Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích

Jaká jména letí? Kluci mnohem častěji dědí jména po rodičích
Češi jsou v dávání jmen potomkům čím dál originálnější
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
21. října  2015 
 12:00

Barnabáš, Brajen, Jiljí, Kajetán, Leónidas, Serafín nebo Tony Dionýz. Mezi dívčími jmény Amálka, Dafina, Divine, Dženifr, Melody, Stáza, Tiffany nebo Puma Lia. I taková neobvyklá jména dali čeští rodiče letos svým dětem. Český statistický úřad zveřejnil i nejčastěji dávaná jména – vedou mezi nimi Eliška a Jakub. 

Mezi dětmi narozenými letos v lednu bylo nejvíce Jakubů a Elišek, zatímco jejich rodiče se nejčastěji jmenovali Jan a Jana. Rodiče dali svým potomkům 538 různých chlapeckých a 624 dívčích jmen.

Proč zrovna v lednu? Statistici sledují dávaná jména vždy v tomto období, protože i z jednoho měsíce se dají vysledovat dlouhodobé trendy a zároveň to umožňuje zajímavé meziroční srovnání. 

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout…celý článek

Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. „Za tu dobu vládne mezi chlapci neohrožený triumvirát jmen Jan, Jakub a Tomáš. Jan i Jakub byli mezi lednovými dětmi vítězi již osmkrát. Tomáš byl vždy třetí, vyjma druhého místa v lednu 2001,“ vysvětluje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

Mezi dívkami se na prvních třech místech vystřídalo od roku 1999 devět jmen. Letošní vítězka Eliška vyhrála teprve podruhé. Anna klesla oproti loňsku na druhé místo. Třetí skončila Tereza, která však absolutně vévodila tabulce oblíbených křestních dětských jmen v lednu v letech 1999 až 2011.

Druhé dítě bude mít režim! Jaké představy ještě zmizí s jeho narozením?

Druhé dítě bude mít režim! Jaké představy ještě zmizí s jeho narozením?

Příchod druhého dítěte do rodiny provázejí stejné smíšené pocity jako u toho prvního. Celá rodina se na miminko těší, zpravidla i vaše první dítě,…celý článek

Mezi otci bylo letos v lednu nejvíc Janů, Petrů a Martinů. Matky se nejčastěji jmenovaly Jana, Lucie a Petra. „Porovnáme-li nejčastější jména rodičů a jejich dětí, je vidět, že žebříčky otců a synů jsou hodně podobné. Mezi deseti nejčastějšími jmény maminek a dcer naopak není ani jedno stejné jméno. Souvisí to mimo jiné s tím, že u jmen holčiček jsou rodiče kreativnější,“ doplňuje Tomáš Chrámecký z oddělení vnější komunikace úřadu. Chlapci dědí jméno po rodičích ve více než 16 procentech případů, dívky jen v necelých 5 procentech. Mezi chlapci se nejčastěji dědí jméno Jan, mezi dívkami je to Marie. Na druhých místech jsou jména Tomáš a Lucie. 

Jaká jména se nejčastěji dědí po rodičích?
Jaká jména se nejčastěji dědí po rodičích?
Autor: https://twitter.com/statistickyurad

Pokud jde o regionální srovnání, v devíti krajích bylo nejoblíbenější chlapecké jméno Jakub a ve třech krajích Jan. V kraji Královéhradeckém zvítězil Tomáš a v kraji Olomouckém uspěl Filip. U dívek byly v krajích nejčastějšími jmény Eliška či Tereza. Anna figurovala na prvním místě v Praze, Královéhradeckém kraji a ve Zlínském kraji. V Ústeckém kraji zvítězila Natálie, v Libereckém kraji pak Adéla společně s Terezou.

Sdílej na facebooku
Autor: wall

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku