Jediná věc, kterou od vás dítě doopravdy potřebuje: Jak mu ji dopřát?

  • Jediná věc, kterou od vás dítě doopravdy potřebuje: Jak mu ji dopřát?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    21. října  2016 
     06:00

    Asi tušíte, že nepůjde o novou blikající hračku s mnoha funkcemi ani o zážitkovou cestu kolem světa. Co tedy děti, včetně toho vašeho, doopravdy chtějí nejvíce ze všeho, i když to možná neumějí přesně pojmenovat a vyslovit? Kreditku na to potřebovat nebudete: je to váš čas. 

  • 1. Když čas, tak pořádně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nemusíte věřit na mýtus o kvalitním čase, který věnujete dětem, ale výzkumy mají vcelku jasno: děti, kterým rodiče věnují nerozptýlenou pozornost, jsou šťastnější. Tím se má na mysli čas, který věnujete skutečně jen jim, koukáte třeba na to, co vám předvádějí, aniž byste zároveň sledovali zprávy na mobilu nebo rovnali prádlo do skříně. Sednete si na zem a chvíli si s nimi hrajete místo toho, abyste jim říkali, že mají tolik hraček, tak ať si s nimi hrají. A tak dále...

  • 2. Kolik zbývá na děti?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Schválně si to někdy spočítejte. Kolik času s dětmi skutečně reálně strávíte, když zároveň chodíte do práce, máte své koníčky, domácnost a ještě se chcete věnovat i svému partnerovi? Možná vás překvapí, jak málo to bude. Samozřejmě – vy vážně nemáte moc času, protože povinností je tolik, přesto si to zkuste zorganizovat nějak šikovněji. Nebo ještě jinak: využijte čas s dětmi lépe. 

  • 3. Někdy stačí malý trik

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je také pravda, že toho musíme zvládnout, co se povinností týče, skutečně mnoho a že je těžké se plně soustředit na dítě, když na nás doma kouká nevyžehlené prádlo, neumyté nádobí nebo počítač s pracovními resty. Tady máte pár triků, které vám s tím mohou pomoci. Ten první zní: změňte prostředí. Jděte ven, odložte mobil. Nemusíte tam být půl dne. Ale buďte tam jen s dítětem nebo dětmi. 

  • 4.Zapojte je

    Pár dobrých tipů, které můžete předat svým dětem. Protože co se v mládí naučíš...
    Pár dobrých tipů, které můžete předat svým dětem. Protože co se v mládí naučíš...
    Autor: Shutterstock.com

    Když řeknete dětem, aby uklidily, nadšené z toho nebudou, ale když to uděláte chytře a prostě je zapojíte do něčeho, co je vážně potřeba udělat, i kdyby to měl být oběd, budou nakonec nejspíše spokojené. Trik je v tom, že budete ten zážitek, a tím pádem i čas sdílet společně. Můžete je také nechat vytvořit nákupní seznam, pokud už umějí psát, včetně toho, že například spočítají, kolik čeho bude potřeba. 

  • 5. Zařizujte věci během dne

    Čeští lékaři se povinné elektronizaci spíše brání.
    Čeští lékaři se povinné elektronizaci spíše brání.
    Autor: Profimedia/Archiv CNC

    Pokud je to jen trochu možné, zařizujte neodkladné záležitosti například v době polední pauzy v práci. Týká se to jak návštěvy u lékaře, tak nějakého nákupu, abyste to nemusela absolvovat večer s unavenými dětmi. 

  • 6. Zvykněte si na nedokonalou domácnost

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Možná máte nutkání každé úterý vytírat byt do poslední podlahové lišty a každou sobotu věnujete velkému úklidu, ale... Stane se něco, když to nebude? Nebo – nemohla by to za vás dělat paní na úklid? Každopádně zkuste si zvyknout na to, že vaše domácnost holt není dokonalá, a berte tenhle svůj nový pohled na svět jako investici do dětí. 

  • 7. Buďte jim nablízku

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jistě, někdy vážně potřebujete vyřídit pár e-mailů. Tak se ale nezavírejte v pracovně ani neposílejte děti pryč, ale vezměte si notebook do dětského pokoje a buďte připravená, že vám budou ukazovat své obrázky, které nakreslily, nebo věže z kostek. Mnoho dětí dokáže nasytit už pouhá vaše přítomnost a vy toho přitom uděláte více, než když budete někde jinde a neustále je budete odhánět se slovy, aby si šly hrát. 

  • 8. Zkuste se zapojit

    dítě  knihovně
    dítě knihovně
    Autor: Shutterstock.com

    I když máte vážně málo času, zkuste se zapojit do života svých dětí ještě trochu jinak – můžete se angažovat jako pokladník v SRPŠ, jako dobrovolník ve školní knihovně nebo jako pomocník v oddíle, kam děti chodí a s nímž pojedete jednou za měsíc či dva na výlet. 

  • 9. Plánujte i hezké zážitky!

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Používáte nějaký rodinný papírový kalendář, abyste do něj zapsali všechny ty logopedie, očkování, kontroly u lékaře, rodičovské schůzky, návštěvy u tchyně a podobně? Pište a plánujte v něm i odpoledne, které budete věnovat deskovým hrám s dětmi nebo kdy půjdete na nějaký pěkný výlet na místo, které vyberou vaši potomci. A nikdy tuhle záležitost nepřesouvejte, protože to "přece není pevně dané a důležité". Je.

    10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct

    10 věcí, které byste měla naučit svého syna dřív, než mu bude třináct

    Víte, co se říká? Že jak svého syna vychováte, tak se pak bude chovat v budoucím životě, třeba v manželství. Samozřejmě, že to je ještě daleko, ale…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku