Roste vaše dítě dost? Na co dávat pozor a kdy vyrazit k odborníkovi

Dítě může být malé po rodičích, ale výjimečně může jít také o nějaký zdravotní problém
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
16. března  2016 
 06:00

Děti nerostou stále stejně, ale po skocích. Boty, které jim na podzim byly s rezervou, najednou ani neobují. Nové boty někdy nosí půl roku, jindy z nich vyrostou z týdne na týden, s oblečením je to to samé. To pocítí rodičovská peněženka, ale jinak je to normální. Co už normální není a kdy by měli rodiče zpozornět? 

Je vaše dítě nápadně menší než jeho vrstevníci, ačkoli vy rodiče jste v průměru či spíše vyšší? Nic nezkazíte, když ho vezmete k lékaři a budete chtít pořádné vyšetření. Když už výšku potomka začnete řešit, nespokojte se s tím, že "nakonec taky vyroste, jen asi později". Zvláště zpozornět byste měli, pokud potomek například roky rostl normálně a pak se jeho růst nápadně zpomalil. 

Růst je u všech dětí naprosto specifický a změny v jeho dynamice mají velkou vypovídací hodnotu. Příčina poruchy růstu může být v kostech, ledvinách, hormonech, nádoru, výživě. „Praktičtí dětští lékaři jsou podle vyhlášky povinni při preventivních prohlídkách nejen zjišťovat, ale i hodnotit důležité tělesné charakteristiky (zejména hmotnost, tělesnou výšku a u dětí do 18 měsíců také obvod hlavy), a to výslovně podle růstových grafů,“ upozorňuje Mgr. Markéta Paulová ze Státního zdravotního ústavu. 

TABULKY NAJDETE ZDE 

V době, kdy se zvyšuje procento obézních dětí v populaci, pomáhá jednoduché sledování základních tělesných parametrů včas odhalit chybné výživové návyky vedoucí k nadváze, obezitě, nebo naopak k nízké hmotnosti. Růstové grafy však mohou odhalit i takové poruchy, jako jsou Crohnova choroba nebo celiakie. Nutriční terapeutka Jitka Tomešová z poradenského centra Výživa dětí k tomu říká: „U obézních dětí je nutné sledovat kromě tělesné hmotnosti i tělesnou výšku, protože obézní mohou být, řekněme, jen opticky. Pokud se u dítěte z nějakého zdravotního důvodu zpomalí růst, tak potom bude mít na svůj věk malou výšku, ale věku odpovídající hmotnost. Problém představují také děti, které jedí málo nebo téměř vůbec. Protože jejich tělo vyčerpá živiny pro mozek a orgány a na nic dalšího mu nezbyde energie, růst a vývoj se postupně zpomalí.“

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Tajemství rodičů sebevědomých dětí. Rady, které stojí za vyzkoušení

Myslíte si, že čím víc budete dítě chválit a podporovat, tím bude sebevědomější a spokojenější? Velká chyba! Právě pochvala je něco, čím rodiče skutečně…celý článek

Správně jíst znamená u dětí konzumovat pravidelně 5krát až 6krát denně porce o velikosti odpovídající fázi růstu, hmotnosti a pohybové aktivitě dítěte. Strava by měla být především pestrá, bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné potraviny, mléčné výrobky, ryby a drůbež. Sladkosti a slazené nápoje by měly být v jídelníčku zastoupeny v omezeném množství, sůl a solené potraviny jen výjimečně. 

Kdy signalizují růstové grafy nějaký problém? Lékař by měl zpozornět a případně poslat dítě na další vyšetření při každé náhlé a výrazné změně směru individuální růstové křivky dítěte, a to v porovnání s křivkou růstového grafu – zejména pokud tato změna přetrvává i po opakovaném měření (zpravidla provedeném v odstupu několika měsíců). Čím dříve, tím lépe, aby bylo možné co nejvíce eliminovat důsledky případné poruchy v dětském organismu a aby mohl co nejrychleji začít kompenzační růst, kdy po vyřešení problému tělo dohání výšku. 

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Synové Herzigové, Kurkové a Krainové, dcery Kobzanové: Jak rostou potomci českých modelek!

Zatímco některé modelky snímky se svými dětmi spíše šetří a na oficiální akce je nevodí, jako třeba Helena Houdová, jiné se jimi netají a nechávají…celý článek

„Pokud dítě roste příliš pomalu, nebo naopak rychle, měl by se tím ošetřující lékař dítěte zabývat a pokusit se zjistit příčinu. Při posuzování křivky růstu dítěte je však nutné zohlednit i genetické dispozice, tedy výšku rodičů (pro tyto účely se vypočítává tzv. midparent),“ radí dětská endokrinoložka a obezitoložka MUDr. Alexandra Moravcová z poradenského centra Výživa dětí a doporučuje: „Zvláštní pozornost by měl lékař věnovat nedonošeným dětem, v jejichž případě platí při posuzování tělesné hmotnosti a výšky úplně jiná pravidla. Tyto děti bývají často nemocné a neduživé, obecně špatně jedí, přesto mají sklon k obezitě. Při nízké růstové rychlosti je u nich důležité včasné endokrinologické vyšetření, případně i léčba růstovým hormonem, jinak u nich může kromě jiného proběhnout dříve puberta (po níž se růst u všech dětí zpomaluje, až úplně končí). A pak jsou malé.“

V průběhu dětství má negativní vliv na růst dítěte zejména podvýživa. Důležité je však nejen celkové množství jídla, ale i jeho složení.

„Dětem škodí například přísná vegetariánská strava, ve které chybějí kvalitní živočišné bílkoviny, železo a vápník. Železo a vápník lze nahradit tabletami, kvalitní bílkoviny z masa, mléka a vajec ovšem plnohodnotně nahradit nelze,“ shodují se profesor Jan Lebl a lékařka Stanislava Koloušková z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole v Praze.

K nejdůležitějším růstovým grafům patří percentilové grafy tělesné výšky, tělesné hmotnosti a poměru hmotnosti k výšce a také BMI. Jsou výsledkem antropometrických výzkumů v dětské populaci prováděných Státním zdravotním ústavem ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. Tyto celostátní výzkumy se provádějí od roku 1951 v desetiletých intervalech, naposledy v roce 2001. Výsledky se zpracovávají ve formě tabulek a grafů a slouží jako referenční údaje. 

Sdílej na facebooku
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku