Jsou horší komody z Ikea, nepozorní rodiče s horkým kafem nebo sušička?

Nábytek většinou není nebezpečný sám o sobě
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
28. dubna  2016 
 06:00

Komoda z Ikea zabila tři malé děti. Děsivě znějící titulky o tragédii v několika zámořských rodinách vyděsily i české rodiče, protože nábytek ze skandinávského řetězce je tu nesmírně populární. Komoda Malm stojí v mnoha zdejších ložnicích, obývacích i dětských pokojích. Jenže stačí málo a stane se z ní nebezpečný kousek. Děti většinou doma ale ohrožuje něco jiného. 

Víte, kolik dětí se ročně v Česku zraní? Kolem tři sta tisíc, přičemž desetina z nich skončí kvůli úrazu v nemocnici a tři tisíce z nich mají následky na celý život. Zhruba dvě stovky dětí ročně kvůli úrazům zemřou. 

TAKY MÁTE DOMA TAHLE NEBEZPEČÍ? PODÍVEJTE SE

Vůbec nejčastěji se děti zraní při dopravních nehodách. Lékaři přitom s povděkem kvitují, že používání dětských sedaček se stává samozřejmostí. Nicméně ani to nemusí stačit, nově se proto zavádějí sedačky proti směru jízdy až do čtyř let – ve Skandinávii už jsou povinné. 

Mezi dětmi jsou nejohroženější kojenci, kteří se obvykle zraní doma, zatímco starší děti se nejčastěji zraní na bruslích, koloběžkách, kolech či při skocích do mělké vody. Lékaři přitom tvrdí, že mnoha úrazům se dalo předejít, kdyby rodiče důsledně používali pro děti autosedačky, dávali jim helmy na kola a ohrazovali domácí bazény. Již po čtyřech minutách pod vodou totiž bývá dětský mozek závažně a nevratně poškozen. V posledních letech přibyly v Česku i úrazy, které si děti způsobují navzájem, médii prošlo i pár případů, kdy se děti vážně, či dokonce smrtelně zranily na starých hřištích, kde na ně například spadla fotbalová branka. 

Ta nikdy nikam nešplhá

Neoplocené bazény a jezírka jsou smrtelně nebezpečné, pokud do nich dítě spadne, může se utopit nebo nedostatek kyslíku nevratně poškodí jeho mozek!
Neoplocené bazény a jezírka jsou smrtelně nebezpečné, pokud do nich dítě spadne, může se utopit nebo nedostatek kyslíku nevratně poškodí jeho mozek!
Autor: Shutterstock.com
Překvapivě hodně dětí se zraní doma. Ovšem pád kusu nábytku zase tak typickým úrazem není, ačkoli se takové případy často hodně medializují. Přitom zrovna tady je ochrana jasná, stačí přišroubovat nábytek ke zdi. Riziková místa ukazuje naše GALERIE. 

Nemá smysl si říkat, že jde o nízký kousek nebo že vaše dítě nikam do výšek neleze. Komoda se totiž může překotit, i když z ní potomek vytahá šuplíky. Sama jsem na sebe coby malá zvrhla skříňku s oblečením, když mě napadlo zhoupnout se na jejích dvířkách, ačkoli jsem byla typ "ta nikdy nikam nešplhá". 

Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit

Zachraňte své dítě: Rodiče špatně řeší popáleniny, i malou musíte dlouho chladit

Popáleniny patří mezi časté dětské úrazy. Nemusí to být hned dramatické opaření vroucí vodou z rychlovarné konvice. Dítě může sáhnout třeba na rozžhavený…celý článek

Oblíbená komoda Malm musí být pevně připevněná ke zdi
Oblíbená komoda Malm musí být pevně připevněná ke zdi
Autor: IKEA
Odborníci na prevenci dětských úrazů se – co se úrazů doma týká – bojí spíše popálenin. Rizikem je jak horké kafe (co mám děti, piju jen vlažné půl na půl s mlékem), tak i samotná varná konvice, kterou na sebe děti mohou strhnout. Taky není rozumné slévat těstoviny, když se vám zrovna pod nohama motá dítě. Naopak logicky ubylo popálenin z domácích zabijaček. Pozor i na připouštění horké vody do vany, kde sedí dítě. A lékaři varují i před inhalováním horkých par přímo z hrnce, k němuž někdy matky nutí všelijak se vrtící potomky.

Poměrně nebezpečným místem je také škola, kde se stane pětina všech dětských úrazů. Řečí statistiky to vypadá takhle: ve školním roce 2014/2015 přišlo České školní inspekci 38 710 záznamů o úrazech, jeden z nich byl smrtelný. V porovnání s předcházejícím školním rokem je to o 7269 úrazů více, ze jediný rok tak stoupl počet zraněných dětí o více než pětinu.

"Úrazy jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí, přesto Česká republika nemá komplexní program úrazové prevence," uvedl Petr Švec ze Státního zdravotního ústavu, který je i koordinátorem sítě 30 takzvaných zdravých měst. Radnice těchto měst se snaží například upravit komunikace či dětská hřiště tak, aby byla bezpečnější. Dokladem toho, že taková opatření mají smysl, je Švédsko, kde je v přepočtu na počet obyvatel úmrtnost dětí na úrazy ve srovnání s Českem poloviční.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku