Zika v Česku: Mají se těhotné bát o zdraví dětí? Virus přežívá ve spermatu

Zika v Česku: Mají se těhotné bát o zdraví dětí? Virus přežívá ve spermatu
Mají se budoucí rodiče v Česku bát viru zika?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
25. února  2016 
 14:00

Česká republika má první nakažené virem zika. Nemoc si přivezli ze zahraničí, ale je pravděpodobné, že takových případů bude přibývat, ačkoli přímo v Česku se nemoc postihující zejména ještě nenarozené děti zatím nešíří. Mají se budoucí rodiče bát nákazy? Jak se jí vyhnout? 

Pohled na děti s mikrocefalií, kterou zřejmě způsobil virus zika, je děsivý. V Brazílii se jich za poslední ani ne rok narodily přes čtyři tisíce. Mezitím se nebezpečný virus objevil v Evropě. Dnes odborníci potvrdili: virus zika dorazil do Česka. Laboratorní testy ho potvrdily u dvou turistů, muže a ženy, kteří se vrátili z Jižní Ameriky. Právě tam zatím řádí nejvíce. Přenáší ho tamní komáři, čemuž nahrává teplé počasí na jižní polokouli. 

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První momenty po porodu! Podívejte se na třicítku dojemných fotografií

První pohled na vlastní dítě krátce po narození patří k nejsilnějším životním zážitkům. Dokládá to i několik desítek snímků, které na svém webu zveřejnila…celý článek

Epidemiolog Jiří Wallenfels z Bulovky míní, že v Česku zatím přímá nákaza rozhodně nehrozí. "Zatím není ani úplně jisté, zda virus skutečně způsobuje mikrocefalii, nebo zda ještě na něco nasedá a příčin je více," upřesnil. Na potvrzení tohoto způsobu nákazy pracují v Brazílii celé vědecké týmy, jiné se snaží vyvinout vakcínu. Její vývoj však potrvá roky. Takže pokud se lidé chystají počít dítě či pokud už je žena těhotná, má určitě smysl se rizikovým oblastem vyhnout - čeští nemocní se nakazili na ostrově Martinik a v Dominikánské republice. "Pokud nemusíte, nejezděte tam. Dovolená se dá strávit dobře v Česku nebo na severu ve Skandinávii,“ uvedl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Budou virus přenášet i evropští komáři? Nikdo neví

Jinými slovy - do Evropy se zatím virus dostává spíše náhodně, s lidmi, kteří se jim nakazili při svých cestách v rizikových oblastech. Není možné se tu nakazit přímo od komářů, mimo jiné proto, že tu žijí jiné druhy hmyzu a není tu dost teplo. 

Ani odborníci zatím neumí odhadnout, zda to tak zůstane nebo zda se tu v létě začne nemoc rovněž šířit tak, že by se lidé nakazili přímo od hmyzu. Rozhodně se to nedá vyloučit, protože virus se v posledních několika málo letech hodně proměnil. Původně se například lidé nakazili jen málokdy, poslední roky jich onemocněly desítky tisíc. 

Nemoc sama mívá banální průběh, ale zdá, že fatálně ohrožuje vývoj dětí v děloze, ačkoli stoprocentně to zatím jisté není. Zdá se však, že na pozoru by se měli mít spíše muži, protože zika zřejmě přežívá ve spermatu. Mohlo by se tak stát, že nakazí ženu třeba při početí.

I proto lékaři nakaženému Čechovi doporučili, aby následující půl rok používal při sexu ochranu. Ženě nehrozí nic. Oba jsou v domácím léčení, lékaři se totiž nebojí, že by někoho při běžném kontaktu nakazili. Zároveň se však ví, že virus kromě spermatu přežívá i v moči, slinách a mateřském mléce. Nikdo však neví, jak dlouho. 

Jak upozorňuje specialista na tropické nemoci Ladislav Machala z pražské Bulovky, viry a bakterie tu budou stále a budou měnit své chování. "Tím, jak měníme svět, jim k tomu vytváříme skvělé podmínky, " řekl lékař. Myslí tím třeba možnost cestování a rychlého přemísťování lidí po celém světě.

Příběh viru zika je toho příkladem. Objeven byl coby neškodný virus v africké Ugandě před několika desetiletími, onemocnělo minimum lidí, choroba měla lehký průběh. Loni se to změnilo - zika se začal šířit nejdříve na ostrovech mezi Afrikou a Amerikou, pak se dostal do jižní Ameriky. Když se v Brazílii začal obrovským tempem zvyšovat počet případů mikrocefalie u novorozenců, vědci poukázali na možnou spojitost právě s virem zika. 

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku