Spíte s dětmi v jedné posteli? 5 důvodů, proč to nedělat

  • Spíte s dětmi v jedné posteli? 5 důvodů, proč to nedělat
    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    12. listopadu  2017 
     06:00

    Když kojíte, je spaní v jedné posteli nesmírně praktická věc, jenže než se nadějete, děti vyrostou a vám začne být postel malá. Proto byste je měli rychle vypakovat do vlastních postelí. A čím dřív to uděláte, tím lépe. Nám se to povedlo, ani nevím jak. Vlastně dcera spala odjakživa ve své postýlce. Asi má stejně jako já ráda svůj prostor. A i když ji miluju nejvíc na světě, jsem ráda, že máme každá svou postel. Tady je pět důvodů, proč je lepší nespat s dětmi v jedné posteli.

  • 1. Spánek

    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Autor: iStock

    Tohle je asi hlavní a podstatný důvod. Slyšela jsem, jak někteří lidé říkají, že milují blízkost svých dětí. Ale jak se můžou kvalitně vyspat? Moje dcera se v posteli neustále otáčí, kope a občas přistane některá z jejích končetin na mém obličeji. A opravdu se nemůžu dobře vyspat, když mě vzbudí stokrát za noc. Nemluvě o kopancích do břicha. Zkoušela jsem to, ale nejde to! A ani silná káva to nezachrání. Opravdu ne!

  • 2. Prostor

    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Autor: iStock

    Každý máme svůj osobní prostor a neradi si do něj necháme vstupovat. Je to vlastně taková ochranná zóna před ostatními. A i když svoje děti milujeme nejvíc na celém světě, občas si potřebujeme lehnout do postele sami, aniž by někdo na nás dýchal a dotýkal se nás upatlanýma ručičkama. A při spánku platí totéž. A i když máte postel dva metry širokou, stejně vaše ratolesti spí naplácnutí na vás a vy na stěně. A ne, nejsem krkavčí matka. Mazlím se a tulím se s dcerou, jak jen to je potřeba.

  • 3. Bezpečnost

    Spát s dítětem v jedné posteli?
    Spát s dítětem v jedné posteli?
    Autor: iStock

    Spát s několikadenními miminky v jedné posteli se nedoporučuje z důvodu možného zalehnutí. A i když je to málo pravděpodobné, stává se to. Bohužel. Ale pokud zajistíte, aby dítě nemohlo spadnout, a budete si dávat pozor, abyste ho nezalehli, dá se říci, že je to celkem bezpečné. A praktické, pokud kojíte. Jenže jak děti rostou a převalují se, začíná jít do tuhého. Nejprve jde o neškodné plácnutí do obličeje, pak se to stupňuje a vy se často probudíte kopancem do ledvin nebo tím, že dostanete pěstí do zubů. A kdo by chtěl vstávat zbitý a pohmožděný od svých dětí?

    Kolik hodin spánku děti potřebují? Podle věku!

  • 4. Svatyně

    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Autor: iStock

    V domácnosti není moc věcí, které patří jenom vám. S dětmi se dělíte o jídlo, ony rozhodujou, na co se budou dívat v televizi nebo jakou hudbu budeme poslouchat. Proto máte právo na to, aby postel byla jenom vaše (a partnera). Oni mají svou, vy také. Je to něco jako svatyně. Když chcete mít klid od dětí, prostě si zalezete do své postele. Protože gauč už okupují ony. Zní to trochu sobecky? Možná to trochu sobecké je, jenže maminky potřebují myslet i na sebe.

     

  • 5. Sex

    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Děti spí s rodiči v jedné posteli.
    Autor: iStock

    Rodiče, kteří spí s dětmi v jedné posteli, tvrdí, že i tak je jejich sexuální život pestrý, protože místo se vždycky najde. No, upřímně, nedovedu si to moc představit. Komoru nemáme a sprchový kout zní sice zábavně, ale taky by to mohlo skončit úrazem. A abychom se plížili ze své ložnice a hledali alternativy. Na taková dobrodružství jsme už příliš unavení. Prostě my máme svou ložnici a děti zase svou. Basta!

    Tenhle článek rozhodně není návodem na spokojený život. Některé rodiny jsou šťastné, když spí společně v jedné posteli (jen se ještě zeptejte partnera, jestli to vyhovuje i jemu). Nám to vyhovuje takto. Jsem ráda, že mám svou postel a že dcera je spokojená v té své. A neříkám, že občas nespíme společně. Třeba teď, když je dcera nemocná, spím já u ní (má šířku postele 140 cm, což velmi doporučuji) a funguje to. Jen moje postel je stále moje postel.

/
Autor: Gabriela Kolinová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku