Tipy na knížky pro děti: Tygr jako živý, nová Raketa i mluvící tužka

A jak to bylo dál?
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
21. října  2016 
 12:00

Za knížky u nás doma utrácíme dost. Objednat nějakou povedenou po webu je tak snadné, a když jdeme do knihkupectví, bránit se nabídce naživo je snad ještě těžší. Návštěva knihovny a vypůjčení něčeho ke čtení sice také poslouží, ale není to zkrátka ono. Co nás zaujalo poslední dobou? Leporela, kniha o obrovi i nové knížky a puzzle k elektronické tužce od Kouzelného čtení. 

Pětiletý syn momentálně sjíždí sérii Muminci, kterou si půjčeme v knihovně a která baví i mě už proto, že jsem knížky zatím nikdy nečetla. Ale jakmile sérii dočteme, chystáme se na knížku Obd Dobr, kterou napsal Roald Dahl. Knižní klub ji teď vydal, protože do kin zamířil stejnojmenný film od Stevena Spielberga. Na ten se rozhodně nevypravíme dřív, než dočteme knížku, protože takové je naše domácí pravidlo. 

Obd Dobr, Knižní klub, 229 korun. Malá osiřelá holčička Sofie, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!
Obd Dobr, Knižní klub, 229 korun. Malá osiřelá holčička Sofie, která žije v Londýně, se jedné noci probudí a uvidí něco, co by vlastně vůbec vidět neměla. Jeden moc a moc hodný obr se krade nocí a plní hlavy spících dětí samými krásnými sny. Protože ho ale nikdo nesmí poznat, vezme holčičku s sebou do své jeskyně v zemi obrů. Tam teprve začnou ta správná dobrodružství!
Autor: Knižní klub
Knížka vypráví příběh malé holčičky Sofie z Londýna, která jednou v noci spatří obra plnícího hlavy dětí sny. Jenže to neměl nikdo vědět, takže obr vezme osiřelou holčičku s sebou. Tím celé dobrodružství začíná, jak dopadne, zatím netušíme. Ale protože jsme nedávno a s velkým úspěchem dočetli jinou knížku od Roalda Dahla – Karlík a továrna na čokoládu – těšíme se. 

Nejspíše pod stromečkem pak můj syn najde další novinku, knížku Karel a rytíři s podtitulem Jak se stát dobrým králem, kterou napsala Renata Fučíková a vydala Mladá fronta. Ačkoli je můj potomek hlavně velkým nadšencem do vlaků, nedávno ho při výletu na Křivoklát hodně zaujal tamní rytířský turnaj, takže by ho mohlo zaujmout i tohle vyprávění. 

Z novinek od Mladé Fronty rozhodně doporučuju také titul Larousse – Kdo co dělá? od Isabele Fouger, který je další z hodně povedené řady vhodné pro předškoláky Moje první encyklopedie.

GALERIE: Co nového hledat v knihkupectvích? 

Úplně z jiného ranku je další knížka, která nás baví, ačkoli to není úplná novinka. Narazila jsem na ni spíše náhodou: knížku Havětník vydal už před časem Baobab. Její velkou předností je, že je to trochu encyklopedie, trochu kniha příběhů, navíc krásně zpracovaná a ilustrovaná. 

Když chceme změnu, sáhneme po časopise – u nás hraje prim Raketa od Labyrintu, jejíž další číslo vyšlo před pár týdny a představuje se v následujícím videu. 

Tygr, albatros, 149 korun. -Retro prostorová leporela Rudolfa Lukeše jsou ve světě oblíbená už od 60. let minulého století, kdy jeho práci obdivovala sama anglická královna Alžběta. Letos tato krásná leporela vychází poprvé v češtině.
Tygr, albatros, 149 korun. -Retro prostorová leporela Rudolfa Lukeše jsou ve světě oblíbená už od 60. let minulého století, kdy jeho práci obdivovala sama anglická královna Alžběta. Letos tato krásná leporela vychází poprvé v češtině.
Autor: Albatros
Roční dcera má přece jen jiné preference – momentálně je to Tygr. Konkrétně Tygr, kterou vydal Albatros od autorské dvojice Rudolf Lukeš a Michal Černík. Je to retro prostorové leporelo, které slavilo úspěch ve světě – obdivovala ho dokonce anglická královna – a teď konečně celá série vychází i v češtině. 

Až bude o něco starší, už tu na ni čeká knížka kouzelných příběhů nazvaných O duši a dívce, kterou napsal Martin Vopěnka. S ilustracemi japonské ilustrátorky Iku Dekune je právě vydalo nakladatelství Mladá fronta. Ve čtrnácti příbězích, jejichž hlavními hrdiny jsou nejen zvířátka, ale i skály či prastarý buk, vede autor malé čtenáře nenásilnou formou k pokoře k přírodním procesům, k respektu a ochraně životního prostředí. 

Knížky, které mluví

Když loni dostal syn elektronickou tužku od Albi, byla jsem k ní trochu nedůvěřivá. Zdálo se mi, že je to jen další elektronika, kterou dětem spíše odpírám, navíc k ní nebylo moc knížek. Ale po ročním používání ji rozhodně můžu s klidným svědomím doporučit, syna baví a hodně se toho díky ní naučil, přičemž znalosti používá tak, že to dává smysl. Nedeklamuje tedy jen to, co si poslechne. 

Kniha Svět zvířat je k mání za 359 korun, namluvil ji Otakar Brousek mladší.
Kniha Svět zvířat je k mání za 359 korun, namluvil ji Otakar Brousek mladší.
Autor: www.kouzelnecteni.cz
A jak to funguje? Musíte pořídit elektronickou tužku, která, pravda, představuje větší investici – stojí přes tisícovku a pak už stačí doplňovat sbírku knížek a puzzle, které díky tužce mluví, zpívá a dává dětem otázky. 

Syn má ze všeho nejraději Svět zvířat, těsně následovaný Atlasem světa, nově už si brousí zuby na Lidské tělo, které má spolu s Vesmírem a Farmou vyjít tento podzim.  

A ještě jedna věc – chcete přispět k tomu, aby nějaká knížka vůbec vyšla? Pak máte šanci přispět na jeden hodně zajímavý projekt prostřednictvím Katalyzátoru. Až do konce října můžete přispět na vydání knihy O díře z trychtýře, kterou píše Petr Stančík a ilustruje výtvarnice Toy Box.

Pokud se peníze vyberou, knížku vydá Argo. O čem bude? Půjde o pohádku, jejíž hlavní hrdinka vůbec není? Jde totiž o napínavý příběh osamělé díry, která v gastrokosmu jedné kuchyně hledá planetu, na které žijí její kamarádky. Kniha je výjimečná i tím, že do ní bude provrtaná opravdová díra, skrze níž můžete třeba vyfukovat bubliny nebo pít limonádu brčkem. Text doprovodí 40 krásných celostránkových ilustrací.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku