Když děti bolí břicho: Jak poznat příčinu a jak problém vyřešit

  • Když děti bolí břicho: Jak poznat příčinu a jak problém vyřešit
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    7. ledna  2017 
     10:00

    Potíže s trávením zažije každé dítě, často postihne i dospělé. Obvyklou příčinou jsou viry, dietní chyba nebo nákaza bakteriemi (salmonela, kampylobakter). Děti onemocnění většinou zvládají dobře, ale buďte opatrní a hlídejte vždy příjem tekutin. Ani bakteriální střevní infekce zpravidla nevyžaduje léčbu antibiotiky.

  • Průjmy

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co to je: Onemocnění typické pro dětský věk, téměř každé dítě do tří let onemocní virovým průjmem aspoň jednou.

    Projevy: Opakovaně řídká, až vodnatá stolice, provázená často i bolestmi bříška, může být spojena se zvracením a zvýšenou teplotou. Průjmy mohou být způsobeny viry, bakteriemi, bakteriálními toxiny, prvoky, červy nebo houbami. Vyvolat je ovšem může i dietní chyba, špatná kombinace potravin, alergie či toxická reakce na potraviny.

    Epidemie střevní chřipky! Jak chorobě předejít a účinně se jí zbavit?

    Epidemie střevní chřipky! Jak chorobě předejít a účinně se jí zbavit?

    Rýma i kašel bývají nakažlivé, stejně jako klasická chřipka, ale není to nic proti tomu, jak snadno se šíří takzvaná chřipka střevní. Její epidemie…celý článek

    Jak to řešit: Kojené děti by se měly během průjmového onemocnění dále kojit – mateřské mléko totiž obsahuje látky, které ochraňují střevní sliznici a pomáhají jí zbavit se původce průjmu. Větším dětem podávejte tekutiny, později zeleninovou polévku, rýžovou nebo bramborovou kaši.

    Podpůrnými léky jsou probiotika, při velké ztrátě tekutin se může použít rehydratační roztok z lékárny.

    Kdy k lékaři: Pokud dítě odmítá přijímat tekutiny a hrozí dehydratace, pokud průjem ani po několika dnech neustupuje či jsou výraznější bolesti břicha.

  • Zvracení

    Autor: iStock

    Co to je: Častý doprovodný jev virových i bakteriálních onemocnění trávicího traktu. Děti zvracejí častěji než dospělí i při infekcích dýchacích cest, mohou zvracet i při hysterickém pláči.

    Projevy: Důležitý je celkový stav dítěte a přidružené příznaky (spavost, odmítání pití, apatie, bolesti hlavy, ztuhlost šíje, vysoká horečka, bolesti bříška, krev ve zvratcích nebo ve stolici, zástava močení). Samotné zvracení obvykle nebezpečné není.

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Pozor na rotaviry! Co způsobují, jak se léčí

    Jak to řešit: Podávat vodu po lžičkách nebo vychlazený slazený slabší čaj. Pokud dítě přestane zvracet, je možné mu za pár hodin nabídnout suchý rohlík.

    Kdy k lékaři: Při podezření na dehydrataci (pokud dítě „neudrží“ vypitou vodu), při zneklidňujících příznacích. 

  • Zácpa

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co to je: Stav, kdy se dítě nemůže vyprázdnit po dobu delší než 48 hodin a vyprazdňování je obtížné.

    Projevy: Nadměrně tvrdá stolice, dítě během vyprazdňování pláče nebo si stěžuje, problémy mohou být akutní nebo chronické. Důvodem je u malých dětí často změna stravy (např. přechod na umělé mléko od kojení nebo počátek zavádění příkrmů). Starší děti trpí zácpou z důvodů psychických (stud, zaneprázdnění hrou, změny v životě a podobně).

    Jak to řešit: Pohybem, dostatkem ovoce a zeleniny, které obsahují vlákninu. Ta podporuje peristaltiku střev, pomáhají i zakysané mléčné výrobky. Dítě by mělo přijímat dostatek tekutin a učit se vyprazdňovat pokud možno v pravidelnou denní dobu (např. ráno po snídani).

    Kdy k lékaři: U kojenců zácpu konzultujte vždy, u větších dětí navštivte pediatra, pokud nedojde ke zlepšení ani po úpravě stravovacích návyků.

    Jaké další potíže s bříškem mohou nastat? Čtěte ZDE

    Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

    Kate a William po dlouhé době ukázali fotky prince George a malé Charlotte

    Vánoce se staly další příležitostí, při níž se na veřejnosti předvedla rodina vévody a vévodkyně z Cambridge. William a Kate tráví svátky s rodinou…celý článek

/
Autor: Maminka.cz
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku