10 tipů, jak děti vylákat od televize a počítačů

  • 10 tipů, jak děti vylákat od televize a počítačů
    Foto: Shutterstock.com
    Sdílej na facebooku
    25. prosince  2016 
     06:00

    Máme doma šest dětí různého věku a o tom, jak je někdy těžké dostat je od obrazovek nebo monitorů, něco víme. Ale dvě věci fungují: vlastní příklad a zajímavý nápad, co by mohly dělat místo toho. Naopak rozhodně nezabírá věta "neseď/nelež u toho pořád", kterou pronesete, než se s táckem rohlíčků zhroutíte před televizní pohádku. Počítejte také s tím, že ledacos bude vyžadovat i vaše úsilí. 

  • Vytáhněte je ven na nějakou hru

    Dobře, počasí venku není zrovna teplé, ale to přece vůbec nebrání tomu, abyste vyrazili ven a něco si zahráli. Věděli jste, že třeba freesbee se dá házet v zimě úplně stejně jako v létě? Puberťáky už na to asi nenalákáte, ale předškoláky a školáky klidně. Stejně funguje třeba dřevěná kuš a míření na cíl a tak podobně. 

  • Podívejte se na nabídku galerií a muzeí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Máte pocit, že do muzeí se chodí hlavně o dovolených a na výletech? Chyba. Protože se do nich samozřejmě dá jít kdykoli a mnohá z nich mají dokonce o Vánocích nabídku všelijak zpestřenou. Ideální varianta na den, kdy se vám nechce sedět doma, ale na dlouhý pobyt venku to přece jen není. 

  • Co jste ještě nikdy neviděli

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud je slušné počasí, vydejte se objevovat svoje město tak, jak na to během roku nemáte čas. Jděte do parku, kde jste nebyli od doby, kdy ho před několika lety zrenovovali, vyzkoušejte všechna tamní dětská hřiště, projděte se po břehu řeky a skončete v malé romantické kavárně, kde si všichni dáte něco teplého. 

  • Vyrazte pryč

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Pokud máte více času a můžete si dovolit na dva tři dny odjet, zkuste si od někoho půjčit chalupu nebo byt na horách a  jeďte tam, i když nelyžujete. To totiž vůbec není potřeba. Zimní hory jsou skvělé i pro chodce, případně si tam půjčte třeba sněžnice. Děti nové zážitky ocení. 

  • Pro den, kdy je fakt hnusně

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Jestliže je venku vážně mimořádně ošklivo, zima a tak podobně, zůstaňte doma a dopřejte dětem neobvyklé zážitky tam. Co kdyby si mohly ze sedačky v obýváku a tamních křesel postavit obří bunkr? Dovolte jim použít volné peřiny, ručníky, osušky, deky a jejich fantazii. Pro jednou nelpěte na tom, že každé jídlo se musí jíst u stolu.

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    10 naivních předsevzetí, která vezmou po porodu zasvé

    Zvláště během prvního těhotenství máme dostatek času na načtení důležitých informací i přípravu bytu pro miminko. Je to taky doba, kdy si jeho příchod…celý článek

  • Společně něco uvařte

    Dětskou party s vámi děti rády připraví.
    Dětskou party s vámi děti rády připraví.
    Autor: Shutterstock.com

    Možná se nemůžete na jídlo ani podívat, ale s rodinou to může být jiné a budou se dožadovat pravidelného přísunu krmě. Tak proč nevyužít dětského nadšení a nevyzvat potomky, že tentokrát oběd nebo večeři připraví oni a vy že jim budete pouze trošku pomáhat? 

  • Společenské hry? Ano!

    ....
    ....
    Autor: Shutterstock.com

    Rodiče se často bojí okamžiku, kdy potomek poprosí, zda by si s nimi nezahrál pexeso, člověče nezlob se nebo nějakou jinou hru. Jděte do toho! Nakonec to bývá zábava. A naučte děti co nejdříve složitější hry, které budou bavit i vás. 

  • Zkuste vědecké experimenty

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Než vypnete počítač, najděte si na internetu náměty na různé chemické a fyzikální pokusy, které můžete doma vyzkoušet s dětmi. Vyberte něco odpovídající věku a uvidíte, jak je to bude bavit. 

  • Schovka

    S velkou radostí se vždycky setká nápad, že si zahrajete na schovávanou. Milují to jak batolata, tak starší děti, ale nevýhodou je, že v malém bytě se hra hraje špatně. Zkuste proto navrhnout variantu, že budete schovávat nějakou věc, kterou budete hledat i pomocí otázek s možnostmi odpovědí ANO či NE. 

  • Prostě běžte ven

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    A samozřejmě je dobré vyrazit ven někam do lesů a do přírody, ale pozor, pokud chcete, aby to bavilo i děti, musíte jim nabídnout více než jen "půjdeme se projít".  Buď cestu pojměte jako bojovku nebo vymyslete zajímavý cíl, případně si během cesty na ohni upečte buřty. 

    Kdy volat o pomoc? 5 signálů, že jste vyhořela jako matka i manželka

    Kdy volat o pomoc? 5 signálů, že jste vyhořela jako matka i manželka

    Nechci, aby to vyznělo, že snad lituji toho, že mám děti. Miluji je a jsem vděčná za to, že jsou mou součástí. Necítím se být ani obětí, to, že jsem…celý článek

/
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku