Má vaše dítě špatné známky? Možná za to nemůže

Má vaše dítě špatné známky? Možná za to nemůže
Za své neúspěchy ve škole vaše dítě možná nemůže. Může mít jednu z forem poruchy učení.
Foto: Shutterstock.com
Sdílej na facebooku
9. srpna  2015 
 12:50

Máte doma školáka, který nosí domů poznámky a známky, za které ho rozhodně nemůžete pochválit? Pokuste se zjistit, proč se mu ve škole nedaří. Možná se za potížemi skrývá porucha učení, ať už to bude třeba dysgrafie nebo dyslexie, případně hyperaktivta nebo porucha soustředění. 

Možná patří mezi žáky, kteří za své školní neúspěchy nemohou. Jsou děti, které trpí skrytými handicapy, které na první pohled nejsou vůbec patrné. Stačí jen malá odchylka od správného uspořádání v mozku a dítě může mít problémy se soustředěním. Neudrží pozornost, nedokáže se soustředit, pochopit učivo, naučit se pravopis, psát, počítat, případně má nedostatek organizačních nebo jazykových schopností.

Takové děti potřebují výrazně více času na to, aby učivo zvládly, nezbývá jim tudíž čas na hraní a odpočinek, což samozřejmě vede k vyčerpání, stresu a k další roztěkanosti.

Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!

Nejčastější poruchy učení. Vyznejte se v nich!

Obáváte se, že vaše dítě má nějakou poruchu učení? Vezměte ho k odborníkovi, abyste v tom měli jasno a případně se naučili s dítětem vhodně pracovat.…celý článek

Neměla jsem se narodit

Druhačka Bětka má těžké deprese. Prohlašuje, že se raději neměla narodit, když se ve škole musí tolik trápit a přitom dostává skoro samé čtyřky. Každé ráno pláče, stěžuje si na bolesti bříška a odmítá jít do školy.

Podobné psychické trauma každý den prožívá mnoho dětí, které trpí specifickými poruchami učení. Tento problém se týká 5-20 % dětí. Statistiky a čísla se v odhadech rozcházejí, ale každopádně takových dětí neustále přibývá. Na konferenci věnované specifickým problémům učení se nedávno mluvilo o tom, že postihuje dokonce téměř polovinu dětí.

Kyselina listová ještě před otěhotněním

Kyselina listová ještě před otěhotněním

Je mi 35 let a ráda bych během následujícího půl roku poprvé otěhotněla. Můj gynekolog mě varoval, že to jednak nepůjde tak rychle, navíc mi řekl,…celý článek

Netrestejte, pomáhejte

„Od dítěte, které má obě ruce v sádře, nikdo nečeká, že bude psát úkoly a jíst samo u stolu. Když má ruce v sádře, znamená to, že má problém. Ale když dítě píše nečitelně, velmi pomalu a s nevýslovnou námahou, nebo trpí specifickou poruchou psaní, jeho problémy snadno přehlédneme. Je za ně dokonce trestáno špatnými známkami nebo častými poznámkami v žákovské knížce. Právě proto, že tento skrytý handicap není - na rozdíl od sádry - vidět,“ říká psycholožka PhDr. Marie Hálková.

Ale namísto pochopení a profesionální pomoci jsou tyto děti často vystavovány neustálému peskování, zesměšňování a ponižování, mnohokrát se tak děje i před celou třídou. Následky na sebe nenechají dlouho čekat. Z dítěte s jedním problémem je po pár týdnech psychická troska, která reaguje buď vzdorem, nebo únikem do neurózy.

„Tyto děti nepotřebují ústavy a sanatoria, potřebují individuální přístup ze strany dospělých. Jsou často mimořádně nadané, talentované a při správném vedení jsou z nich v dospělosti velmi úspěšní lidé,“ zdůrazňuje PhDr. Hálková.

Sdílej na facebooku
Autor: Martin Pekárek

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku