Maturuje, chystá se na vysokou? Tohle by váš "mamánek" měl umět!

  • Maturuje, chystá se na vysokou? Tohle by váš "mamánek" měl umět!
    Instantní polévky se nedají jíst pořád.
    Foto: iStock
    Sdílej na facebooku
    23. února  2018 
     06:00

    Dokud máma funí, tak zůstanu u ní. Je to tak. Mnoho puberťáků si užívá takzvaného "mama hotelu" déle, než je zdravé. Zlom nastává s nástupem na vysokou školu, kdy mnoho dětí vyletí z hnízda a bydlí třeba na koleji. Aby nebyl šok tak veliký, připravujte je na osamostatnění už teď. Tady je několik věcí, které by vaše dítě mělo umět, než nastoupí na vysokou školu. Vlastně už daleko dřív.

  • Uvařit jednoduché jídlo. A nemyslíme instatntní polévku

    Jasně, existuje menza. Jenže tam se vydávají jen obědy. A ne všichni tam chodí. Někteří studenti se raději stravují ve fastfoodech nebo si zajdou na nějakou hotovku. Jenže burger, pizza, kebab či asijské nudle také nemůže jíst pořád dokola. Navíc to stojí dost peněz.

    Jeden z mých kamarádů prý jedl celou dobu na koleji chleba s hořčicí. Střídal jen kremžskou, plnotučnou nebo dijonskou. Dnes by si možná zalil instantní polévku horkou vodou. Ale tohle vaše děti nemají zapotřebí. Naučte je pár jednoduchých receptů na omeletu, kuskus nebo těstoviny. Inspirovat se můžete na stránce Recepty.cz v rubrice Rychlá večeře

  • Uklidit si pokoj

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nesmějte se. Tohle mnoho teenagerů opravdu neumí. A proč taky, když mají maminku. Takže nejvyšší čas je to naučit. Jestli už není pozdě. Žádné výmluvy, že má zkoušky, nemá čas a poslední věc, která ho zajímá, je nepořádek v pokoji. Nádobí si po sobě uklidit může. A pokud chcete být důsledná, zasvěťte ho i do tajů mopů, vysavačů a čisticích prostředků. Jen to nepřežeňte, aby se záměr neminul účinkem. 

  • Hospodařit s penězi

    Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky hračka? Nedělejte to, radí odborníci.
    Funguje u vás doma, co se týká domácích prací a povinností, tak trochu výměnný obchod? Za umytí nádobí dvacka, za jedničku z matematiky hračka? Nedělejte to, radí odborníci.
    Autor: iStock

    Tohle by už vaše dítě mělo dávno umět. Pokud dostává kapesné, ví, že s ním musí vystačit. Na koleji to však bude ještě náročnější. Tam už nebude neustále plná lednička jako doma. Zkuste si pohovořit o možnostech, jak by váš potomek mohl při studiích ušetřit (nestravovat se pouze v restauracích). Určete si, kolik peněz od vás bude dostávat, co vše mu budete platit a na co si bude přivydělávat. Ve velkých městech není většinou problém sehnat nějakou brigádu na částečný úvazek, která se dá se studiem hravě zvládnout. 

  • Vyprat si prádlo

    Ruku na srdce. Umí váš puberťák vyprat prádlo?
    Ruku na srdce. Umí váš puberťák vyprat prádlo?
    Autor: iStock

    Teď, když nebudou mít za zády maminku, musíte je naučit jednoduché pravidlo: oddělit bílé přádlo od barevného a prát zvlášť. Někteří muži s tím bojují dodnes. Na internetu koloval vtípek, kde na cedulce se symboly, jak se má oblečení prát, stála věta: "Nebo dej mámě, ta ví, jak to udělat!" To už teď neplatí! Proto svého potomka na praní prádla raději připravte předem. Ušetříte ho "stresu", až přijde na věc. 

  • Vědět, co nepatří na sociální sítě

    Dospívající dívky
    Dospívající dívky
    Autor: Shutterstock

    V tu chvíli jim to přijde jako nejlepší nápad. Opilecké fotky z mejdanu jsou přece tak vtipné, tak proč je neposlat do světa? Jenže pozor! Přesně tyto "legrační fotky" a opilecké hlášky se jim mohou dost vymstít. Třeba až budou hledat zaměstnání. To si pište, že se budoucí zaměstnavatel nejprve podívá na sociální sítě a Facebook dotyčného. 

  • Uvařit si dobré kafe i doma

    Káva
    Káva
    Autor: iStock.com

    Studenti tráví většinu času v kavárnách a my pro to máme pochopení. Nebyli jsme jiní. Kofein je nutnost. Jen by si měli dát pozor, aby všechny peníze neutratili právě za kafe. Proto v rámci hospodaření je vyzbrojte moka konvičkou, french pressem a velkým balením kávy. Dobré kafe si totiž mohou připravit i doma. A učení jim tak půjde líp.

  • Vědět, jak se chovat bez dozoru

    Návod na praní: nebo dej matce, ona ví, jak to udělat.
    Návod na praní: nebo dej matce, ona ví, jak to udělat.
    Autor: reprofoto

    Daleko od rodičů, žádný dozor a kontrola, není divu, že většina studentů bere nástup na vysokou a bydlení na koleji jako nepřetržitou párty. Jenže studijní nároky tu budou daleko vyšší než na střední škole. To by si měly vaše děti uvědomit. Proto si pohovořte na téma, jak skloubit zábavu a povinnosti. Nemoralizujte, jen si ujasněte některá pravidla. Také se přesvědčte, že váš syn nebo dcera ví, jak se chovat v případě mimořádných situací. Doufejme, že jim nemusíte připomínat telefonní čísla na záchranku nebo policii.

    Ujistěte je, že vždy, když budou něco potřebovat, mohou zavolat mámě nebo tátovi. Třeba jen, když se nebudou cítit dobře. A vy si také slibte jedno: nebudete jim volat pětkrát denně. Nechte jim svobodu. 

    Z malé holčičky velká slečna. Táta filmoval svou dceru od narození do plnoletosti

  • Připravit se na nové město a nové situace

    Samozřejmě, vaše děti už nejsou malé a na vysoké škole se nejspíš zorientují samy i bez vašich rad. Navíc v době internetu, sociálních sítí a různých zájmových skupin je to mnohem jednodušší. Můžete je ale připravit na některé nové situace. Ve velkém městě budou pravděpodobně využívat MHD, proto je dobré mít průkazku. Stejně tak se hodí studijní průkaz. Zjistěte si, kolik takové průkazky stojí a hlavně, kde si je mohou studenti zařídit. Není také špatné si předem zjistit, kde bude vaše dítě studovat. Fakulta může mít mnoho budov rozesetých po městě a hodí se vědět, zda-li se tam dá dostat pěšky nebo musíte použít městskou dopravou.

    Nebojte, všechny tyhle věci se většinou váš potomek dozví na místě. A pak už mu nezbývá než se plně soustředit na studium a užít si tohle celkem bezstarostné období. 

     

/
Autor: kog
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku