Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody

Hormonální antikoncepce: Výhody a nevýhody
Každá žena by měla nasazení hormonální antikoncepce zvážit a konzultovat s lékařem
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
12. srpna  2015 
 11:33

V minulosti se ženy chránily před nechtěným otěhotněním krkolomnými způsoby. Málokterá „domácí“ metoda byla účinná. Po objevení hormonální antikoncepce se konečně mohly i ženy oddávat sexu bez strachu z nechtěného těhotenství. Hormony však mají svá pro i proti.

Strach z neplánovaného rodičovství provázel ženy opravdu po celá tisíciletí. Lidé si na jednu stranu cenili plodnosti – hodně dětí při tehdejší vysoké úmrtnosti mohlo lépe zajistit obživu rodiny i pomoc při fyzické práci. Na druhou stranu – čeho bylo moc, toho bylo příliš. Ženy časté porody vyčerpávaly, umíraly (stejně jako novorozenci) na nedostatek péče a různé poporodní komplikace. To jim bralo potěšení ze sexu a stávaly se z nich jakési stroje na rození dětí. Není divu, že objev hormonální antikoncepce a její rozšíření byly obrovskou změnou v pojetí ženské sexuality. Ženy si mohly začít sex užívat stejně jako muži. Rození dětí měly pod kontrolou a nemusely vymýšlet šílené recepty, jak nepočít. „Objev účinné hormonální antikoncepce nesmírně pomohl ženám v rámci jejich vnitřní emancipace – sex už pro ně mohl být radostí a mohly rozhodovat o tom, kdy počnou a kdy nepočnou dítě,“ říká gynekoložka MUDr. Renata Hammerová, CSc.

Hormonální antikoncepci? Děkuji, nechci.

Hormonální antikoncepci? Děkuji, nechci.

Zdá se, že dnešní mladé slečny se nedají. Přemýšlejí nejen o tom, jak neotěhotnět, když nechtějí. Uvažují i dál, hlídají si své zdraví. Naučily se…celý článek

Něco za něco?

Přestože hormonální antikoncepce ženy osvobodila, přinášela zpočátku řadu poměrně výrazných negativních důsledků: ženy po pilulkách tloustly, lékaři poukazovali na negativní působení hormonů na játra, mléčnou žlázu a podobně. Zkrátka mluvilo se o tom, že jde o násilné vpravování hormonů do ženského organismu. „Antikoncepční pilulky skutečně zpočátku obsahovaly poměrně vysoké dávky hormonů. Některým ženám to způsobovalo přibývání na váze i kvůli zadržování vody v organismu,“ vysvětluje lékařka. V současné době jsou však podle odborníků v antikoncepčních preparátech hormony jen ve velmi malém množství a uvedené vedlejší účinky se staly minulostí.

Farmacie pokročila, ale...

Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
Když máte stejného gynekologa jako vaše matka, můžete se dostat do trapné situace.
Autor: Shutterstock.com
Bez ohledu na pokroky v medicíně i farmacii by každá žena měla nasazení hormonální antikoncepce zvážit a konzultovat s lékařem. A měla by vědět i o rizikových faktorech. Patří mezi ně například možné nevolnosti, dočasné přibývání na váze na počátku užívání pilulek nebo vliv na cévní systém a játra. Důležité je také dávat pozor na ovlivňování hormonální antikoncepce jinými léky (na uklidnění, na epilepsii, antibiotiky a podobně). Naprosto nutná je i pravidelnost užívání tablet – jestliže patříte mezi ženy, které zapomínají a pilulky by braly „jako hašlerky“, zvolte raději jiný typ hormonů – třeba náplasti nebo podkožní implantáty. V poslední době jsou moderní i tablety, které úplně zastaví menstruaci – žena má pak měsíčky třeba jen třikrát do roka.

Opakované kvasinkové záněty a celková imunita

Opakované kvasinkové záněty a celková imunita

Trpím na opakované gynekologické záněty, zejména kvasinkové. Domnívám se, že jde o projev nějakého celkového problému, ale můj gynekolog takový nápad…celý článek

Ach, zase ta celulitida!

Jestli berete hormonální antikoncepci, počítejte s tím, že se u vás může snadněji objevit celulitida. Souvisí to s tím, že hormonální pilulky obsahují estrogeny. Tyto hormony působí proti účinku vitaminu E, který je významný pomocník k pro dobrý krevní oběh, a omezuje tak celulitidu.

Estrogeny působí negativně i na tvorbu vitaminu B6, který zase ase pomáhá odbourávat tekutinu nu ve tkáních. Pilulky „se perou“ ou“ i s cennou kyselinou listovou, vou, antioxidačním (čili „protistárnoucím“) rnoua účinkem vitaminu C a dalšími dalrávě vitaminy řady B. Tedy právě s těmi, které ovlivňují například ad správnou funkci pokožky a její jí pěkný vzhled.

Sdílej na facebooku
Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku