Drží se vás chřipka a nachlazení? Vsaďte na křen, cibuli a zázvor!

Chřipku nesmíte podcenit, jinak hrozí komplikace!
Foto: Profimedia.cz
Sdílej na facebooku
12. března  2018 
 14:00

Bolí vás všechny svaly, klouby, hlava a osobní teploměr ukazuje 39 °C? Je čas zachumlat se do peřinky a připravit si přírodní medicínu proti chřipce.

Nezapomeňte na pravidelný přísun teplého čaje, připravit si ho můžete například ze sušených listů jahodníků. Dvě lžíce sušených listů zalijte vařící vodou a nechte 7 minut odstát, sceďte a popíjejte během dne.

Potřebujete se vypotit? Pak namísto jahodníku dejte do šálku sušený lipový květ. Kdo snese ostřejší chuť, může si připravit čaj z čerstvého zázvoru. Zhruba 3 cm dlouhý oddenek zázvoru oloupejte, nakrájejte, nasypte do čajové konvice, zalijte vroucí vodou, nechte 8 minut odstát a pak podle chuti přidejte citronovou šťávu a med.

Bolest v krku vyléčíte šalvějovým kloktadlem. Do litru vody nasypte 4 lžíce sušené šalvěje, 5 minut povařte a pak nechte 10 minut vylouhovat a přeceďte. Užívejte alespoň čtyřikrát denně.

Štiplavé léky

Místo chemických pastilek můžete vyzkoušet přírodní antibiotika, například česnek. Uvařte si česnečku: do čistého masového vývaru přidejte lžičku kmínu, vejce, lehce opepřete a povařte, zvlášť si utřete několik stroužků česneku a se špetkou soli, dejte do hlubokého talíře a přelijte horkým vývarem. Vyzkoušet můžete i čerstvý křen, jemně ho nastrouhejte na chleba namazaný máslem (místo křenu můžete dát nadrobno pokrájenou cibuli), nebo ho smíchejte s nastrouhaným jablkem a přidejte jako přílohu k masu. Silným povahám můžeme doporučit cibulový med: větší cibuli nakrájejte nadrobno, zalijte medem a nechte do druhého dne odležet. Med užívejte několikrát denně po lžičkách.

Léčivé inhalace

Při zánětech horních cest dýchacích a dutin si připravte jednoduchou inhalaci. Litr Vincentky nechte ohřát až k bodu varu a pod ručníkem dýchejte několik minut výpary z minerální vody. K doléčení nemoci pak nahraďte Vincentku horkým odvarem z heřmánku, který sliznici zahojí a vysuší.

Salát z čerstvé zeleniny zalitý dresingem z jogurtu a česneku je tím pravým proti jarní únavě
Salát z čerstvé zeleniny zalitý dresingem z jogurtu a česneku je tím pravým proti jarní únavě
Autor: Foto scom
Doplňte si vitaminy

Během chřipky z jídelníčku vyřaďte mléčné výrobky, zbytečně zahleňují váš organismus. Namísto nich zařaďte víc citrusů (hlavně grapefruity a citrony), šípek, rakytník nebo kysané zelí. Připravit si třeba můžete mísu křupavého salátu: malou hlávku zelí nakrouhejte, spařte vroucí vodou, přidejte olivový olej, sůl, drcený kmín, nadrobno nasekanou cibulku, nahrubo strouhanou mrkev, citronovou šťávu, trošku cukru a olivový olej, vmíchat můžete i trochu jemně nastrouhaného křenu.

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku