Šátek, nebo kočárek: Jaké jsou výhody a nevýhody?

Šátek, nebo kočárek: Jaké jsou výhody a nevýhody?
Nemusíte přece používat jen jedno z toho. Na procházky z partnerem bude lepší kočárek, na pobíhání po městě dost možná šátek nebo jiné nosítko.
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
16. září  2015 
 06:00

Vyzkoušejte staronový způsob nošení miminka. Malé dítě se v šátku cítí bezpečně, slyší tlukot vašeho srdce a je klidnější. Na druhou stranu, mnoha matkám, které nosí dítě v šátku nebo jiném typu nosítka, chybí úložný prostor, který nabízí právě kočárek. Přečtěte si, k čemu je dobrý kočárek, k čemu šátek a k čemu třeba již koupená hotová nosítka. Mimochodem, víte, že klasické klokanky se k nošení dětí moc nehodí? 

Blízký kontakt děťátka s rodičem znamená v prvním roce života důležitou podmínku pro zdravý vývoj miminka. Pocit bezpečí, který zažilo v raném dětství, si nosí ukrytý kdesi uvnitř po celý život. Snadněji se pak osamostatňuje, je smělejší, více společenské, lépe odolává úzkosti, depresím i závislostem.

Výhody nošení poznáte okamžitě

Děťátko je mnohem spokojenější, lépe spí, případné bolesti bříška rychleji ustupují. Nošení dětí prý dokonce přispívá k rozvoji intelektu. Dítě má lepší rozhled po okolí, rodič si zvykne mu při nošení něco vyprávět nebo i zpívat. Dětský mozek dostává více podnětů.

Poznejte, proč vaše miminko či batole pláče. Možná má žízeň, možná je unavené

Poznejte, proč vaše miminko či batole pláče. Možná má žízeň, možná je unavené

Proč tak brečí? Pořád a pořád. Miminko je vykoupané, přebalené, nakrmené, v teple. Tak proč? Do podobné situace se čas od času dostanou každá…celý článek

Chrání i záda

Pro novorozence, kteří ještě neumějí držet hlavičku, doporučují lékaři baby vak nebo šátek. Záda nemluvněte se nezatěžují, nehrozí riziko posunu obratlů. Děťátko leží v klubíčku, tedy v poloze nejvýhodnější pro první měsíce života. Ve vaku v poloze na boku lze nosit i tříleté dítě.

Klokanky: raději ne

Klokanky, ve kterých je děťátko ve svislé poloze, se doporučují až tehdy, když už děti umějí držet hlavičku. Když dítko nemá dostatečně vyvinuté podpůrné zádové svalstvo, neumí se ještě samo posadit a sedět a rodiče je nosí ve svislé poloze, může nastat nesprávný vývoj vedoucí až k poškození obratlů.

Klokanky bývají levné, ale jejich zásadní nevýhodou je fakt, že se k nošení vesměs vůbec nehodí - dítě v nich není pevně utažené, trpí jeho i rodičova záda. Nejhorší je, když rodič dítě posadí obličejem ven, jak to někteří výrobci dokonce doporučují. Je to chyba, krom toho, že mu hrozí přehlcení podněty, má kyčle v úplně špatné poloze. 

Nedělejte to!

...
...
Autor: Shutterstock
Nenoste děťátko tváří dopředu. Zřejmě chcete, aby všechno vidělo, ale takové nošení není přirozené. Dítě si nemůže opřít hlavičku a přitulit se, což může škodit jeho zádům. A může se stát, že je příliš zatěžována oblast pohlaví, a to hlavně u chlapců.

VYBERTE SI

BABY VAKY

Jednoduché vaky umožňují nošení děťátka v různých polohách, vertikálních i horizontálních. Jsou určené dětem až do hmotnosti 5 kg. Umožňují i diskrétní kojení.

Dítě lze nosit vepředu, na boku i na zádech. V případě potřeby poslouží také jako přebalovací podložka.

ŠÁTKY

...
...
Autor: Shutterstock
V šátku můžete nosit miminko od narození až do věku, který vám vyhovuje. Umožňuje nosit dítě v různých polohách, horizontálních i vertikálních, šátky se dají nosit vpředu, na boku i vzadu. Lze je použít i jako přebalovací podložku, ale také na hraní nebo jako přikrývku, případně jako turistický nosič.

KLOKANKY

Jsou to speciálně navržené nosiče, které umožňují nosit miminko na břiše i na zádech. Vhodné jsou pro děti do 1 roku věku nebo do 12 kg hmotnosti. Popruhy však musí být dostatečně široké, aby se nezařezávaly „nosiči“ do ramen.

KROSNY

Pokud jste aktivní rodiče a chystáte se s dítkem na výpravy do přírody, je pro vás krosnička dobrou volbou. Podmínkou pro používání krosničky je, aby dítě už bylo schopné sedět. Při výběru se zaměřte na kvalitní popruhy a na pevné polstrování. Výhodou je i pláštěnka.

MANDUCA, BECO, ERGO

Nosítka, která z hlediska rodičů kombinují snadnost použití (srovnatelná s klokankami) a ergonomickou vhodnost (podobně jako perfektně utažený šátek). Nevýhodou je cena, pod dva tisíce je nepořídíte. Ale dají se koupit z druhé ruky. 

NÁŠ TIP

Anne Bacus: Vaše dítě ve věku 1–3 roky

Podrobný rádce sleduje vývoj dítěte po tříměsíčních etapách, tedy ve věku 12–14 měsíců, 15–17 měsíců atd. V každé z těchto kapitol se autorka věnuje vývoji osobnosti, fyzickému, jazykovému vývoji, hrám a hračkám, psychologickým a výchovným otázkám. Portál, brož., 176 str., 239 Kč

Sdílej na facebooku
Autor: hr, lap

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku