5 nejčastějších dětských úrazů: Takhle vypadá správná pomoc!

  • 5 nejčastějších dětských úrazů: Takhle vypadá správná pomoc!
    První pomoc dítěti
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    16. září  2018 
     06:00

    Od okamžiku, kdy se váš potomek postaví na vlastní nohy a začne podnikat první nesmělé krůčky, musíte počítat s nejrůznějšími karamboly, pády a zraněními. Znáte základy první pomoci? Víte, co dělat při krvácení z nosu nebo jak si poradit s řeznou ranou? Přečtěte si rady lékařů, budou se vám hodit!

  • Říznutí a odřeniny

    První pomoc dítěti
    První pomoc dítěti
    Autor: istock

    Okamžitá pomoc: Jde o nejčastější dětská zranění vůbec. Pokud rána krvácí, přes postižené místo nejprve pevně přitlačte kus čisté a suché látky a držte několik minut, dokud se krvácení nezastaví. Pak místo jemně omyjte pod vlažnou tekoucí vodou a zlehka osušte. Pokud je rána špinavá (například od písku, bláta nebo štěrku v případě odřených kolen a podobně), můžete omýt mýdlem nebo použijte dezinfekční roztok. Na konec zraněné místo překryjte kouskem sterilní gázy a přelepte náplastí. V případě, že nemůžete krvácení zastavit ani po deseti minutách nepřetržitého tlaku na ránu, vyhledejte lékaře (v případě masivnějšího krvácení volejte rychlou záchrannou službu).

    Následná péče: Zraněné místo natřete každý den hojivou mastí a pravidelně měňte obvaz, dokud se rána nezhojí. Pokud okolí rány zarudne, oteče, zduří nebo rána začne hnisat, může to být známkou infekce, pak vyhledejte lékaře.

  • Popáleniny

    První pomoc dítěti
    První pomoc dítěti
    Autor: istock

    Okamžitá pomoc: Co nejrychleji dostaňte malého pacienta do koupelny a postižené místo držte pod studenou tekoucí vodou, namočte do nádoby se studenou vodou nebo chlaďte ledem obaleným v čistém ručníku, dokud nezačne ustupovat bolest (klidně 20 minut). Popáleninu zakryjte sterilním obvazem (gázou) nebo čistým kapesníkem či bavlněnou plenkou, snažte se zabránit jakémukoli tlaku a tření rány. Pokud je popálenina většího rozsahu nebo je na obličeji či pohlavních orgánech, volejte co nejdříve lékařskou pomoc (v případě, že má dítě ke kůži přiškvařený např. kus oděvu, nepokoušejte se ho odstranit). Nikdy nepoužívejte žádné masti, zásypy či léky proti bolesti. Mohou zkreslit pozdější lékařskou diagnózu. Pokud je popáleno více než 10 % plochy těla, nechlaďte, okamžitě volejte rychlou lékařskou pomoc, dítě zakryjte čistou dekou a počkejte na pomoc.

    Následná péče: Nepropichujte vzniklé puchýře a dávejte pozor na příznaky možného šoku, který se u pacienta může rozvinout (nevolnost, třesavka, zimnice, mdloby). U drobných popálenin můžete na postižené místo aplikovat hojivé krémy jako Bepanthen Plus, Fenistil, Flamigel, případně konopnou mast. Hlídejte příznaky možné infekce – otok, zarudnutí, hnis z rány.

    Video se připravuje ...
    Co se děje při popáleninách • VIDEO: 

  • Krvácení z nosu

    První pomoc dítěti
    První pomoc dítěti
    Autor: istock

    Okamžitá pomoc: Dítě nechte sedět ve vzpřímené poloze s lehce předkloněnou hlavou, hlavu nezaklánějte! Nos nečistěte a neucpávejte, krev nechte volně odtékat, na krvácející dírce držte čistý kapesník namočený ve studené vodě. Studeným mokrým obkladem nebo ledem chlaďte také kořen nosu nebo zátylek. Krvácení z nosu bývá nejčastěji způsobeno úderem do oblasti obličeje nebo pádem, může ho ale způsobit i rýpání v nose nebo také cizí předmět v nosní dutině. Toto raději vždy ověřte.

    Následná péče: Potomka udržujte v klidu a případný otok snižujte nadále přikládáním studených obkladů (mokrý kapesník vložte na chvíli do mrazáku a pak přiložte na kořen nosu). Pokud se krvácení samovolně nezastaví ani po deseti minutách nebo je masivní, volejte lékařskou pomoc.

  • Tříska nebo střep

    První pomoc dítěti
    První pomoc dítěti
    Autor: istock

    Okamžitá pomoc: Zasažené místo nejprve omyjte vodou a mýdlem. K vyjmutí jakéhokoli cizího předmětu můžete použít prsty (pečlivě si je umyjte vodou s mýdlem nebo dezinfekčním roztokem), pinzetu, jehlu nebo kleštičky, které otřete tamponkem namočeným do dezinfekčního prostředku nebo alkoholu (lihu). Po vyjmutí předmětu, ať už je to tříska, střep, trn nebo cokoli jiného, ranku na kůži i její okolí vydezinfikujte a přelepte sterilní náplastí s polštářkem. Pokud se odstranění nezdaří nebo si nejste jisti, že jste předmět vyjmuli celý, je vhodné navštívit lékaře, který je schopen bez rizika infekce vyndat i těžko odstranitelné části.

    Následná péče: Pokud se rána ani po několika dnech nezhojí, zarudne nebo oteče a dítě si stěžuje na bolest, hrozí vznik infekce a nejlepším řešením je vydat se do ordinace lékaře.

  • Bodnutí včelou

    První pomoc dítěti
    První pomoc dítěti
    Autor: istock

    Okamžitá pomoc: Bodnutí vosou nebo včelou je pro dítě traumatizující, bude vyděšené a nejspíše plakat, tak se ho ze všeho nejdříve snažte uklidnit. Včelí žihadlo vytáhněte rukou nebo pomocí pinzety a zkuste jed v ráně jemně vymáčknout prsty. Postižené místo ochlaďte studeným obkladem nebo ledem (třeba sáčkem zmrazené zeleniny nebo chladicím gelovým polštářkem) a potřete krémem či gelem, který zklidňuje a zmírňuje otok (Fenistil gel, octanový gel, krém nebo sprej s aloe vera, gel s kostivalem nebo tea tree oil). Skvěle ale poslouží také plátek cibule, citronu nebo tampon namočený do octa. V případě, že dojde k bodnutí do úst, hrozí velký otok, který by mohl ucpat dýchací cesty. Ústa proto intenzivně chlaďte cucáním ledu, zmrzlinou nebo popíjením ledové vody brčkem, na nic nečekejte a dítko co nejdříve dopravte k lékaři, případně hned volejte rychlou záchrannou službu. Stejně tak v případě, že se začnou projevovat příznaky alergické reakce (nastanou obvykle do 15 minut po bodnutí) – potíže s dýcháním, kožní projevy, zrychlený tep, pokles krevního tlaku, nevolnost a mdloby.

    Následná péče: Pokud je postižené místo oteklé a svědí, nadále aplikujte chladivé a hojivé masti nebo gely, podat můžete také antihistaminika (poraďte se v lékárně).

     

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku