Proč dítě nemá dostávat odměny za to, že něco sní?

  • Video se připravuje ...
    Sdílej na facebooku
    21. prosince  2015 
     06:00

    Kojení je skvělé, ale v půlroce už dítěti přestává stačit. Je čas zavádět příkrmy. Nemělo by se to uspěchat a začínat s nimi třeba ve čtyřech měsících, chybou je však také jejich odkládání, protože dítě se potřebuje naučit poznávat nové chutě a konzistence. Co radí odborníci z iniciativy Vím, co jím? Podívejte se. 

  • Co když dítěti nechutná?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    S postupným vývojem dítěte se stává, že dítě odmítá určité jídlo a stává se ve stravě vybíravým. Neochota zkoušet nové chuti a nová jídla se nazývá neofobie a objevuje se přibližně ve věku šesti měsíců. Děti odmítají přijímat především zeleninu. Někteří rodiče dítě upokojí tím, že mu dají jídlo, které mu chutná, jiní se snaží dítě krmit ovocem a zeleninou.

  • Pozor na odměny za jídlo

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Avšak k tomu, aby dítě takovou potravu přijalo, využívají důmyslné odměny. Výzkumy však ukázaly, že intuitivní chování rodičů, kteří odmítají dávat dětem méně výživově hodnotné jídlo a snaží se dítě odměňovat za příjem výživově hodnotné stravy, může být ve výsledku zcela zavádějící a může vést ke špatným stravovacím návykům a k rozvoji obezity v pozdějším věku dítěte.

  • Když začínáte vařit pro dítě

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jak zavádět příkrmy? Tohle rodičům radí Bohuslav Procházka, odborný garant iniciativy Vím, co jím:

    1. Pečlivě vybírejte potraviny k přípravě příkrmů. Dbejte na čerstvost a kvalitu surovin.
    2. Volte vhodný způsob přípravy. Ovoce a zeleninu omyjte v celku. Očištěné ovoce a zeleninu co nejdříve zpracujte, vitaminy a minerální látky v nich obsažené se působením kyslíku totiž poměrně rychle ztrácejí.
    3. V průběhu vaření často nenahlížejte pod pokličku, s párou se ztrácejí některé vitaminy a aromatické látky.
    4. Do hotového pokrmu dodejte půl lžičky kvalitního rostlinného tuku. Tuk a cholesterol jsou pro dětský organismus velice důležité, tyto látky jsou nezbytné pro správný vývoj. Studie dokazují, že dětský organismus potřebuje cholesterol, aby se tělo dobře nastavilo pro zpracování cholesterolu v dospělosti.
  • Co do roka nezařazovat

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Do jednoho roku života dítěte vyřaďte z jídelníčku:

    • Tvaroh – obsahuje velké množství bílkovin, takové množství dítě do jednoho roku nepotřebuje. Po prvním roce života je již možné tvaroh do jídelníčku zařadit.
    • Bílek – místo bílku dítěti nabídněte jednou či dvakrát týdně žloutek.
    • Nezpracované mléko.
    • Med – nepoužívejte med jako sladidlo. Dětský imunitní systém do jednoho roku si neporadí s tzv. klobásovým jedem, který se v medu může přirozeně vyskytovat.
    • K zelenině přidejte i maso.
  • Vím, co jím

    Video se připravuje ...
    Jak a kdy zavádět kojencům příkrmy? • VIDEO: 

    Program Vím, co jím vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

    Značka Vím, co jím je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Z certifikace logem Vím, co jím jsou na základě doporučení vědeckého výboru vyloučeny produkty pro děti do jednoho roku, aby produkty označené logem Vím, co jím nekonkurovaly výlučnému kojení malých dětí.

    Více o zdravých potravinách na www.vimcojim.cz.

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku