Lékařka na chatu: Ptejte se na dětskou rýmu, kašel nebo angínu. Jak je léčit?

S čím ještě zůstat doma a kdy vyrazit k lékaři?
S čím ještě zůstat doma a kdy vyrazit k lékaři?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
30. listopadu  2015 
 12:00

Můžete si tisíckrát říkat, že kvůli rýmě či kašli se svět nezboří a že si děti díky nim alespoň posílí imunitu, když už nemůžou do školky či do školy. Ale stejně to naštve. A rodiče dumají, jak nachlazení předejít, případně jako ho rychle zvládnout. Jste na tom stejně? Ptejte se dětské lékařky na našem chatu. Hana Cabrnochová bude na našem on-line chatu odpovídat ve středu 2. prosince od 14 do 15 hodin. Otázky jí můžete posílat už dnes. 

Váháte, s jakým kašlem ještě bojovat doma a s jakým už vyrazit k lékaři? Kdy je lepší zkoušet cibulový odvar a v jaké situaci spíše kývnout na antibiotika? Pokud chcete mít jasno, zeptejte se odborníka v našem on-line chatu na téma dětské nachlazení. 

...
Lékařka Hana Cabrnochová vám může vysvětlit, jak bojovat s rýmou u kojenců, batolat a jak u starších dětí, proč je důležité, abyste nepřetápěli, a jak děti oblékat do podzimního a zimního počasí. 

Otázky týkající se běžných dětských nemocí, jako jsou kašel, rýma či třeba angína, můžete položit prostřednictvím on-line formuláře, nemusíte udávat e-mail ani jiný kontakt, odpovědi najdete ve středu na našem webu.

ONLINE CHAT
?
Dobrý den, ráda bych se zeptala paní doktorky na problematiku bacilonosičství. Můj syn (6 let) má 2 roky ve výtěru z krku streptokoka pyogena. Symptomy většinou žádné nemá, jen asi 2-3 krát do roku 3-4 dny teplotu kolem 39°C. Zajímalo by mě , zda se má streptokok přeléčit antibiotikami? A chtěla bych se ještě zeptat , jestli nemůže mít jako bacilonosič pozdní komplikace po neléčených streptok.infekcích (artritida apod. ) Předem děkuji za odpověď Lenka (Lenka P.)
Foto
V akutním stádiu bych doporučila správné přeléčení s ponecháním PNC na 10 dní.
?
Dobrý den, paní doktorko, nakolik nejmenší děti chrání kojení před nákazou běžnou rýmou, kašlem a podobně? Máme kromě kojence dva předškoláky, takže u nás prská každou chvíli někdo. A jak nebezpečné je, když kašlu já - mám třeba nosit roušku? (Magdalena J. )
Foto
Kojení zvyšuje obranyschopnost, ale dítě zcela neochrání, je vodné zabránit přímému kontaktu, jedná se o tzv, kapénkové infekce.
?
Dobrý den, máme téměř sedmiměsíčního chlapce a trápí nás rýma. Projevuje se chroptěním, ale balonkovou odsávačkou vytáhneme vždy jenom malinko hlenů. Neporadila by jste nám prosím jak ho zbavit i malé rýmy aby měl nosánek úplně čistý ? Moc děkuji... (Pavla)
Foto
Před odsáváním je vhodné zvlhčení roztokem v kapkách nebo spray, nepoužívat kapky které navodí konstrikci.
?
dobrý den..chtěla bych se optat.dcerka 4 roky má stále rymu..vyléčíme a jde do skolky a opet do 3 dnu ji má zpátky!pak samozrejme ji to sedne na průdušky a pridá se i kasel..trpí hlavne na noční kašle.Prosím poradte mi nejake ucinné leky na obranyschopnost...dekuji s pozdravem Tereza (tereza)
Foto
Po domluvě s pediatrem lze zvážit podání imunomodulační léčby.
?
Dobrý den paní doktorko,moje dcera od narození zdravé dítě sem tam rýma...těd,ale měla nějakou bakterii v nose a způsobovala zřejmně zadní rýmu či hlen...dostala jsem pro dceru kapky Pamycon,zdálo se mi to lepší,tak jsem byla ráda,dnes zase začala kýchat...té zadní rými se mi jí nedařilo zbavit přes měsíc pokud to zase začne zajdu k lékaři znovu,ale chtěla jsem se zeptat co je nejléoe podávat na tu zadní rýmu,měla jsem Sinupret po dohodě s lékařen a moc jí nepomohl...děkuji za odpověď (Stella)
Foto
Začněte nejprve roztokem na bázi hypertonického roztoku na akutní rýmu, nedávejte hned kapky do nosu
?
Dobrý den, dcerce je bez pár dní 17 měsíců. Narodila se s centrálním hypoptonickým syndromem. Doposavad nechodí sama jen se přidržuje různých věcí. Podle rehabilitační je připravena sama chodit, ale bojí se. Nevíte jak bych jí mohla zbavit strachu aby začala chodit sama? Dále jsem se chtěla zeptat v kolika letech začíná dítě mluvit? Zatím říká slova jako táta, koko, čiči. Můj poslední dotaz souvisí s nočníkem. Dcerka tam bez problémů sedí, ale nedaří se jí vyčúrat. Jakmile sleze z nočníku tak se vyčúrá na koberec, lino apod.. Jak jí přesvědčit, aby udělala potřebu do nočníku? Předem děkuji za odpověďi a přeji pěkný den. (Anna K)
Foto
Chůze začne až bude dostatečně motoricky připravená, tedy nedoporučuji chůzi urychlovat, buďte trpělivá, na rehabilitaci by Vám měli poradit jak s malou cvičit, nočník také neurychlujte, schopnost ovládat svěrač MM se vyvíjí až kolem 18-ti měsíců, reč se vyvíjí postupně, v roce už děti zvládnou 1-2 smysluplná slůvka, někdy je ale řeč opožděná, tedy její vývoj, důležité je mít jistotu, že dítě dobře slyší, tedy rozumí pokynům, opakuje na výzvu třeba paci paci, podává předměty, případně při pochybnostech se doplňuje foniatrické vyšetření.
?
Dobrý den. můj dotaz se týká mého 4 měsíčního syna. Od narození stále pokašlává,A furt chrčí. Byl v inkubátoru j zápal plic. jeho váha 2240. Doktorka říká že je to normální. Mě to nepřijde. Děkuji Vám za odpověď. (Michaeala Franz)
Foto
Doporučuji podrobnější vyšetření, nejdůležitější je, zda chlapec prospívá, jestliže nikoliv zvážit i laboratorní vyšetření, vyloučit GERD - onemocnění z gastroesofageálního refluxu, chronické onemocnění dýchacích cest.
?
Dobrý den, 4-letý syn má neustálou rýmu, hlen je bílý, někdy světle žlutý. Bylo mu doporučeno odstranit nosní mandle, což já odmítám.prý mají mandle tendenci dorůstat a naopak v určitém roku přestanou růst úplně. Je nějaká léčba, která by ještě mohla pomoci se zákroku vyhnout? Chlapec hezky mluví, nehuhňá a nechrápe. Děkuji za odpověď Samara (Samara)
Foto
Platí co jsme již odpovídala, naleznete v předchozích odpovědích.
?
Dobrý den, má dcera měla před 2 týdny angínu léčenou antobiotiky. Po dobrání ATB byla na krevním testu a CRP =1. Nyní týden po dobrání ATB se jí stále zvětšují uzlinky. Nyní velké bouličky pod čelistí i "opuchlost" za ušima podél krku. Nejdřív byly znatelné jen pohmatem, nyní už jsou evidentní i pohledem. Na pohmat jí bolí, jinak žádné jiné příznaky. Bez horečky, bez kašle, bez rýmy,.. Je to následech angíny, nebo se máme obávat nějakého pokračování nemoci? (Alena Č.)
Foto
Možná by bylo vhodné doplnit vyšetření pro stanovení diagnosy, angina se může vrátit, ale může se také jednat o příznaky onemocnění EB virem, lze stanovit na základě provedených laboratorních vyšetření.
?
Jsem těhotná a zároveň mám dvouleté batole. Jsou nějaké batolecí nemoci, které jsou nebezpečné pro plod? Strašili mě pátou a šestou dětskou nemocí, které dcera ještě neměla. (Kamila)
Foto
Rizikové je hlavně období prvních 3 měsíců těhotenství, kdy virové infekty mohou být větším rizikem, jestliže jste prodělala neštovice, tak máte o starost méně, měla by jste mít protilátky, které plod ochrání.
?
Od jakého věku má smysl začít s otužováním dětí, aby nechytly každou rýmu, a jak by to mělo vypadat? (Juliana)
Foto
Ze začátku stačí chodit na procházky, doma zbytečně nepřetápět a dostatečně větrat, to může platit i pro docela malé děti, které už samostatně chodí.
?
Tříletá dcera začala chodit do školky a nosí nám domů jedno nachlazení za druhým, chytneme to od ní vždy s manželem a chytá to i náš roční syn - není to pro něj nebezpečné? (Tea Lea)
Foto
Nechte tu starší nějakou dobu doma, pomůžete tím tomu, aby proběhla dostatečná rekonvalescence a imunitní systém se dostal do lepší kondice, Vánoce jsou k tomu ideální příležitostí.
?
Mám čtyřletého syna, který chodí do školky, v únoru čekám druhé dítě. Starší syn ještě neměl dětské neštovice, nyní jsem narazila na doporučení, abych ho proti nim nechala očkovat, protože pro miminko by mohly být nebezpečné, kdyby je syn domů přinesl ze školky, až se narodí další dítě. Co si o tom myslíte? (Gabriela K. )
Foto
Důležitý údaj je také zda Vy sama jste prodělala neštovice, největší riziko by bylo, kdyby jste onemocněla v období kolem porodu. Jestliže jste neštovice prodělala, tak můžete své novorozené dítě alespoň na krátkou dobu ochránit přenesenými mateřskými protilátkami. Dále pak platí, že zdrojem by byl starší sourozenec, který je přinese ze školky, očkování je pak ochranou před tímto rizikem.
?
Je tak velký rozdíl, pokud dítě spí v místnosti, kde je 23 stupňů a v takové, kde je je jen 18 - manžel tvrdí, že v chladu budou děti otužilejší, já se naopak bojím, že nastydnou, protože neustále spí odkopané. Jsou jim tři a pět let. (Marika)
Foto
Určitě není nutné spát v přetopené místnosti, důležité je větrat, být dostatečně dlouho venku, v chladné místnosti zpravidla když se již děti neodkopávají, nebo spí v uzavřeném pytli, kde se odkopat nemohou, ruce by měly být teplé .
?
Dobrý den. Prosím o radu. Mám 5-letou dceru, která ve školce neustále trpí kašlem a rýmou, většinou bez teplot. Můžete mi, prosím, poradit jak léčit a jaká je prevence, popř. jak posílit imunitu? Děkuji. (Eliška )
Foto
V některých případech pomůže tzv. imunomodulační terapie , kterou Vám může doporučit Váš pediatr na základě předchozího vyšetření, případně platí co jsme již na toto téma odpovídala.
?
Dobrý deň pani doktorka, Mám l,5 ročného vnuka. Cca už asi dva mesiace mám kašeľ a nádchu. Jeho detská lekárka takéto prípady vyšetruje najradšej iba telefonicky. "Ak ste nedávali tento sirup proti kašľu, tak ho dajte". Takto moja dcéra vystriedala už niekoľko sirupov a kašeľ a nádcha stále nepoľavujú. Už sa dcéra pýtala aj na odborné vyšetrenie ( ja mám astmu). Ale pani doktorka trvá na svojom. Vnuk aj celá rodina je nevyspatý, čo ho stále sužujú kašle a nádcha. Už vyskúšala aj ako sa vraví ľudové recepty a nič. Nádcha a kašeľ stále pretrvávajú. Prosím Vás mohli by ste poradiť, čo by ešte mohla skúsiť a konečne by to zabralo?. Za odpoveď vopred ďakujem, Jarmila (Jarmila)
Foto
Sirupy zpravidla moc nepomáhají, platí to, co jsem odpovídala v předchozím dotazu.
?
Jak rozeznám kašel způsobený virovým onemocněním od kašle způsobený nemocí sarkoidózou. Jak léčit tuto nemoc, na kterou žádná antibiotika nezabírají? Kdy je nezbytné přistoupit k léčení kortikoidy? (František)
Foto
Sarkoidóza je vzácné onemocnění, jehož diagnozu musí určit lékař na základě dalších pomocných vyšetření. Při prvním kašli bych na to hned nepomýšlela, záněty průdušek bývají až z 80% virového původu.
?
Mám strach, aby se děti (5 a 7 let) nenakazily černým kašlem, ačkoli jsou očkované. Jak je to pravděpodobné a kde je riziko nákazy největší? (katarina)
Foto
Onemocnění se vyskytuje nejvíce ve věkové kategorii 15-19 let, opravdu rizikové z hlediska závažnosti průběhu je pro děti v prvním roce života. pak se již jedná o léčitelné onemocnění běžně dostupnými antibiotiky, diagnozu je možné udělat na základě speciálního vyšetření z výtěru krku, případně odběrem krve. Ochrana po očkování není celoživotní.
?
Dobrý den.Dcera 5let má opakovaně čepy na mandlích.Mandle jsou už tvrale zvětšené,s dírama.Kultivaci naše pediatra nedělá,takže dcera míva Ospen několikrát ročně.V krku jí nikdy nebolí.Teplotu u toho mívá jen zvýšenou.Můuj dotaz zní:"angína"virového původu,bývý také s projemev čepů?Tj.mohou být ty bílé tečky hnisu jiného než bakterialního původu a je tedy vždy nutné přeléčit antibioticky? Dceru v tom krku nikdy nebolí..ale na pohled vždy jasná angína..:( (Martina S. Bystřice)
Foto
V současnosti mají již některé ordinace pediatrů vybavení pro rychlou detekci streptokokové infekce, tzv. Step-test, nově by měl být hrazen od Nového roku zdravotní pojišťovnou. Toto vyšetření umožňuje na místě v ordinaci rozhodnout o nutnosti podání antibiotik, dříve to byl výtěr z krku před nasazením léku. V případech pozitivního nálezu je vyvolavatel anginy, pyogenní stretotk ze 100% citlivý na penicilin. V případech chronického zánětu ( nutné doplnit i laboratorní vyšetření včetně sedimentace, ASLO, moč) je možné na základě výsledků a po domluvě s ORL pracovištěm indikovat i operativní zákrok směřující k odstranění zdroje chronické infekce. Je také možné podat depotní PNC - dříve Pendepon, alternativou jsou nízké dávky PNC 3 měsíce. Nutné je ale léčit opravdu anginu s prokázaným nálezem streptokoka a nikoliv jen klinické příznaky tomu podobné.
?
Sedmnáctiletý syn má diagnostikování lehké astma a několikrát měsíčně si stěžuje, že se mu špatně dýchá. Léky bere pouze tehdy a mně se nedaří ho přimět k tomu, že by je měl brát trvale, jak mu předepsala alergoložka. Co mu hrozí a co by ho mohlo přesvědčit? (Nikita)
Foto
Opakovaní stavů které popisujete ukazuje na to, že jeho onemocnění není kompenzované, tedy že léky, které má užívat preventivně nebere pravidelně. Bylo by vhodné udělat spirometrické vyšetření, které ukáže nakolik je léčba nezbytná a přesvědčit ho o závažnosti stavu a nutnosti braní léků. Jinak se může rozvinou chronické onemocnění se závažnými důsledky. Moderní léky dokážou astma kompenzovat natolik, že nemusí mít žádné omezení, musí je ale užívat pravidelně.
?
Dobrý den, při prvním záchvatu laryngitidy při kterém se dítě dusí - kolik stupňů nejvíce může být venku, aby krk splaskl? Respektive od kolika stupňů je vhodnější dítě strčit do mrazáku? Děkuji. (Jenny)
Foto
Při skutečné laryngitidě záleží na závažnosti stavu, pomáhá určitě zvýšená poloha, dítě musí prakticky sedět, dýchá zvlhčený a chladnější vzduch, akutně můžete dýchat vzduch z otevřené lednice nebo otevřeného okna, je nutné případně použít lék pro případ akutní laryngitidy, který pomáhá oplasknutí otoku, který dráždí dítě ke kašli, při výrazném stavu dušnosti je nutné tento lék aplikovat injekčně na pohotovosti, případně při druhé atace si již rodiče umí poradit, jsou vybaveni léky, mají doma inhalátor apod., laryngitidy u malých dětí se často opakují.
?
Dobrý den,mého vnuka-4 roky,trápí stálý kašel a rýma,převážně žlutozelený výtok z nosu.Při častých návštěvách dětské lékařky jsou mu stále ordinována antibiotika,bohužel bez účinku.Po dobrání antibiotik se stav zklidní tak na 10 dní a opět dostane kašel a rýmu.Děkuji za radu a odpověď. (Jan Sviták)
Foto
Dobrý den, podobný problém trápí děti obvykle s nástupem do dětského kolektivu, někdy pomáhá běžně dostupná a šetrná léčba zvlhčení sliznic, přípravky na bázi fyziologického roztoku, změna prostředí, dostatečná rekonvalescence po infektu. V některých případech je možné přeléčit připravenými kapkami do nosu na předpis, je třeba také pak vyšetřit nosní mandli, která může být ložiskem opakovaných zánětů a zvláště v případech opakovaných zánětů středního ucha je vhodné jí odstranit. K celkové léčbě antibiotiky by se mělo přistupovat jen v opravdu odůvodněných případech infekcí provázených celkovými příznaky, zánětu dutin zpravidla u větších dětí s klinickými příznaky.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video
1080p 720p 360p
Branky, body, kokoti: Pozor na levný pivo, krásný holky a kecy o …

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku