Domácí úkoly dětem škodí, mají jasno vědci. Proč jsou úplně zbytečné?

Domácí úkoly dětem škodí, mají jasno vědci. Proč jsou úplně zbytečné?
I někteří rodiče by zrušení domácích úkolů nejspíše uvítali
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
24. srpna  2017 
 06:00

Tohle si snad přeje každý školák. A na americké Floridě se sen stal skutečností. Některé školy tu totiž zrušily domácí úkoly pro žáky prvního stupně. Důvod? Podle nedávné studie domácí úlohy žáky nikam neposouvají a nezlepšují jejich výkony. Rodiče by si měli raději s dětmi číst. 

Nové nařízení a zákaz domácích úkolů se týká jedenatřiceti základních škol v městě Ocala, v okrese Marion County na Floridě. Starší studenti mají ale smůlu, zákaz se totiž nevztahuje na střední a vysoké školy.

"Už žádné domácí úkoly, žádné pracovní listy a popsané sešity. Místo toho si děti budou každý večer dvacet minut nahlas číst s rodiči," řekla serveru Today.com jedna z ředitelek základní školy Heidi Maier, která má na starosti všechny základní školy v okrese Marion County.

Rozhodnutí vyřadit domácí úkoly z učebních plánů zdůvodňuje Maier nedávným výzkumem Richarda Allingtona z Univerzity Tennessee, který tvrdí, že domácí úkoly malým dětem vůbec neprospívají. "Výzkum ukázal, že studenti, kteří dostávali přemíru domácích úkolů, neměli lepší výsledky nebo lepší známky než ti, kteří žádné domácí úkoly nedostávali," tvrdí Maier. 

Prvních 20 tisíc floridských žáků prvního stupně se tedy už nebude trápit s úkoly, ale místo toho si bude každý den 20 minut číst s rodiči. Knížku si budou moci žáci vybrat sami. Hlavní je, aby je to bavilo. S výběrem vhodné literatury jim prý rádi pomůžou učitelé nebo zaměstnanci knihovny. 

Jedni rodiče oslavují, druhým přijdou úkoly dobré

Profesor Allington ve své studii vysvětluje výhody čtení v porovnání s tradičními domácími úkoly: "Kvalita domácích úkolů je tak špatná, že čtení knížky, které si dítě samo vybere, nám prostě přijde lepší alternativou," říká a dodává: "Možná že některé domácí úkoly by mohly zvýšit schopnosti a výkon studenta, ale takový typ domácích prací je v amerických školách velice neobvyklý."

Někteří odborníci však namítají, že domácí úkoly děti vedou k zodpovědnosti, a naučí se tak řídit si a organizovat si čas. A nemyslí si, že by měly stejné  studijní výsledky, naopak mnohdy díky splněným domácím úkolům vynikají. 

Studie prokázala, že žákům domácí úkoly neprospívají. Místo nich si budou s rodiči číst.
Studie prokázala, že žákům domácí úkoly neprospívají. Místo nich si budou s rodiči číst.
Autor: iStock

Se zákazem domácích úkolů nesouhlasí i někteří rodiče. Například matka osmiletého Laka Heather Ergle. Když slyšela o novém nařízení, byla prý zaskočená. "Můj syn dělá domácí úkoly rád a myslím si, že jsou pro něho dobré," říká. 

Jiným rodičům se zase ulevilo. Třeba matce dvou synů Lauren Roger. "Domácí úkoly byly u nás boj. Zažili jsme i dny, kdy jsme do noci seděli u kuchyňského stolu a celé se to neobešlo bez slz," říká s tím, že čtení se syny bude pro ni radost.

Jak vy se díváte na domácí úkoly? Jsou podle vás dobré, nebo byste je klidně zrušili s tím, že byste si raději s dítětem četli? Napište nám do diskuse. Váš názor nás zajímá. 

Jak připravit děti na nástup do školy?

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku