Poprvé v mateřské školce? První týdny mohou bolet. Jak to zvládnout?

Poprvé v mateřské školce? První týdny mohou bolet. Jak to zvládnout?
Foto: iStock
Sdílej na facebooku
9. září  2019 
 06:00

Pokud jste právě teď nastoupili poprvé do mateřské školy, pak to může být skutečně obrovská změna, která má vliv nejen na děti, ale i na vás. Je nejvyšší čas minimalizovat stres a zmírnit úzkost, která může ze změny vycházet. Co je mimo jiné dobré udělat?

Spousta školek má zavedené postupy, jak usnadnit dítěti první dny pobytu. Většina z nich pořádá schůzky pro rodiče, a dokonce i ukázkové dny, kdy rodiče mohou přijít do školky a setkat se s učitelkami a vidět na vlastní oči, jak to probíhá. Tohle je rozhodně lepší absolvovat dřív, než dítě začne do školky chodit. Ne vždy to ale jde, takže je dobré trvat na tom, abyste to mohli vidět hned na začátku září. Jak tedy zvládat první dny a týdny v mateřské škole?

 

Buďte v pohodě

A to se týká hlavně nás, matek. Někdy máme až moc velké obavy z toho, že to dítě nezvládne, a jakmile z nás dítě vycítí obavy, bude úzkostné i ono samo.

Nechte dítě, aby se i samo popralo

Je lákavé minimalizovat obavy dítěte tím, že mu budete všechno dopředu připravovat a „zametat“ cestičky. Ovšem to mu neumožní, aby se samo vypořádalo s případnými problémy. Někdy je řešení snadné a dítě si ho najde samo. Buďte spíše jen pozorovatelem, ne vystresovaným rodičem.

Navštivte školku

Je dobré požádat ředitelku školky, abyste mohli vidět prostředí, kam bude dítě chodit. Máte na to plné právo, a máte dokonce právo vidět, jak vypadá běžný „pracovní“ den ve školce. Zjistěte také, zda do stejné školky nechodí nějaké dítě sousedky nebo kamarádky, to dodá dítěti pocit bezpečí a pohody.

Nastavte rutinní plán

Rutina je důležitá, děti by měly chodit spát ve stejný čas a ve stejný čas vstávat. Rutina dává dětem pocit bezpečí a pomáhá nastavit správné hranice. „Rutina a udržování konzistentnosti věcí jsou velmi důležité, zejména když mohou děti zažívat z nové školy nějaké obavy,“ říká psycholožka Marie Sandersová.

Buďte trpěliví

První dny a týdny ve školce mohou být vyčerpávající. Děti se mohou chovat různě, nevyzpytatelně, agresivně nebo mohou plakat. Můžou být nadměrně stimulované nebo naopak utlumené. Pozorujte dítě a dopřejte mu čas na adaptaci.

Dítěti nelžete

Nikdy byste neměli dítě strašit ani mu lhát, třeba mu říct, že jdete „jen na procházku“ a podobně. Snažte se nedávat najevo, že je vám smutno, že jde dítě do školky, a taky pořád dokola dítěti neříkejte, aby bylo hodné a nebrečelo. Bude ještě víc. Buďte důslední, když se rozhodnete jít do školky, prostě tam jdete a nenechejte se přemluvit k návratu domů.

 

Kdy byste měli začít řešit, zda dítě drží pastelku nebo tužku špatně? Podívejte se na VIDEO:

Video se připravuje ...
Kdy mají rodiče řešit, že dítě drží pastelku nebo tužku úplně špatně? • VIDEO: 

 

 

 

 

Sdílej na facebooku
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku