Pubertální dcera? 9 věcí, na které si raději zvykněte. Bez nich by to nešlo

  • Pubertální dcera? 9 věcí, na které si raději zvykněte. Bez nich by to nešlo
    Všechno je špatně, nikdo jim nerozumí. A vlastní matka už vůbec ne.
    Foto: Archív
    Sdílej na facebooku
    15. července  2017 
     06:00

    Máte dceru v pubertě? Pak to nejspíše znáte. Pokud vás to teprve čeká, přečtěte si našich devět typických projevů, abyste věděli, co vás čeká. A nemine, protože něčím podobným si musí projít každá dospívající dívka. Nenormální by bylo, kdyby se jí to vyhnulo. 

  • Chodící parfumérie

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Holky v pubertě se děsí toho, že by mohly zapáchat potem. Každé ráno proto na sebe vylijí půl lahvičky parfému. Pokud možno vašeho nejoblíbenějšího. A vaše poznámky o tom, že stačí použít antiperspirant, neberou vůbec v potaz. Takže rychle do obchodu pořídit si plynovou masku.

  • Make up zakryje vše

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Máte pocit, že při odchodu do školy vypadá její obličej jako kaučuková maska? Několikamilimetrové nánosy make-upu jsou zcela běžné, plácá je na sebe každá dívka. Nebyla jste určitě jiná. V pubertálním věku mají totiž všechny dívky neochvějný pocit, že jsou ošklivé, a nikdo jim to za žádnou cenu nevymluví.

  • Mají pravdu, ale nikdo jim nerozumí

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock

    Všechno je špatně, nikdo jim nerozumí. A vlastní matka už vůbec ne. Mají vlastní názor, přece jen už to nejsou děti. Nemá cenu patnáctileté dívky přesvědčovat, že jim ten účes sluší nebo že sukně, ve které chtějí jít do školy, je opravdu moc krátká.

  • Rodinné snídaně? To fakt ne

    Rodina snídá společně
    Rodina snídá společně
    Autor: iStock

    Rodinná snídaně, u které si matka s dcerou o všem povídají a společně se smějí, zatímco je hlava rodiny nechápavě pozoruje zpoza novin. To je model idyly, na kterou už je asi lepší zapomenout. Stejně tak už se ta „malá holčička“, která šla „nedávno“ do školy, nebude ráno ládovat čerstvým pečivem s máslem a džemem. Vždyť přece hubne! Nemá proto cenu jí ho nutit, akorát by vznikly zbytečné hádky.

  • Matka mě ztrapňuje

    ...
    ...
    Autor: istock.com

    Pokud se naskytne příležitost poznat kamarádky své pubertální dcerky, důležité je nevyptávat se jich na klasická klišé typu: Jak se má maminka? nebo Jak to jde ve škole? Možná je to k neuvěření, ale šance, že dcera vynechá vražedné pohledy, je pak velmi vysoká.

  • Výkřiky smutného zoufalství

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Vzlyky, mezi nimiž dcerka, na kterou bylo uvaleno domácí vězení, křičí: "Nenávidím tě!", "To ty ve svém věku nikdy nemůžeš pochopit!" nebo "Ničíš mi život!", je důležité nebrat si osobně. Ona to tak nemyslí a za pár let možná bude vděčná, že na ten večírek tehdy nemohla jít.

  • O sexu se nemluví

    Pokud začnete se sexuální výchovou dětí brzy, budete to mít jednodušší v pubertě. Nedělejte ze sexu tabu.
    Pokud začnete se sexuální výchovou dětí brzy, budete to mít jednodušší v pubertě. Nedělejte ze sexu tabu.
    Autor: iStock

    Smiřte se s tím, že si sex vyzkoušela už i v praxi. Důvěřujte jí. Vše jste s ní přece už dávno vše důkladně probrala. Hlavně jí NIKDY (!) nenabízejte, aby se vám klidně svěřila, až začne sexuálně žít. Mohla by to vzít vážně a do detailů vám potom vyprávět, jak úžasné milování s přítelem je. To zavání nočními můrami.

    Gynekologa ji ale nabídnout můžete

  • Mami, jsi na to už stará

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    To, že nejhorší puberta odeznívá, poznáte třeba podle toho, že si dcera začne půjčovat věci z vašeho šatníku. Začíná vás totiž zase brát na milost a to je vždycky dobré znamení. Dokud s ní cloumá puberta naplno, spíše vám vyjmenuje, na co všechno už jste nemožně stará a za zenitem. 

  • Únava, spánek, únava

    ...
    ...
    Autor: iStock

    Biorytmy dospívajících jsou jiné než vaše. Ani se je nepokoušejte pochopit. Ale vezměte na vědomí, že sice dokáží pařit celou noc, ale taky dokážou celý víkend spát a obojí je normální. Nebo že dokážou tři dny v kuse číst knižní sérii, která je nadchla, aby další půl rok o knížku pořádně nazavadili. To přežijiete. 

/
Autor: red
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku