10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?

  • 10 věcí, které vás u novorozence překvapí: Šišatá hlava, nepravidelný dech. Je to normální?
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    19. července  2016 
     06:00

    Díváte se na své právě narozené miminko a nestačíte se divit, protože vypadá jinak, než jste si vysnila? Jak to, že má šišatou hlavu, studené končetiny a pořád jen kýchá? Je to normální? A co všechno vás může ještě překvapit?

  • 1. Hlava miminka je šišatá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ne každé novorozeně vypadá jako z titulní strany časopisu. Některé má po narození kuželovitý tvar hlavy. Čím to je? Nebojte se, že jste snad porodila nějaké monstrum, jednoduše to je proto, že miminko strávilo dlouhé hodiny zaklíněné ve vaší pánvi. Jak říká MUDr. Mária Fedorová: protože se musí dítě „prorážet“ porodními cestami, nejsou jeho kosti v lebce pevně spojeny. Ve středu hlavičky jsou tzv. fontanely, které jsou měkké na dotek a postupně se uzavřou. "Ty taky chrání lebku před frakturami či poraněním mozku během vaginálního porodu," říká neonatoložka.

  • 2. Má nos jako boxer – splasklý

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Zdá se vám, že má tak trochu zmáčknutý nos? Nebojte se, za pár týdnů bude vypadat líp. Nos miminka je totiž tvořen pouze chrupavkou, aby se lépe přizpůsobil průchodu porodními cestami.

  • 3. Je neklidné a má trhavé pohyby

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud jste očekávala miminko, které se po porodu bude chovat jako andělíček, možná vás překvapí právě tohle. Ale myslete na to, že devět měsíců bylo schoulené v plodovém vaku uvnitř dělohy a nemělo moc prostoru, kdežto teď ho má dost. Proto neovládá své tělíčko a může se vám zdát, že jeho pohyby končetin jsou trhavé. Patří sem například tzv. Moorův reflex, neboli prudký úlekový reflex. Když děťátko cítí, že ztrácí rovnováhu, symetricky rozhodí ručičky. „Tento reflex trvá krátce, při narození ho mají všechny děti a do čtyř měsíců většinou úplně vymizí,“ říká dětská lékařka MUDr. Alexandra Vidnerová.

  • 4. Je extrémně vyvinutý „tam dole“

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Než se začne váš partner všude kolem chlubit, jakého zplodil chlapáka, pokuste se mu vše objasnit. Za velký šourek nemůže genetika, ale obyčejný poporodní otok, ke kterému dochází v důsledku tlaku během porodu a zadržování tekutin ve tkáních. Kromě toho miminka mají v krvi i zbytek ženských hormonů od mámy, jež mají za následek zvětšení varlat u chlapců a zvětšení stydkých pysků u holčiček. Otoky během několika dní zmizí. A ještě něco – chlapečci mohou mít nateklá i prsíčka. Tak se nelekněte!

  • 5. Má pořád studené ruce i nohy

    ...
    ...
    Autor: s

    Nedivte se, než začne pořádně fungovat termoregulační systém miminka, chvíli to potrvá. Tím, že se teprve dotváří, krev přichází přednostně do životně důležitých orgánů, a co si budeme povídat, nožičky a ručičky k nim nepatří. To může trvat i tři měsíce, než se vše upraví. Do té doby dávejte miminku ponožky a dopřejte mu dostatek pohybu a aktivity.

  • 6. Puchýřek (mozol) na rtu

    ...
    ...
    Autor: s

    Spousta miminek má po narození hrbolek či puchýř na rtu, což způsobuje usilovné sání z prsní bradavky nebo dudlíku. Některé děti se s tímto „sacím“ mozolem už narodí, to z toho důvodu, že si v děloze cucaly neustále paleček. Nemusíte se bát, není to žádná tragédie, zmizí během několika měsíců.

  • 7. Neustále kýchá

    ...
    ...
    Autor: s

    Novorozenci hodně kýchají, ale není to proto, že by byli nemocní. Kýchají prostě proto, že si čistí své nosní a dýchací cesty. I zcela malé množství čehokoli z vnějšího světa je podnětem ke kýchání. Jestli nejde o žluté hleny, nejde o nachlazení, ale o normální součást právě narozeného dítěte.

  • 8. Má šupinky nebo fleky na pokožce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Autoři knihy Nová velká kniha o mateřství uvádějí, že loupání šupinaté kůže je způsobeno několikaměsíčním pobytem v plodové vodě. Tento stav se brzy upraví. Pokud jde o fleky nejrůznějších barev, může jít o hemagiomy, což jsou uzlíky cév. Všechny skvrny obvykle časem zmizí nebo se zmírní.

  • 9. Má nepravidelný dech

    ...
    ...
    Autor: s

    Sledujete své spící miminko a překvapuje vás jeho nepravidelné dýchání? Nebojte se, jeho dýchací systém se adaptuje na nové podmínky. Proto občas dojde k pauze v dýchání (do 20 sekund je to normální). Zhruba v šesti týdnech života by se mělo dýchání normalizovat.

  • 10. Je vrásčité

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Některé děti po narození vypadají jako staří lidé. Můj nejstarší syn se narodil dva měsíce před termínem a vypadal přesně tak –vypadal jako jeho dědeček. I když jsem se nejprve zděsila, lékaři mě uklidnili, že to není nic vážného. Podobně jsou na tom děti, které pobývají dlouho v plodové vodě, přičemž mají nedostatek ochranného mazu. Jejich pokožka je pak scvrklá a vrásčitá. Je to znak typický pro přenášené a nedonošené děti. Do několika týdnů se vše upraví. 

/
Autor: aši
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku