Typické české dítě? Má mobil, miluje tělocvik a chce být veterinářem

  • Typické české dítě? Má mobil, miluje tělocvik a chce být veterinářem
    Budu léčit zvířata! Takové plány mají děti ze všeho nejčastěji.
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    18. prosince  2016 
     06:00

    Mezi pět povolání, o kterých děti do budoucna nejčastěji uvažují, patří veterinář, učitel, kuchař, policista nebo doktor. Alespoň to tak vypadá podle výsledků takzvaného Minisčítání, které Český statistický úřad provedl mezi zdejšími školáky. 

  • Milují tělocvik, ale i matematiku

    Budou z nich kuchaři a kuchařky?
    Budou z nich kuchaři a kuchařky?
    Autor: Shutterstock.com

    Víte, co vaše děti ve škole nejvíce baví? Z výsledků mimo jiné vyplývá, že nejoblíbenějšími školními předměty jsou tělocvik a hned za ním následující angličtina, matematika a informatika. Vzadu se naopak drží prvouka, vlastivěda nebo zeměpis, podobně jako chemie a fyzika. O oblíbenosti předmětu skoro z poloviny rozhoduje učitel. Ukázalo se také, že mezi pět povolání, o kterých děti do budoucna nejčastěji uvažují, patří veterinář, učitel, kuchař, policista nebo doktor. Mimochodem – jen asi každé dvacáté dítě chce dělat to samé, co dělají jeho rodiče. 

  • Slušně se domluví anglicky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Co se týče jazykové vybavenosti, více než osmdesát procent dětí uvedlo, že je s to domluvit se na základní úrovni anglicky. Pouze malá část dětí by spíše použila slovenštinu (5 procent), němčinu (3 procenta) nebo ruštinu (2 procenta). Další cizí jazyky nejsou příliš obvyklé.

  • Jen tři procenta bez mobilu

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Minisčítání odhalilo i některé trendy současné informační společnosti. „Ptali jsme se na to, kdy děti dostaly svůj první mobilní telefon. 66 procent z nich se přihlásilo k tomu, že ještě na prvním stupni. 22 procent dokonce ještě před zahájením povinné školní docházky. Naopak 9 procent žáků až po absolvování 5. třídy. A pouze tři procenta dětí mobil nemají. Zajímavé také bylo, že 97 dětí z téměř 30 000 dotázaných vidí svou budoucí kariéru v youtuberství," shrnula Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

  • Co dalšího na sebe děti prozradily? Milují více sport než umění

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jde o kroužky, skoro polovina dotázaných dětí chodí na nějaký sport, necelá čtvrtina na kroužek umělecký. Desetina dětí nemá žádný kroužek ani žádný koníček, pětina sice nechodí na kroužek, ale tvrdila, že nějaké  zájmy má.  

  • Kdo všechno odpovídal?

     

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Kompletní výsledky Minisčítání jsou dostupné na webových stránkách www.miniscitani.cz. Umožňují srovnávat data mezi jednotlivými třídami, školami, městy či regiony, a to i v kombinaci různých kritérií. Do Minisčítání 2015 se zapojilo 614 škol z celé České republiky. To je nejvíc v historii tohoto projektu organizovaného Českým statistickým úřadem, jehož smyslem je zvyšovat statistickou gramotnost mládeže.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku