Nesmějte se puberťákům, že mají velký nos a beďary! Také jste to nesnášeli!

Některé naše dobře míněné věty mohou dospívající zbytečně znejišťovat
Foto: Shutterstock.coma
Sdílej na facebooku
19. února  2016 
 06:00

Ačkoliv mají mnozí rodiče pocit, že puberťáci mají ego nafouklé do nebe a sebevědomí na rozdávání, opak bývá pravdou. Mnohem typičtějšími pocity jsou nejistota a pochyby. Velká část z nich se týká jejich vzhledu a těla. A i když je ujišťujeme, že vypadají dobře, naše chování nebo drobné poznámky mohou svědčit o opaku. Na co si dát před dospívajícími pozor?

Ačkoliv své dospívající dítě ujišťujeme, že na vzhledu nezáleží, že ho kamarádi mají rádi takové, jaké je, naše chování může někdy vypadat zcela opačně. Například ve chvíli, kdy se na sebe díváme do zrcadla a proneseme jen tak na okraj: "To je šílený, můžu si vzít tu sukni, když v ní mám tak příšerný stehna?" Možná si to ani tolik nemyslíme, možná si v duchu řekneme, že kámoška má naštěstí silnější. Náš dospívající ale vidí rodiče, který řeší své tělo, a ovlivňuje ho to víc, než si myslíme. Na co si dát tedy pozor?

Kluci to řeší taky

S jídlem spojujte raději zdraví, než váhu.
S jídlem spojujte raději zdraví, než váhu.
Autor: Shutterstock.com

"Máma si to ani neuvědomila, ale často mluvila o tom, že musí jít cvičit, aby měla plošší břicho, o dvě kila míň a podobně," svěřuje se jednadvacetiletá Julie. "A pak se divila, že jsem to začala řešit taky." Nejistota rodičů se snadno přenese i na děti. Zkuste tedy v jejich přítomnosti volit slova uvážlivěji. A to jak před dcerami, tak před syny. Už dávno neplatí, že svou váhu a vzhled řeší jen dospívající dívky.

Mluvte o zdraví, nikoliv o tloušťce

"Nejsi nějak hubená? Dojídáš ve škole obědy? Asi bys měla jíst víc." Případně: "Nejez ty chipsy, budeš tlustej jako Mirek od vás ze třídy." Spojovat všechny stravovací návyky jen s váhou není úplně nejlepší. A nejen směrem k obezitě. "Vždycky jsem byla hubená, a zatímco o tlustých se říkalo, že jsou velcí a kamarádští, já byla vždycky ta vychrtlá," vzpomíná dnes třicetiletá Petra. "Když si šedesátikilová spolužačka dala šest knedlíků, kuchařka ani nemrkla. Já chtěla dva, ale ona prohlásila, že to bych moc nepřibrala, a hodila mi čtyři. Byly chvíle, kdy jsem své tělo a taky jídlo fakt nenáviděla," dodává.

Velký test nutell: Minimum oříšků, spousta cukru a palmového tuku

Velký test nutell: Minimum oříšků, spousta cukru a palmového tuku

Lískooříškové pomazánky jsou spíš sladkost než normální jídlo. Ale přesto je někteří rodiče dětem běžně servírují jako součást snídaně nebo svačiny.…celý článek

Pokud máte pocit, že vaše dítě se stravuje nezdravě, zkuste mu sami nabízet vhodnější jídla. Případně hovořte o tom, co je zdravé, nikoliv o tom, po čem se tloustne. A nedávejte dohromady zdravé jídlo s optimální váhou. Pokud mají děti vyvážený jídelníček, dostatek ovoce, zeleniny a dostatečně pijí, je jedno, jestli mají široké boky nebo o deset kilo víc než spolužačka. Se spolužáky je také nesrovnávejte. Vždycky naopak nezapomeňte dítěti zdůraznit, že váha a velikost nejsou známky toho, jestli je zdravé nebo krásné.

Promluvte si o sociálních sítích

Na facebooku vypadá většina lidí mnohem lépe, než ve skutečnosti
Na facebooku vypadá většina lidí mnohem lépe, než ve skutečnosti
Autor: Shutterstock.com

I když víme všichni, že nenamalované celebrity vypadají jako naše šedivá sousedka a vypadat skvěle je vlastně jejich práce, občas si stejně posteskneme: ach, proč nevypadám tak skvěle jako JLo! Naši dospívající to mají stejně. A pokud mají spolužáky, kteří takovými "vytuněnými"  fotkami krmí Facebook nebo Instagram, je na komplex solidně zaděláno. Mluvte s nimi o tom, že i vás občas stresují kamarádky, které fotí svou načančanou vánoční výzdobu, přenádherné cukroví a každou návštěvu divadla. A že to určitě neznamená, že jsou lepší matky nebo že je mají ostatní radši. Pozor jen na věty: "No tak máš hrozný akné, no! Já ho měla taky a táta ještě horší." Určitě to lze říct citlivěji a tak, abyste přímo nepotvrdili obavu svého dítěte, že vypadá opravdu hrozně. A když už budete u takových upřímných hovorů, řekněte mu, proč ho máte rádi a čeho si na něm vážíte. Určitě to nebude za to, jak vypadá.

Sdílej na facebooku
Autor: is

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku