Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!

  • Jaká jména dali Češi dětem? Barnabáš, Lionel, Rihana a Salome!
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. října  2016 
     12:00

    Čeští rodiče jsou čím dál odvážnější, pokud jde o výběr jména pro potomka. Důkazem je, že letos v lednu zvolili více než pět set různých jmen pro kluky, a dokonce více než šest set různých jmen pro holky. Pokud jde o ta nejpopulárnější, na prvním místě se u kluků drží Jakub, Jan a Tomáš, holčičky se nejčastěji jmenují Eliška, Tereza a Anna. 

  • Autor: Shutterstock.com

    Vždycky jsem chtěla, aby se mé děti jmenovaly jinak než další spolužáci, ale na druhou stranu jsem nechtěla dávat jména, o kterých nikdy nikdo neslyšel. Nakonec z toho je Matouš, Tobiáš, Bartoloměj a Josefína. 

    To jiní rodiče se odvázali podstatně více, jak ukázaly nové údaje z Českého statistického úřadu. Letos v lednu – první měsíc roku vždycky slouží pro porovnání vývoje popularity jmen – se v Česku narodili mimo jiné Barnabáš, Dalimil, Diviš, Mikeš, Attila, Geralt, Lionel, Jeroným Iskandar nebo Taigo Ryu. A mezi holčičkami to byly například Adléta, Aleška, Josefa, Klotylda, Adel, Aurelie, Rihana, Salome, Amálie Perla nebo Nina Anuška.

  • Mikeš, Attila, Klotylda a Josefa míří do matrik

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Mezi dětmi narozenými v lednu bylo i letos nejvíce Jakubů a Elišek. Rodiče dali svým potomkům 517 různých chlapeckých a 619 různých dívčích jmen. Křestní jména dětí narozených v lednu sleduje Český statistický úřad od roku 1999. Nejoblíbenější chlapecká jména v lednu 2016 byla Jakub, Jan a Tomáš, nejoblíbenější dívčí jména Eliška, Tereza a Anna.

  • Která jména jsou nejpopulárnější?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    „Jan, Jakub a Tomáš jsou na prvních místech nepřetržitě od ledna 1999. U dívek se za tu dobu vystřídalo už devět jmen. Nejdříve byla 13krát za sebou vítězkou Tereza. V posledních letech se už třikrát podařilo vyhrát Elišce. V lednu 2014 bylo nejoblíbenější dívčí jméno Anna,“ hodnotí dlouhodobý vývoj Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ.

  • Když popularita trvá

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Z lednových statistik se dají zjistit i nejčastější jména rodičů. Matky se nejčastěji jmenovaly Lucie, Jana a Kateřina, otcové pak Jan, Petr a Martin. Pouze Jan se probojoval mezi první trojici jak u chlapců, tak u otců. „Dědění jmen je výrazně častější u chlapců. Zděděné jméno má každý šestý, mezi dívkami každá 25. Při pojmenovávání dcer jsou rodiče mnohem kreativnější. Je to znát i z celkových přehledů, kdy se ve 20 nejoblíbenějších jménech od ledna 1999 objevilo celkem 36 různých dívčích a jen 27 různých chlapeckých jmen,“ říká Tomáš Chrámecký ze statistického úřadu. Před deseti lety (v lednu 2006) byli nejčastějšími otci Petrové, mezi maminkami dominovaly Jany. Janové byli mezi otci třetí v pořadí, Lucie mezi matkami na pátém místě.

  • Jak se jmenují rodiče?

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Kromě celkového vítězství bylo jméno Jakub nejoblíbenější i v krajích, a to v deseti z nich. Ve dvou krajích vyhrál Jan, v jednom Ondřej a Matěj. Zajímavostí je Královéhradecký kraj, kde se s Jakubem o první místo dělí Antonín, který v celorepublikovém žebříčku skončil až na 19. místě. U děvčat byly v krajích nejčastěji první Eliška (šestkrát), Anna (čtyřikrát) a Tereza (třikrát). Na vítězství dosáhly také Natálie (Ústecký kraj) a Adéla (Pardubický kraj). Z celkových výsledků se vymyká Karlovarský kraj, kde se na prvním až třetím místě srovnaly Barbora, Kristýna a Laura, tedy jména, která jsou v celkovém pořadí na 11. až 13. místě.

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    Lulu, Milena, Axl, River... Jaká zvláštní jména daly celebrity dětem a proč?

    River, přesněji řečeno River Rocket. Nebo Řeka Raketa. Přesně takhle se jmenuje nejmladší pátý potomek kuchařské hvězdy Jamieho Olivera a jeho ženy…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku