10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví

  • 10 věcí, které lidé vůbec netuší o novorozencích, a pak se diví
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    30. března  2017 
     06:00

    Existuje spousta věcí, na které byste měla dát pozor, až přijedete s miminkem domů z porodnice. Tyhle vám ale vrásky dělat nemusí, i když to možná na první pohled tak nevypadá. Následující desítka projevů je totiž naprosto normální. 

  • 1. Dítě může vypadat... no, trochu legračně

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Jeho hlava může být trochu pomačkaná z putování porodními cestami a z jemného novorozeneckého ochlupení, kterému se říká lanugo, by mohlo mít "kombinézu". Může mít i nepatrně nateklý obličej a malé oči, které jsou často zavřené a trochu slepené. Koneckonců – právě strávilo devět měsíců v děloze! Ale nebojte, už brzy se začne podobat tomu krásnému miminku, které jste si představovali.

  • 2. Častý pláč

    Novorozenci mají nezralý nervový systém a snadno se vylekají, což jsou jen dva důvody, proč tolik pláčou. Ale pláč je také zatím jediný způsob, jak mohou děti komunikovat své potřeby. Jednoduše řečeno – i když děťátko pláče hodně, takže vám může připadat ztrápeně, nijak si tím neubližuje.

  • 3. Malá propadlina na dětském hrudníku

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Nebojte se, nejedná se o žádný srdeční problém. Hrudní kost se skládá ze tří částí a prohlubeň je její spodní částí, která je vypouklá směrem dovnitř. Jak vaše dítě poroste, hrudník a břišní svaly prohlubeň srovnají. A ještě předtím než se tak stane, tento normální novorozenecký úkaz překryje vrstva tuku.

  • 4. Měkká kašovitá stolice po každém krmení

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kojené děti mohou vylučovat stolici po každém krmení, protože mateřské mléko je rychle stravitelné. Uměle živené děti se naopak obvykle vyprazdňují méně často. Pokud jde o konzistenci, kašovitá hutnost odpovídá tomu, že děti zatím dostávají pouze tekutou stravu.

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Proč se některé děti rodí vlasaté a jiné ne: A jaké vlasy jednou budou mít?

    Mí první dva synové se narodili plešatí, takže byl dost velký šok, když ten třetí vypadal jako černovlasý hipík s takovým množstvím vlasů, že jsem…celý článek

  • 5. Konstantní škytavka

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Odborníci si nejsou jisti, proč malé děti tolik škytají. Někteří tvrdí, že je to kvůli nesouladu mezi mozkem a bránicí, což je břišní sval, který řídí dýchání. Bez ohledu na svou příčinu škytavka dětem nijak neškodí.

  • 6. Pupínky na obličeji

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Kvůli mateřským hormonům, které dětem stále kolují v těle, trpí mnoho novorozenců akné. Obvykle se objevuje mezi 2 týdny až 2 měsíci věku dítěte. Je to neškodné a jen to vyžaduje jemné čištění. Nepoužívejte ale žádné agresivní přípravky s alkoholem!

  • 7. Krev na plence vaší novorozené holčičky

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Během těhotenství může příval mateřského estrogenu stimulovat dělohu plodu ženského pohlaví. Není neobvyklé, že děloha malých děvčátek v prvním týdnu života vyloučí malé množství krve.

  • 8. Oteklá prsa u novorozené holčičky, ale i u chlapce

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Tytéž hormony, které způsobují, že mají malé holčičky svou „miniperiodu“, také mohou zvětšovat objem ňader dětí obou pohlaví. Překvapující? Ano. Dočasné? Absolutně. Znepokojující? Vůbec ne.

  • 9. Neustálé kýchání

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Děti mají malé nosy, takže i jen malý kousek hlenu zapříčiní kýchání. A protože se novorozenec právě vynořil z vodnatého domova vaší dělohy, je pravděpodobné, že je trochu zahleněný, což také může způsobit kýchání. Pokud jeho kýchání nedoprovází hustý žlutý hlen, což naznačuje nachlazení, je to jen fáze, ze které děti běžně vyrostou.

  • 10. Nečekejte úsměvy nebo broukání dřív, než mu bude 6 týdnů

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Až do této doby je vaším „šéfem, který si jen stěžuje“. Ale nebojte se, úsilí vašich prvních dní a týdnů bude odměněno později. I když to nevypadá, už teď dítě oceňuje přítomnost matky i otce, jejich oddanost, a moc rádo se chová v jejich náruči.

    6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

    6 projevů špatného chování dětí, které byste neměli tolerovat: Co hrozí?

    Následujících šest projevů dětského chování nevypadá nijak hrozně, zvláště u nejmenších dětí ne. Někteří rodiče by je dokonce mohli považovat za roztomilé.…celý článek

    Brutálně upřímný post matky na mateřské: Doma přece nedělám vůbec nic

    Brutálně upřímný post matky na mateřské: Doma přece nedělám vůbec nic

    Když Ryshell Castleberry napsala na Facebook ironický komentář, kterým reagovala na představu některých lidí, že žena na…celý článek

/
Autor: Radka Pilzová
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku