Dvanáctileté děti mi posílaly citlivé informace, varuje youtuber Jirka Král

Youtuber Jiří Král (vlevo), odbornice na on-line bezpečnost Julia Szymańska a herečka z dokumentu V síti Sabina Dlouhá.
Foto: Avast/Buď safe on-line
Sdílej na facebooku
28. února  2020 
 06:00

"Žijete ve skvělé době informací, jen buďte na internetu opatrní," to je vzkaz youtubera Jiřího Krále, který měl jednu z posledních přednášek v rámci kampaně Buď safe on-line na Základní škole v Lipencích. Právě tady končí svou dvouletou roadshow po vybraných školách ve všech krajích České republiky. 

Základní škola Lipence. Čtvrtek dopoledne a jídelna plná dětí, které netrpělivě čekají na svou hvězdu internetu: youtubera Jiřího Krále. Má malé zpoždění, ale mezi děti vchází za velkého potlesku. "Prý jsem přiletěl vrtulníkem," směje se hned při úvodu.

"To jsou takové ty fámy, které kolují na internetu. Fake news," reaguje pohotově Julia Szymańska, odbornice na on-line bezpečnost společnosti Avast a ambasadorka projektu Buď safe on-line. Lepší antré přednášky o nástrahách internetu si člověk ani nedovede představit. Všichni jsou na svých místech, přednáška a workshop můžou začít. 

Děti, kdo má Facebook a Instagram? 

Na úvod se Jirka Král dětí ptá, kdo má Facebook, zvedá se tak polovina rukou, druhá otázka: "Kdo máte Instagram?" Zvedne se většina rukou. A třetí dotaz: "Komu je třináct let a více?" Drtivá většina rukou jde k zemi. Proč padla právě tato otázka? Protože sociální sítě jsou určeny dětem od třinácti let. "Nejsme tu od toho, abychom něco zakazovali," pokračuje známý youtuber. "Chceme vám říct, jak se chovat na internetu, a hlavně, na co si dávat pozor!" dodává. Sám přiznává, že většina jeho fanoušků je mladších třinácti let. Takže když padne čtvrtý dotaz, kdo viděl alespoň jedno video Jirky Krále, troufnu si říct, že ruku zvednou úplně všichni. 

Kdo z vás má Instagram? Většina dětí se přihlásila, byť jim nebylo třináct let.
Kdo z vás má Instagram? Většina dětí se přihlásila, byť jim nebylo třináct let.
Autor: Avast/Buď safe on-line

Známý youtuber přiznal, že mu psala spousta dětí, které se mu nebály říct, jak se jmenují, kde bydlí, co mají rády a že jsou teď doma samy. Dokonce mu psaly, ať se staví, že si zahrají Minecraft. "Byl jsem v šoku, psal jsem jim: Hele, nemůžeš mi psát takové zprávy...," vzpomíná Král. Prý dostával i několik stovek zpráv. A přesně to byl důvod, proč se spojil s firmou Avast a varuje děti před nástrahami sociálních sítí. 

To, co byste cizím lidem neřekli do očí, nesdílejte na internetu

Možná se ptáte, jak mají děti poznat, co mohou na internetu psát, a co ne. "Je to úplně jednoduché, představte si, že toho člověka potkáte tady před školou. Tak za ním také nepřijdete a neřeknete mu: Čau, já jsem Tomáš, tady za rohem bydlím," říká. A jeho rada zní: To, co byste člověku neřekli na ulici, nepište nikomu do zpráv, nesdílejte to na internetu.

To stejné platí pro fotky: "Zkuste si vybavit poslední fotku, kterou jste vyfotili na telefon a někomu poslali, představte si, že byste ji měli vytisknutou tak velikou jako tento plakát (ze sálu se ozývá smích)... A tenhle plakát byste museli ukázat celé třídě, všem spolužákům, učitelům, rodičům, všem na ulici..." Děti se hihňají, ale Jirka Král pokračuje: "Protože to samé se stane s fotkou, kterou pošlete na internet. Kdokoliv si ji může stáhnout, udělat si screenshot a uložit a pak ji někdy použít proti vám," varuje a učitelky, které sedí po stranách na židlích, pokyvují. Asi tuší, jak těžké je pro děti něco takového ukázat celé třídě. Zvedají se první ruce zvědavců, někteří kantoři se děsí, účinkující říkají, že na dotazy bude prostor na závěr (bohužel pak na ně kvůli času nepřišla řada, ale děti dostaly možnost zajít za aktéry besedy a ptát se individuálně).

Predátoři lákali oběti na odlehlá místa, varuje děti herečka z dokumentu V síti

Král dále upozorňuje děti, aby se s nikým, koho neznají, nestýkaly. Ti mladší vůbec, ti starší třinácti let jen tehdy, pokud upozorní rodiče nebo starší sourozence, že se na takovou schůzku chystají. V tento moment už vchází na pódium dvacetiletá Sabina Dlouhá, která je jednou ze tří hlavních postav dokumentárního filmu V síti – o predátorech na internetu. V něm se vydávala za dvanáctiletou dívku. Dětem líčí, jaké to bylo psát si s neznámými muži, a dokonce se s nimi sejít. "Většinou navrhovali schůzku někde, kde nejsou lidi nebo kamery. Místa, jako jsou bar, nádraží, hřbitov. Nikdy prosím nechoďte na tato místa. Když se sejdete s někým na vlakovém nádraží, je to nejlepší finta, jak vás třeba strčit do auta. A už vás nikdo nenajde," varuje. Pokud se starší děti chtějí s někým sejít, tak podle Sabiny by měly volit místo, kde je hodně lidí a jsou tam kamery, třeba obchodní centrum. 

Herečka vypráví, jak těžké bylo ukončit nepříjemnou konverzaci s predátorem. V momentě, kdy řekly, že už v tom nechtějí pokračovat, začal jim dotyčný vyhrožovat. "Buď tím, co jsme mu o sobě řekly, nebo falešnou intimní fotkou, kterou jsme mu poslaly. Vydíral nás, že ji vylepí po škole. Nebo to pošle mojí mámě..." vzpomíná.

A tady opět velký varovný prst pro děti! "V momentě, kdy vám někdo začne vyhrožovat, je to první trestný čin, který se dá řešit s policií," vstupuje do přednášky youtuber Král. "Rozhodně nemějte strach a řekněte to někomu dospělému. Nejlepší způsob je udělat si screenshoty, jít za rodičem nebo za někým dospělým, třeba za učitelem, nebo zavolat na Linku důvěry," radí dětem. A jeho kolega varuje, že nebezpečné je to i z opačné strany: "Nejenže se to může stát i vám, ale také nikdy nevyhrožujte vy někomu, i to je trestné a bohužel se s tímto problémem často setkáváme!"

Tak, jak se budeme chovat na internetu, takový ho budeme mít

Celou besedu hosté uzavírají tím, že internet je skvělá věc! "Závidím vám, v jaké době žijete, máte neustálý přísun informací. Je to něco, co mí rodiče neměli vůbec, já jen v omezené míře. Když jsem se ve škole učil o vesmíru a planetách, musel jsem jít do knihovny, kde jsem se kouknul v encyklopedii na fotku vesmíru. Pak jsem to zavřel a šel domů. Dnes máte aplikaci, kterou nasměrujete na oblohu a která vám ukáže hvězdy," říká Král. Podle něj je ale důležité, aby děti uměly přístup k informacím správně využívat. 

A poselství na závěr? "Tak, jak se budeme chovat na internetu, takový ho budeme mít. Nebuďte vy těmi, kteří dělají z internetu to hnusné místo!" Bouřlivý potlesk a pak už jen mumraj a autogramiáda. Za nás dobrý!

Sdílej na facebooku
Autor: Gabriela Kolinová
Klíčová slova:

Diskuse ke článku

.

Související články

Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku