10 věcí, které musíte naučit školáka, aby z něj vyrostl slušný člověk

  • 10 věcí, které musíte naučit školáka, aby z něj vyrostl slušný člověk
    Jak vychovat laskavé, upřímné a sebevědomé dítě? Je to jen na vás!
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    19. června  2020 
     06:00

    Všichni si přejeme, aby z našich dětí vyrostly laskavé, upřímné, sympatické a sebevědomé osobnosti. Jenže tyhle ctnosti se neobjeví jen tak samy od sebe, musíme je v dětech pěstovat už odmalička. A jedině správná výchova je klíčem k úspěchu. Tady je deset zásadních věcí, které byste měli naučit své dítě, než mu bude deset let. 

  • Respektovat ostatní

    Diskriminace.
    Diskriminace.
    Autor: iStock

    Svému dítěti byste měli říct, že je nutné respektovat nejen dospělé, ale i své vrstevníky, a to jak holky, tak kluky. Všichni jsme stejní a všichni si zasloužíme úctu a respekt. Na nikoho nesmí být váš potomek hrubý a nemá právo někomu ubližovat. 

  • Nebát se udělat chybu

    Zase zapomněla.
    Zase zapomněla.
    Autor: iStock

    Každý děláme chyby. A vlastně je to dobře, mohou nás lecčemu naučit. Stejně tak vaše děti by se neměly bát chybovat. Důležité je umět přiznat chybu a příště se z ní poučit. 

  • Naučit se říkat ne

    Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet.
    Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet.
    Autor: iStock

    Tohle neumí ani většina dospělých. A přitom je to tak důležité. Pokud chcete ze svého dítěte vychovat silnou osobnost, naučte ho říkat ne dospělým, učitelům, spolužákům, ale i sobě. Nechcete, aby z vašeho dítěte vyrostla poslušná ovce, která poslechne a splní jakýkoliv příkaz. 

  • Znalost je důležitější než známky

    Děti
    Děti
    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče se často na děti hněvají kvůli špatným známkám. To je velká chyba. Výborná známka totiž ještě neznamená výborné znalosti, a naopak. Místo toho byste měli děti naučit, že znalosti jsou důležitější než známky, které mnohdy neodpovídají realitě. 

  • Důvěřovat rodičům a umět je požádat o pomoc

    ...
    ...
    Autor: iStock

    "Máma mě zabije!" Kolikrát jste tohle zoufalé zvolání slyšeli? Navázat s dítětem přátelský vztah není vždy snadné, ale zkuste to. Vyhněte se křiku a dlouhým přednáškám. Ukažte mu, že k vám může mít důvěru a se vším se vám může v klidu svěřit. 

  • Věřit si

    Proč? Protože jsem to řekla!
    Proč? Protože jsem to řekla!
    Autor: iStock

    Někteří lidé mají problémy s autoritami. A častěji pak věří dospělým nebo učitelům než vlastním dětem. Ano, respekt je důležitý, ale také je velice důležité umět říct svůj názor. Ozvat se. Nechcete přece, aby děti byly nejisté a neměly žádné sebevědomí. 

  • Nenechat se do ničeho tlačit

    Náročný den ve škole.
    Náročný den ve škole.
    Autor: iStock

    Děti si myslí, že popularita mezi přáteli je velice důležitá, a proto často dělají věci, do kterých jsou nuceny. A vlastně se jim docela protiví. Vysvětlete jim, že přátelství je o jiných věcech. A rozhodně nemají dělat nic, co jim je proti vůli. 

  • Naučit se pokládat otázky

    Děti se nesmějí bát se zeptat. Je to lepší než předstírat, že všemu rozumí.
    Děti se nesmějí bát se zeptat. Je to lepší než předstírat, že všemu rozumí.
    Autor: iStock

    Otázky jsou naprosto normální. A je lepší se zeptat než předstírat, že všemu rozumíte. Čím dřív se to děti dozvědí, tím lépe se jim bude žít. 

     Když se dítěti ve škole nedaří, řešení neodkládejte:

  • Svěřit se se svými pocity/zdravotními problémy

    Pohyb je důležitý.
    Pohyb je důležitý.
    Autor: iStock

    Dítě by se nemělo bát nebo stydět mluvit o svých pocitech nebo zdravotních problémech. Například ve škole při hodině tělocviku, když nemůže nebo ho píchá v boku. Zdraví je důležitější než špatná známka nebo hněv učitele. Ujistěte se, že to všechno vaše dítě ví. 

  • Chovat se slušně k přírodě a životnímu prostředí

    Chovejte se slušně k životnímu prostředí.
    Chovejte se slušně k životnímu prostředí.
    Autor: iStock

    Všichni nadáváme na špinavé chodníky, zničené lavičky a záhonky. Ale respekt k přírodě a životnímu prostředí začíná u nás doma. Začněte sami u sebe a pak tuto zkušenost předejte svému dítěti. Bude se nám žít všem lépe. 

    Žebříček sestavil server Brightsideme.com

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku