Poporodní deprese trápí deset až dvacet procent žen. Jak se léčí?

Poporodní deprese trápí deset až dvacet procent žen. Jak se léčí?
Plačtivost a smutek po porodu mohou ukazovat na laktační psychózu
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
10. října  2015 
 06:00

Pocit bezmezného štěstí mohou po porodu vystřídat úzkost a smutek. Příbuzní se diví, proč je novopečená maminka smutná a plačtivá v době, kdy by měla překypovat štěstím a radovat se z miminka. Stává se, že tak velkou změnu, jakou je mateřství, doprovázejí psychické výkyvy spojené s náladovostí a melancholií.

Když Klára otěhotněla, bylo jí 25 let. Měla za sebou dva roky šťastného manželství a k tomu dobrou práci, která čekala na její návrat. Miminko bylo toužebně očekávané. Rodila císařským řezem. A právě to ji zaskočilo.

"Byl to šok. Stalo se něco, co jsem vůbec nečekala. Všechny přípravy na porod, kterým jsem se tolik věnovala, byly úplně zbytečné," začíná Klára vyprávět. "Růžové brýle, které jsem nosila devět měsíců, se rozbily na kousky. Čekala jsem, že mě po porodu zaplaví hormony štěstí. Intenzivní pocit štěstí se sice dostavil, ale jen na chvíli. Těch pár dní bylo zanedbatelných v porovnání s trápením, které následovalo," vypráví mladá maminka.

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Těhotenství jako nejkrásnější období v životě? Ani omylem. Souhlasím s Kim

Musím dát za pravdu profesionální celebritě Kim Kardashian, která čeká druhé dítě a tenhle týden si na sociálních sítích postěžovala, že se cítí snad…celý článek

Co je poporodní deprese?

Setká se s ní 10 až 20 procent žen, většinou po 3 i více týdnech po porodu. Nejčastějšími příznaky jsou plačtivost, velká únava, někdy i ztráta chuti do života. Žena má obavy o své dítě, o zdraví. I při řešení jednoduchých problémů je nejistá a nerozhodná. Ztrácí sebedůvěru, propadá pesimistickým myšlenkám, trpí výčitkami, nechutenstvím, nespavostí apod.

Můžeme sledovat přechody od lehčích forem deprese, při kterých se projeví jen některé z uvedených příznaků, až ke středně těžkým formám. Objevit se mohou i těžké formy poporodních depresí s větším počtem a intenzitou příznaků. U některých žen se mohou vyskytnout dokonce i sebevražedné myšlenky. Těžší formy poporodních depresí vyžadují odbornou léčbu. Lehčí a střední formy lze zvládnout léky a psychoterapií.

Nevěděla si rady

...
...
Autor: Shutterstock.com
Nejhorší pro ni bylo, že ji nikdo neupozornil na nic z toho, co musela překonat. "Nebyla jsem připravená na to, že mít dítě není jen radost, ale především obrovská starost," říká Klára. Byla vyčerpaná z porodu, onemocněla zánětem ledvin. Malá dostala zánět středního ucha. Plakala, ale lékaři na to přišli až po třech týdnech.

"Dítě stále naříkalo a já jsem nechápala proč. Nemohla jsem spát, byla jsem tak unavená, že jsem neměla sílu ani osprchovat se," popisuje Klára svůj stav. Uvědomovala si, že nesmí podlehnout panice, beznaději, ale nevěděla si rady.

"Bezmocně jsem se dívala na plačící miminko a nevěděla jsem, jak mu pomoci," popisuje Klára situaci. Mateřství, které je pro všechny ženy nejkrásnějším obdobím, pro ni bylo těžkou zkouškou. "Byla jsem natolik psychicky zdeptaná, že jsem začala uvažovat o tom, zda mít dítě bylo šťastné rozhodnutí," říká Klára.

7 vět, které nikdy neříkejte své dceři

7 vět, které nikdy neříkejte své dceři

"My jsme tě snad našli v popelnici!" Případně: "Z tebe fakt nikdy nic nebude." Tyhle věty patří do hitparády těch, které bychom svým potomkům za žádných…celý článek


Pak nastala další komplikace. Malá odmítla prs. Klára si to kladla za vinu, cítila se neschopná. Místo radosti bojovala s pocity marnosti, křivdy i smutku. "Všichni se mi snažili pomáhat, ale malá plakala a já s ní," vzpomíná mladá maminka.

Poporodní deprese pominula, až když holčička začala lépe spát a reagovat na svou matku. "Dnes je všechno tak, jak má být. Vím, že bezradnost, které jsem propadla, byla jen dočasná. Na pocity štěstí jsem si musela počkat trochu déle, než je obvyklé," zakončuje své vyprávění.

Hanka (38): Připadala jsem si jako hysterka

Hanka už v životě zažila mnohé peripetie. Má za sebou potrat a mimoděložní těhotenství. Partnerský život také neměla jednoduchý, ale ve 36 letech se osud rozhodl všechno jí vynahradit. "Konečně jsem měla hodného a obětavého muže, vlastní střechu nad hlavou, a když mi gynekolog potvrdil, že jsem v jiném stavu, moje i manželova radost byly bezbřehé," vypráví Hanka. Vyzbrojila se dostupnou literaturou a zodpovědně se připravovala na svou mateřskou roli.

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Neuvěřitelné koupání novorozenců. Podívejte se na dojemné video!

Není pravda, že se novorozenci a malí kojenci musí každý den koupat, ačkoli někteří zdravotníci to ještě stále tvrdí. Ale na druhou stranu právě koupání…celý článek

Klid jí však vzala zpráva z genetické ambulance, kontrola vývojových vad prý "naznačuje nějaké problémy". Lékaři ji sice potom uklidnili, že jde jen o dvouprocentní riziko vývojových vad, a podle ultrazvukového vyšetření bylo nakonec všechno v pořádku. Zbytek těhotenství nastávající maminka nicméně prožila ve velkých obavách.

Tomášek se narodil v termínu, porod trval dlouho a byl vyčerpávající. "Bezprostředně po porodu jsem byla strašně apatická. Čekala jsem hřejivou vlnu štěstí, že mám zdravé dítě, ale místo toho jsem byla vyřízená, chtělo se mi pořád brečet. Nedařilo se mi malého kojit a připadala jsem si nemožná," popisuje Hanka své pocity. Moc se těšila domů.

Občasnou úzkost a následný hysterický pláč považovala za nutné projevy šestinedělí. "Manžel mi občas říkal, že jsem moc přecitlivělá. Já ale měla v hlavě zmatek a k malému jsem cítila směsici pocitů. Dokonce jsem se bála, že ho nedokážu mít ráda. Strašně jsem se za to styděla," svěřuje se Hanka.

"Byla jsem mátožná, strašně ospalá, podrážděná, ale nedokázala jsem spát nepřetržitě ani dvě hodiny, neměla jsem chuť k jídlu. Neměla jsem sílu čelit letargii, nebyla jsem schopná žádné smysluplné činnosti," upřesňuje Tomáškova maminka.

Vzpomínkový optimismus

Měla velké štěstí, že vedle sebe měla vnímavého manžela. "Po jednom z výbuchů pláče prohlásil, že na tohle se už nebude dívat, a odvezl mě do nemocnice," říká Hanka. Lékař konstatoval poporodní splín a naordinoval jí léky. Už druhý den cítila výrazné zlepšení.

"Je mi líto, že jsem si dny po porodu neprožila lépe. Ve světle faktu, že máme krásné a zdravé dítě, bylo moje poporodní blues jen krátkou a nepovedenou epizodou," dodává Hanka.

Sdílej na facebooku
Autor: Ladislava Protivanská

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku