinnost. Použijte je tedy jen ve stavu nejvyšší nouze.

    Zprůchodnění dýchacích cest pomůže inhalace horké páry, pokud to dítě zvládne. Pokud ne, namočte mu ručičky do lavoru s horkou vodou (teplotu pochopitelně předem zkontrolujte). Když si ruce zvyknou, můžete horkou vodu přidat. Roztažení cév na končetinách pomůže odkrvit sliznice, a tím se sníží jejich otok. Dítěti se bude dýchat lépe.

    Na zředění hlenu je nejlepším kandidátem slaná voda. Můžete koupit v lékárně mořskou, můžete kapat do nosu vincentku. Ta se dá ostatně i inhalovat.

    Chybu neuděláte ani tehdy, když budete dítěti rýmu odsávat, vypadá to takhle:

  • Kašel – tymián, ořechy, jitrocel

    Kašel
    Kašel
    Autor: Profimedia.cz
    Tymiánový sirup pomůže dětem uvolnit hleny, zmírnit kašel a má i protibakteriální účinky. Sirup připravíte jednoduše – hrnek (asi 250 ml) vody povaříte s hrnkem (asi 200 g) pískového cukru. Po odstavení do vývaru nasypte sáček (8 až 9 g) tymiánu, který koupíte v potravinách, a nechte louhovat. Poté sceďte a podávejte jednu čajovou lžičku každou hodinu.

    Na suchý kašel pomůže i odvar ze skořápek z vlašských ořechů. Vyloupejte 12 ořechů a skořápky nechte přes noc v půllitru vody. Ráno pak 30 minut vařte, poté dolijte dalším půllitrem převařené vody. Čaj se pije vlažný a mírně oslazený.

  • Zábal proti kašli

    Kašel
    Kašel
    Autor: Profimedia.cz
    Uvolnění hlenu v průduškách pomohou i zábaly na hrudník. Naše babičky ještě hrudník mazaly sádlem. Vy můžete použít olejový zábal. Horký olivový olej nalijte na kapesník nebo plenu. Zkontrolujte, jestli látka není příliš horká, a pak ji přiložte dítěti na hrudník. Můžete ho překrýt potravinářskou fólií a následně hrudník zabalit do ručníku. Nechte působit klidně i hodinu. Hrudník můžete předtím namazat i tymiánovou mastí.
  • Bolest v krku – šalvěj a Priessnitzův zábal

    Než sáhnete po chemii, zkuste rady našich babiček
    Než sáhnete po chemii, zkuste rady našich babiček
    Autor: Profimedia.cz

    S bolestí v krku, která doprovází nachlazení, si velmi dobře poradí starý dobrý zábal dle Vincenze Priessnitze. Namočte kapesník do chladné, ale ne příliš studené vody. U dětí se doporučuje teplota kolem 22 stupňů. Látku vyždímejte a přiložte na krk, dejte přes ni igelit a celý krk následně zabalte do dalšího šátku tak, aby se vše zahřálo a zapařilo. Malého pacienta nechte v teple s obkladem hodinu a půl až dvě hodiny. Prokrvení oblasti urychlí hojivé procesy v těle. Obklad můžete opakovat, ale nejdříve po 3 až 4 hodinách.

    Dezinfekci krku také napomáhá šalvěj – dá se kloktat nebo pít jako čaj.

  • Horečka – zábal

    Autor: profimedia.cz
    Ačkoliv horečka je vítaným pomocníkem při likvidaci bacilů v těle, někdy je až příliš vysoká a tělo vysiluje. Většina lékařů volí jako hranici hodnotu 38,5 stupně, vyšší horečku doporučují srážet. Pokud chcete ulevit dítěti s nižší teplotou, zkuste zábaly na končetiny. Vezměte ponožky a dejte je dítěti na nohy. Pozor – nepoužívejte příliš studenou vodu, nejlépe poslouží voda o teplotě o dva stupně nižší, než je teplota těla. Po 15 minutách můžete ponožky namočit znovu. U vyšších horeček může pomoci zábal na hrudník, pro většinu z nás je to ale větší utrpení než samotná horečka. Pokud má dítě náladu, může mu pomoci koupel, voda by ale vždy měla mít o dva stupně nižší teplotu než tělo. Pokud má dítě vysokou horečku a studené končetiny, můžete k ochlazení použít led – ten zabalíte do kapesníku a přiložíte ho do třísel. Ochladí proudící krev a dítěti se uleví.

/
Autor: is
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku