Když Šumava, tak rakouská. Vyrazte s dětmi do kopců
Máte rádi Šumavu, jen ji považujete za trochu drsnou krajinu? Pak schválně vyrazte na její rakouskou stranu, budete překvapeni její vlídností. Zdejší šumavské svahy jsou otočené k jihu, navíc jsou vesměs mírnější a tomu odpovídá i klima. To spolu s dobrou dopravní dostupností a vynikajícím zázemím z této části hor dělá dobré místo pro letní i zimní dovolenou s dětmi.
Když jsme v létě vyráželi na pár dní do vesnice Aigen–Schlägl v hornorakouském Mühlviertlu, moc jsem si to tam neuměla představit. Na místě jsme s překvapením zjistili, že dvě hodiny od Prahy leží krajina vhodná pro letní i zimní dovolenou, kterou jsme zatím neznali.
Pravda, vyznavači extrémních výkonů by se tu mohli nudit – na to jsou zdejší kopce moc mírné, takže v nich nemůžete podnikat ani náročné horské túry, ani si užívat dlouhatánské sjezdovky. Ale my jsme tam vyrazili s čtyřletým dítětem, navíc jsem v té době byla těhotná, takže nám víceméně mírně kopcovitý terén vyhovoval. Bydleli jsme v novém místním family hotelu Aigo – já jsem z toho měla trochu obavy, hotel plný dětí, nebude to trochu příliš?
Umí vaše dítě kotrmelec? Proč je to tak důležité?

Štve vás, že vaše děti by nejradši seděly u počítače nebo polehávaly u filmů potom, co dorazí ze školy, kde hodiny seděly v lavicích? Tak si přiznejte,…celý článek
My zde byli v létě, ale zdejší dovolená má smysl i v zimě – čtvrt hodiny jízdy odtud je lyžařský areál Hochficht, přímo v okolí jsou běžecké tratě, z místních kopců se snadno stanou sáňkařské dráhy. V létě připadají v úvahu kromě horské turistiky či jízdy na kole tenis, ale také například lukostřelba v nedalekém Pilsteinu.
Hodinu od Dunaje
Když už jsme byli v Rakousku, přemýšleli jsme, kam se ještě vydat – volba padla na Linec, protože z Aigen–Schläglu to tam bylo jen něco málo přes padesát kilometrů, a tak to zabralo ani ne hodinu jízdy – vyrazili jsme tam poslední den pobytu, z Lince jsme se pak už vraceli rovnou domů.

A jak se to má s lineckým cukrovím? Ve skutečnosti jde o linecký koláč a má tu skutečně dlouhou tradici. Zmínky o něm nalezneme již z roku 1653, avšak jeho původ je neznámý, stejně jako není jasné, který recept je úplně pravý, protože existovalo více variant. Ve všech se nicméně objevovaly mandle, ačkoli dnes se peče s lískovými oříšky. Recept najdete ZDE.