A kdo ti hlídá děti? Věta, kterou vážně nemám ráda

A kdo ti hlídá děti? Věta, kterou vážně nemám ráda
Otcové dokážou to samé, jako my. A naopak
Foto: Shutterstock
Sdílej na facebooku
31. března  2016 
 06:00

Vrátila jsem se na část týdne do práce. Zajímavé jsou reakce okolí. Švagrovou, kterou jsem ráno potkala ve vlaku, překvapilo, že někam jedu bez miminka. Na poradě se jedna kolegyně podivila, co tam dělám, a další se zeptala, kdo mi hlídá malé děti. Nikdo. Jsou přece se svým tátou. 

Porodila mu dceru. Dala mu syna. Podobné věty mě vždycky nadzvednou. Ani ne tak kvůli tomu, že zní jak z 19. století, ale spíše z toho důvodu, že jsou nesmyslné. Matka porodila dítě, oba se stávají rodiči. Tečka.

Podobně mě zaráží věta, s kterou se setkávám teď, když jsem se dvěma malými dětmi začala zase více pracovat: "Kdo hlídá děti?" V lepším případě: "Kdo ti hlídá děti?" Jak, kdo mi hlídá děti? Naše děti, skoro pětiletý syn a půlroční dcera, jsou buď se mnou, nebo se svým tátou. Dcera ještě nikdy s nikým jiným nebyla a hned tak nebude, syn půjde na pár dní v týdnu do školky.

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Co líná matka neřeší aneb Ne, děti nepotřebují režim!

Dělám si věci po svém. Teď mám na mysli zejména věci týkající se péče o malé dítě. Právě to je oblast, na kterou jsou snad všichni odborníci. Uniknout…celý článek

Můj muž se umí o naše malé děti starat stejně dobře jako já. Možná dělá některé věci jinak, ale rozhodla jsem se, že to nebudu řešit – on mé postupy taky nekritizuje. A vím, jak by mi to vadilo, brala bych to jako projev nedůvěry. Ono "kdo ti hlídá děti" může zaznít i tedy, když si matka odskočí jen na cvičení nebo kafe s kamarádkou. Ale pokud jsou doma s tátou, je to stejně nesmyslné. Podle mě může hlídat nějaká třetí osoba, ať už babička nebo placená chůva. Ale táta nebo máma? 

Autor: R
Naše rodinné uspořádání možná není typické, kromě dvou malých dětí máme ještě čtyři velké, z toho dvě nastálo a dvě ve střídavé péči. I proto jsme museli hledat model, který nám umožní fungovat, věnovat se všem dětem a zároveň vydělat peníze, kterých velká rodina potřebuje víc než malá. Momentálně tak je s dcerou část týdne muž, který oficiálně nastoupil na rodičovskou dovolenou, kromě toho částečně pracuje na volné noze. Před pár lety to bylo naopak, na mateřské, rodičovské i volné noze jsem byla já. Uvidíme, jak to bude dál.

Počítáme s tím, že nám to občas poleze na nervy a budeme toho mít plné zuby. Ale pro naši rodinu je to nejlepší možné řešení. 

Před pár týdny proběhl internetem článek Nemějte děti, zdržují od práce, který napsala ekonomka Markéta Šichtařová. Kritizovala v něm ministerstvo práce a sociálních věcí za návrhy týkající se mateřské a rodičovské dovolené. Na svém blogu tvrdila třeba to, že stát nutí rodiče, aby se vrátili do práce co nejdříve a děti, často jedináčky, co nejdříve umístili do jeslí. 

Já to takto nechápu – stejně jako jiná opatření státu. Naopak jsem ráda, že se dá zkombinovat péče o děti s prací a že je čím dál snazší to, aby si každá rodina našla uspořádání, které jí vyhovuje. Já sama jsem s dětmi ráda a vlastně s nimi několikrát týdně něco podnikám, s těmi malými vstávám i usínám. Ale má práce mě taky hodně baví. A ne, nemám pocit, že mě do ní nutí vláda a okolnosti. Beru to jako jednu z možností. 

Legenda o částečných úvazcích a home office

...
...
Autor: R
Když se narodil můj první, dneska už dospělý syn, bylo to, že by matky s malými dětmi pracovaly, ještě docela neobvyklé. Přesto to šlo, i když to mělo své mouchy: rodič, který měl malé dítě a pracoval, ztrácel nárok na rodičovský příspěvek. Nebylo to mnoho, asi dva a půl tisíce korun, ale tehdy platilo: Pracuješ? Tak nic za péči o dítě nedostaneš, ačkoli se o něj taky staráš. Komu se s tím chtělo šachovat, fakturoval na manžela, komu ne, peníze oželel. 

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Vzteká se? Našli jsme jednoduchý trik, který skvěle funguje!

Záchvatům vzteku se v dětství skoro nedá vyhnout, i když některé dětí jsou vzteklejší než jiné a jiné jsou naopak spíš povahy klidnější. V každém případě…celý článek

Těžší to bylo i z jiného důvodu: internet nebyl zdaleka tak rozšířený jako dnes, takže jsem články do redakce nosila na disketě. Představa, že by mě někdo zaměstnal s malým dítětem na částečný úvazek nebo mi umožnil práci z domova? Iluze, musela jsem na volnou nohu. Tohle se naštěstí začalo celkem brzy měnit a díky bohu za to.

Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku