Není váš puberťák nemocný? Varovné příznaky, kterých byste si měli všímat!

Foto: iStock
Sdílej na facebooku
18. srpna  2018 
 06:00

Svého – dnes čtrnáctiletého – syna Henryho porodila Stacey Crescitelli jako třetího potomka v době, kdy její dvě starší děti byly již téměř dospělé. Henry začal růst nepřiměřeným tempem, nevysvětlitelně hubnout a zdál se čím dál unavenější. Stacey a její manžel si nejdříve mysleli, že jde o typické projevy dospívání. Brzy se ale ukázalo, že budou muset bojovat s problémem mnohem větším – diabetem 1. typu.

Synův příběh inspiroval Stacey k tomu, aby zahájila svou osobní osvětovou kampaň, aby upozornila ostatní rodiče teenagerů, co je ve vývoji jejich dospívajících dětí ještě normální, a v jakých případech naopak zpozornět a obrátit se na lékaře. „Všimla jsem si, že Henry během několika málo měsíců hodně vyrostl, možná až o pět centimetrů, a jeho tělo se změnilo. Vždycky byl dobře stavěný, se širokými rameny, najednou se ale začal ztrácet před očima. Mysleli jsme si, že to prostě patří k jeho věku, jenže pak začal najednou víc a víc spát a stěžoval si na závratě a bolesti hlavy. V jednu chvíli stál v kuchyni, napil se vody a v okamžiku mě žádal, ať mu pomůžu dojít na gauč, že nemůže chodit, bolí ho nohy a špatně vidí,“ vzpomíná Stacey.

Poznejte problém včas

Bolesti nohou i zvýšenou spavost rodiče nejdříve přičítali tomu, jak rychle skokově povyrostl, jenže když zhubnul o dalších pět kilo, ztratil zájem o sport a stěžoval si na nepřetržitou únavu, začali situaci hned řešit. „Už mi bylo jasné, že s naším synem není něco v pořádku. Měli jsme podezření, zda netrpí depresemi, a tak jsme neprodleně kontaktovali našeho známého lékaře, který Henrymu udělal základní vyšetření a odebral mu moč i krev. Diagnóza byla neúprosná a jednoznačná – diabetes 1. typu, neboli cukrovka. Syna okamžitě hospitalizovali v dětské nemocnici s akutní diabetickou ketoacidózou (život ohrožující stav, kdy tělu téměř úplně chybí inzulin a hladina stresových hormonů je výrazně zvýšena), v nemocnici pobyl čtyři dny, dokud nebyl stabilizován,“ uvádí Stacey.

Cukrovka dokáže být zákeřná

Diabetes 1. typu je autoimunitní onemocnění, které způsobuje, že imunitní systém těla napadá a ničí buňky produkující hormon inzulin ve slinivce břišní. „Začátek onemocnění bývá náhlý a může být velmi dramatický. U dospívajících je někdy těžké rozpoznat příznaky a symptomy,“ uvádí Dr. Nirali Patel, pediatr v dětské nemocnici v Akronu v americkém Ohiu. Podle jeho slov patří mezi hlavní příznaky vedle rychlého úbytku hmotnosti a zvýšené únavy také zvýšený pocit žízně a hladu, nechutenství, častější močení a známky dehydratace, jako jsou suché a popraskané rty, zapadlé oči a bledá kůže. Přestože dospívající děti někdy rostou rychleji než někteří jejich vrstevníci, neměly by ani při růstovém skoku výrazně hubnout.

Sledujte jejich chování

Jak už bylo řečeno, některé varovné příznaky se u pubertálních dětí snadno přehlédnou nebo je rodiče přičítají jejich rychlému vývoji. „Všímejte si nejen fyzických a tělesných změn, ale zároveň psychického stavu svých potomků. Nepřiměřené reakce, výrazné změny nálad, jednoduše vše, co neodpovídá předchozímu chování nebo temperamentu dítěte. To vás může upozornit na zdravotní problém. Například teenager, který je obvykle aktivní a společenský, se začne často zdržovat doma a stáhne se ze svých oblíbených činností, nejeví zájem o aktivity, kterým se dříve rád věnoval... Případně vaše dítě nenasytně hltá obědy i večeře, a přesto stále hubne. To všechno by vás mělo varovat,“ radí Stacey a pokračuje: „Nikdy mě ani na vteřinu nenapadlo, že nám do rodinného života vstoupí tato nemoc. Jsem smutná a stále je ve mně hodně úzkosti a pocitů křivdy, když se o Henryho starám a pomáhám mu novou situaci zvládnout. Učíme se žít jinak. Vždycky byl zcela bezproblémové a přizpůsobivé dítě, a když ho vidím, jak klidně a s rozvahou se statečně pere se svou nemocí, musím uznat, že se mu to daří mnohem lépe než mně.“

Sdílej na facebooku
Autor: Simona Procházková

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy